CRONICA UNEI NINSORI ANUNȚATE ÎNTR-O VARĂ
Este ninsoarea în vară o revelație a imprevizibilului, o abordare filosofică a paradoxului, o expresie lirică a meritului de a trăi momentul și de a accepta surprinzătorul sau oportunitatea de a reflecta asupra contrariilor și a accepta schimbarea ca parte a vieții? De multe ori răspunsul îl putem găsi într-o pictură în acuarelă ca mijloc al capturării momentului efemer și a paradoxului, ca o cale de respingere a convenționalului și angajarea către ceva nou și neașteptat dar și acordarea unei mari atenții efectelor acuarelei pentru a reda tangibilitatea acestui fenomen bizar.
Ninsoarea în timpul verii e o metaforă a deschiderii minții și inimii noastre către misterul cunoașterii. Uneori filosofia și pictura în acuarelă se întâlnesc în mod armonios pentru a reflecta profunzimile acestui fenomen neașteptat – zăpadă în mijlocul verii. Filosofia ne ajută să abordăm și să acceptăm imprevizibilul, în timp ce arta vizuală ne permite să capturăm și să exprimăm în mod subtil acest impas.
Prin interpretarea și reflectarea asupra ninsorii în vară, două artiste vizuale, profesoare ale Facultății de Arte Vizuale și Design – UNAGE Iași, Codrina Laura Ioniță și Cristina Stratulat ne dezvăluie modul în care efemeritatea și accidentalul ne pot determina să trăim deveniri, transformări, treceri și să apreciem frumusețea într-o lume în continuă schimbare. Printr-o rafinată incursiune vizuală în dimensiunea simbolică și metafizică a verii și ninsorii, intitulată ”VARA ASTA… A NINS”, expoziție de pictură și grafică prezentată de Prof.univ.dr. Adrian Stoleriu, Decan al FAVD – UNAGE Iași și criticul de artă Maria Bilașevschi, președinte al UAP-Iași, vernisată pe 3 februarie 2024, la galeria Th. Pallady a UAP-Filiala Iași, cele două artiste vizuale ne decriptează simbolurile captivante ale verii și ninsorii, ne împărtășesc contrastul dintre revelație și paradox, aducând la suprafață întrebările existențiale și emoționale, semnificațiile profunde în exprimarea umană și în înțelegerea lumii.
Vara, din acuarelele Laurei Codrina Ioniță, este adesea asociată cu vitalitatea și abundența, este plină de culoare și viață, exprimând entuziasm și bucurie, simbolizând trăirea în prezent și frumusețea trecătoare, amintindu-ne astfel, că acest anotimp aduce în prim-plan întrebări despre existență, explorând teme precum dragostea, libertatea și căutarea sinelui.
Imaginea verii ni se relevă cu o gamă largă de culori vibrante (precum galbenul cadmiu sau albastrul de Prusia) care ne amintește de energie, dinamism, vigoare, vioiciune dar poate și de o întoarcere acasă, acel acasă al credinței în lumină, acel acasă al ferestrei de albastru deschisă pentru suflet. Picturile peisagistice ale locurilor însorite, grădinilor luxuriante sau peisajele încântătoare din lumea satului atemporal, înfățișează vara ca pe o perioadă de prosperitate și trăire intensă, ca pe o experiență imediată a senzațiilor și plăcerilor.
Realizarea lucrărilor în acuarelă este mai dificilă decât pare, dar Codrina Laura Ioniță ne dovedește prin lucrările sale că e un maestru, un magician al acuarelei. Tehnica sa pare unică, artista anticipand mișcările apei în transportul și depunerea culorilor pe hârtie dar are și viziunea formei finale a creației. Picturile se bazează pe transparență, care lasă să se întrevadă fondul alb al hârtiei, ceea ce conferă lucrărilor luminozitatea și delicatețea care le caracterizează. Uscarea imediată a lucrărilor probabil a necesitat o execuție rapidă, ceea ce înseamnă că artista e foarte creativă si spontană. Deși paleta de culori pare a fi formată doar din culorile considerate primare: galben și albastru, pentru fiecare folosește câte două nuanțe, una mai deschisă, considerată rece și una mai închisă, considerată caldă.
Artista Laura Codrina Ioniță ne înfățișează vara și ca pe o perioadă a transformării personale și explorării sinelui, amintindu-ne de William Shakespeare cum ilustrează acest anotimp prin poezia sa, subliniind aspectele romantice și pasionale ale acestui anotimp.
Pe de altă parte, artista Cristina Stratulat, prin grafica sa sobră și acuarela sa rece, aduce în mijlocul anotimpului Laurei Codrina Ioniță simbolistica ninsorii, prezentându-ne un contrast puternic cu simbolismul verii. Ninsorile Cristinei Stratulat le putem asocia cu izolarea, introspecția și transformarea. Aceste simboluri ne conduc la reflecții înduioșătoare și meditative asupra vieții și a trecerii timpului. Ninsorile sunt prezentate în pictura în acuarelă ca peisaje albe și reci, creând o atmosferă de liniște și liniștire. Cu toate acestea, aceste imagini evocă și o senzație de singurătate și izolare. Acuarelele ninsorilor exprimă frumusețea și tăcerea divină, solitudinea și tristețea, o atmosferă melancolică sau mistică, explorează parcă teme precum căutarea sensului vieții, transformarea sau descoperirea sinelui prin retragere și introspecție.
Asemeni filosofilor, cele două artiste au explorat contrastele dintre zăpadă și vară – efemeritatea zăpezii și aparenta nemurire a verii – pentru a medita asupra naturii trecătoare a vieții și a transformării existențialiste.
Demersul artistic ”VARA ASTA… A NINS” prin abordarea simbolistică a verii și ninsorii oferă perspective contrastante asupra devenirii, trecerii, transformării și aprofundării sentimentelor umane. Vara, din picturile Laurei Codrina Ioniță, ne aduce amintirea efemerității și frumuseții trecătoare a vieții umane, în timp ce ninsorile și vâscul Cristinei Stratulat aduc cu ele o liniște introspectivă . Ninsorile de vară sunt în sine contradictorii și imprevizibile. În cadrul expoziției, cele două artiste au dezvăluit aceste paradoxuri pentru a ne provoca la stări meditative. Imagini ale unor peisaje idilice de vară acoperite de zăpadă pot evoca ideea unei realități aparente sau a unui echilibru fragil. Prin actul lor creator, artistele ne îndeamnă să ne întrebăm cât de mult putem să ne încredem în iluzii și în propriile noastre percepții. Expoziția pune accent pe faptul că existența lumii este plină de contradicții și că adevărurile noastre pot fi relative și subiective.
Publicat în Arte vizuale, Cultură, Expoziție, RecenziiRecomandat0 recomandări
Răspunsuri