INTERVIUL DE DUMINICĂ #17

Bună seara, dragii mei, și bine ați venit la Interviul de Duminică. Invitatului meu de astăzi îi place să povestească ore în șir, cât timp are o companie plăcută, cărți și ceai verde. Dimitrie, bine ai venit. Pentru început, povestește-ne despre tine.

Când aud cuvântul „a povesti”, îmi vin în minte ceva ore, dacă nu seri bune de discuții, într-o cameră cu rafturi pline de cărți și desigur, înfrumusețate de aroma ceaiului verde. Pe scurt, pentru cei care nu mă cunosc așa de bine, mă numesc Dimitrie Dalidis (Dima sau Dimi), voi împlini 22 de ani și momentan, pe lângă facultatea de Teologie Ortodoxă, studiez și Filologia Clasică (Latină – Greacă Veche). Obișnuiesc să petrec mult timp printre cărți și anticariate. Sportul și sănătatea corpului sunt o prioritate destul de mare – mens sana in corpore sano. Spiritualitatea și relația cu Dumnezeu și oamenii din jurul meu au impactul cel mai mare asupra mea – de aici probabil, și plăcerea de a cunoaște și a călători cât mai mult.

Știu că recent ai fost într-un proiect Erasmus. Dacă ar fi să rezumi toată experiența la trei cuvinte, care ar fi acelea și de ce?

Depinde care din proiecte Erasmus:) În ultimul proiect (oct. 2021) am fost în Danemarca. Cred că e al 7-lea… Cipru, Bulgaria se mai numără printre destinații (am fost de 4 ori în Danemarca). OPORTUNITATE, RELAȚIE, LOCURI. Poate suna clișeic, dar pentru mine, o oportunitate neașteptată îți aduce cu sine o experiență în plus, care te formează personal foarte mult, chiar poate să te schimbe. Viitoarele relații cu oamenii pe care-i cunoști acolo, cu o mentalitate, stil de viață diferit pot, de asemenea, să-ți schimbe cursul vieții. Mergând în mai multe locuri și culturi, am învățat să găsesc frumosul autentic oriunde, având diferite înfățișări.

Spune-mi 4 cărți pe care le-ai citit și de ce le-ai recomanda oamenilor să le citească.

Biblia, măcar Noul Testament, clar. Unde găsim înțelepciune în forma cea mai concretă, dacă nu direct de la Sursă? Recomand de asemenea, ceva din cultura clasică greco-romană, inclusiv literatura patristică – Nu aveau telefoane sau metrouri pe atunci, dar greaca veche numără peste 1 milion de cuvinte. De aici puteți trage concluziile singuri legate de profunzimea și înțelepciunea strămoșilor.

Câteva titluri care ne pot ajuta practic pe noi, cei mai tineri: Sf. Clement Alexandrinul – Pedagogul, Marcus Aurelius – Gânduri către sine însuși; Seneca – Despre scurtimea vieții.

Ca bonus pentru a înțelege mai bine vremurile actuale: George Orwell – 1984.

Care a fost cel mai mare vis al tău pe care l-ai văzut îndeplinit sau la care lucrezi în prezent?

Să fiu împăcat cu mine însumi, să mor împăcat și să trăiesc după veșnic împăcat. 🙂

Toți avem momente în care ne simțim copleșiți și ne pierdem motivația. Ce faci în astfel de momente ca să-ți recapeți motivația de a face ceva?

Recunoștință. Faptul că te trezești dimineața și mai prinzi încă o zi de viață având un acoperiș, mâncare caldă la Colegiu, știind că există oameni și Cineva de Sus care totuși, te iubesc. Cineva Și-a dat și viața pentru tine, zic și eu… Ca să înțelegem mai bine, dacă cineva vine și vă oferă 10 milioane de euro azi, dar mâine nu vă veți mai trezi … îi acceptați? Răspunsul îl are fiecare dintre noi…

De ce Colegiul Sfântul Nicolae?

Am să mai repet cu drag oricând: Comunitate de oameni, nu doar cămin de lux unde dormi, mănânci și pleci la facultate în treaba ta. 🙂

Este ceva ce ai vrea să le transmiți voluntarilor pe această cale?

Transmit și eu ce am auzit de la alții: Socrate spunea împăcat cu sine: Știu că nu știu nimic; Buddha sfătuiește: Continuați să căutați Adevărul. Hristos vine în întâmpinare și spune: Eu sunt Calea, Adevărul și Viața.

Să pornim ca și Socrate, fiind uimiți de frumusețea întregul Univers, să naștem în noi dorința de a căuta Adevărul și la urmă să ținem privirea în sus și să întâlnim Adevărul. Să avem grijă să nu-i privim în jos prea mult pe cei din jurul nostru. S-ar putea să cădem și să ne julim…

Articole asemănătoare

INTERVIUL DE DUMINCĂ #16

Pentru mine acest loc a devenit ,, acasă” din Iași. E un loc foarte plăcut și care mă face să mă simt ca în sânul familiei mele. Am prieteni foarte fain aici, dar și niște colegi de muncă deosebiți. Chiar sunt foarte recunoscător că trăiesc aici și sunt înconjurat de acești oameni.

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *