Dulciurile Joseph Zoller gustate de Principele Nicolae(II)

În perioada 17-19 octombrie Principele Nicolae a vizitat Iașul, la invitația Asociației Casa Joseph Zoller (președinte avocat Gianina-Vera Poroșnicu), participând la diverse activități.

Alteța Sa a petrecut o după-amiază minunată la Casa Joseph Zoller și a gustat din dulciurile bio preparate special pentru acest eveniment, ce amintesc de fabrica de ciocolată a celebrului cofetar Joseph Zoller.

Ingrediente:

  • ouă bio
  • ciocolată
  • cacao
  • lapte bio
  • caramel

Lansarea cărții „Bunicul meu, Regele Mihai” și proiecția filmului „Regele Mihai, drumul către casă”

În după-amiaza zilei de 18 octombrie a avut loc evenimentul de lansare al cărții „Bunicul meu, Regele Mihai”, scrisă de Principele Nicolae și proiecția filmului „Regele Mihai, drumul către casă”, ce s-au desfășurat la Universitatea Apollonia din Iaşi.

„Bunicul meu, Regele Mihai”, o apariție editorială absolut specială, în onoarea împlinirii a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai, această carte-album reprezintă o adevărată incursiune în viața de familie a Majestății Sale. Fotografiile au fost selectate de Nicolae al României, din dorința de a ni-l prezenta pe Regele Mihai în ipostaza în care l-a cunoscut el însuși – cea de bunic, de cap al familiei.

„Veți întâlni în aceste pagini o perspectivă inedită, de care doar noi, familia, ne-am bucurat până acum. Mihai, «papa» sau «apapa» cum îl numeam noi, familia, știa mereu cum să ne aducă un zâmbet pe buze, reușind totodată să ne învețe ce înseamnă disciplina, respectul, responsabilitatea. Sunt lecții a căror valoare o simt acum” – Nicolae al României.

„Regele Mihai, drumul către casă”, povestea dramatică a ultimului rege al României, Regele Mihai. Un rege care l-a sfidat pe Hitler într-un moment de cotitură al celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru a fi apoi detronat și exilat din patria sa de către comuniștii impuși de Stalin.  Documentarul a fost realizat în 2021, la aniversarea a 100 de ani de la naşterea regelui Mihai.

Pe parcursul lansării volumui, doamna avocat Geanina-Vera Poroșnicu a avut un discus pe care-l prezentăm în cele ce urmează.

„Alteța Voastră,

Onorat auditoriu,

Dați-mi voie întâi să-mi exprim emoția și bucuria de a participa la acest eveniment. Este un momnet extraordinar pentru mine și pentru organizația pe care o conduc, Asociația „Casa Joseph Zoller – 1912”. Mulțumesc încă o dată Alteței Sale pentru că a găsit timp să răspundă invitației noastre de a vizita Iașul, în contextul programelor derulate de Asociația „Principele Nicolae”. Mulțumesc, de asemenea, Universității Apollonia și președintelui său fondator, domnul profesor Vasile Burlui, pentru colaborarea în organizarea acestui eveniment.

Vizita Alteței Sale, Principele Nicolae, este evenimentul care marchează intrarea Asociației „Casa Joseph Zoller – 1912” în spațiul cultural civic ieșean. Cunoașteți, așa cum fără îndoială știu și participanții la acest eveniment, că în timpul refugiului de la Iași din anii 1916-1918, Regina Maria trecea adesea pragul Casei Joseph Zoller, care îl găzduia la acea vreme pe șeful misiunii navale franceze, marchizul de Belloy, căsătorit cu o prietenă a reginei, prințesa Elena Clara Bibescu. A fost un loc în care s-au purtat discuții și s-au luat decizii importante pentru interesul național. În plus, Joseph Zoller era, după cum se știe, un cetățean fidel României și nutrea un adânc respect pentru Rege, Regină și instituția monarhiei. Iată doar câteva dintre motivele pentru care Alteța Sa este invitatul potrivit pentru această acțiune a asociației noastre. Un altul, la fel de important, este respectul și admirația noastră pentru demersurile culturale, civice și caritabile ale Alteței Sale, realizate prin intermediul Asociației „Principele Nicolae”.

Aș vrea acum să fac referire la primăvara anului 1992 – prima venire a principelui în țară, alături de Regele Mihai, Regina Ana și mama sa, Principesa Elena. Pentru mine, a fost un moment esențial: elevă fiind, nu îmi lipseau cunoștințele despre monarhie și rolul ei în istoria națională, dar până atunci nu înțelesesem pe deplin emoția cu care persoane mai mature, inclusiv membri ai familiei mele, se raportau la Rege și regalitate. Atunci, în zilele de Paști ale anului 1992, în prezența Majestății Sale și a familiei regale, inclusiv a foarte, foarte tânărului Principe Nicolae, am înțeles. Și pot spune că a fost un moment decisiv în formarea proprueu opțiuni asupra formei de guvernământ a României: respectând orice alte opțiuni, eu favorizez restaurarea monarhiei.

A fost începutul unui proces de învățare ce – îndrăznesc să spun – continuă și acum. A putea dialoga cu Alteța Sa, a-l asculta vorbind despre Rege, a vedea cum vârsta și formația Principelui își pun amprenta asupra modului în care definește astăzi Regalitatea – iată elemente care m-au îmbogățit chiar în aceste zile. Și tot sub semnul învățării aș vrea să situez experiența de astăzi, când voi avea privilegiul de a-l asculta pe Principe – pentru prima dată, într-o manifestare culturală organizată la Iași. Și închei spunând că, în tot ce face frumos și bun, avem nevoie de ajutorul divin – NIHIL SINE DEO”

La eveniment au luat parte președintele fondator al Universității Apollonia, domnul profesor Vasile Burlui, doamna rector și cadrele universitare, alăturându-se simpatizanții Principelui Nicolae și ai Familiei Regale a României.

La sfărșitul lansării albumului a urmat o sesiune în care Alteța Sa a dat autografe și a s-a fotografiat alături de participanți.

Principele Nicolae

Este fiul Principesei Elena a României (n. 15 noiembrie 1950) și al profesorului doctor Robin Medforth-Mills (n. 8 decembrie 1942 – d. 2 februarie 2002). Primele luni din viață le-a petrecut făcând naveta între Elveția și Sudan, la Khartoum, unde tatăl principelui lucra ca profesor în cadrul ONU, după ce fusese profesor de geografie la Universitatea din Durham. După aceste 18 luni, familia s-a stabilit în nord-estul Angliei, la Durham, unde tatăl acestuia deținea o casă la Esh Winning, locuind aici până la divorțul părinților, în 1991. După divorțul părinților săi, Nicolae se mută împreună cu mama sa și cu tatăl vitreg într-o casă mai mică, în Sunderland, unde urmează cursurile școlii „Argly House”. Aici primește lecții de călărie, alături de sora sa, Elisabeta-Karina, mergând deseori la cluburi de echitație, iar în weekend-uri obișnuia să îl viziteze pe tatăl său și să călărească împreună. La vârsta de 14 ani, se înscrie la Shiplake College, o școală britanică tradițională cu internat, în care exista o ierarhie strictă, aproape de Henley-on-Thames, oraș aflat la aproximativ 50 km față de Londra. Aici studiază vreme de 5 ani, în compania unor elevi din toate colțurile lumii care proveneau, de asemenea, din toate mediile sociale. Tot în cadrul Shiplake College, în fiecare săptămână, avea pregătire CCF (Combined Cadet Forces), în timpul cărora participa la parade și efectua o serie de exerciții militare, fiind un fel de școală premilitară. De asemenea, Nicolae făcea parte din echipa RAF (Royal Air Force), mărșăluind și pregătindu-se în mânuirea armelor, a avioanelor și chiar având posibilitatea să zboare cu avioane mici Bulldog. Printre materiile preferate se numărau matematica și franceza, fiind poreclit de către profesoara de limba franceză „Pisica de Cheshire”, deoarece era mereu cu zâmbetul pe buze, însă, despre România sau țările din Europa de Est, își amintește că nu se discuta la orele de istorie, nici măcar atunci când venea vorba despre cel de-al Doilea Război Mondial. Vacanțele din timpul colegiului le petrecea în Franța, în cadrul schimburilor de experiență cu unele școli franceze, ori în Barcelona în cadrul unor tabere de artă, prilej cu care descoperă creațiile lui Gaudi, de care rămâne impresionat.

Întâlnirea acestuia cu Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a avut loc la Castelul „Windsor”, la vârsta de 16 ani, cu prilejul aniversării vârstei de 80 de ani a Regelui Mihai, ocazie cu care i-a întâlnit pe Charles, Prinț de Wales, pe Regina Sofía a Spaniei și alți membri ai dinastiilor europene.

În copilărie și-a descoperit pasiunea pentru mașini, pasiune moștenită de la bunicul său, Regele Mihai I, până în prezent având posibilitatea să conducă peste 100 de vehicule diferite, neluând în calcul bărcile și avioanele. În timpul vacanțelor petrecute la Versoix, Principele Nicolae obișnuia să petreacă ore în șir, în garajul bunicului său, urmărindu-l pe acesta cum meșterea la Jeep-urile din colecție. În dialogul cu istoricul Filip-Lucian Iorga, Nicolae își amintește cum regele i-a permis să conducă una dintre mașinile lui, fiind vorba despre un Ford ce îi aparținuse generalului George S. Patton și care îi fusese dăruit bunicului său de către Principele Felix de Luxemburg. De asemenea, petrecea clipe frumoase alături de bunica sa, Principesa Ana, cu care obișnuia să meargă la pescuit sau să iasă la plimbare cu mașina, fără vreo țintă anume. Tot de la Principesa Ana a învățat să joace golf, aceasta practicându-l în tinerețe.

Principele Nicolae a urmat ciclul primar și gimnazial la școala „Argyle House” din Sunderland, Marea Britanie, până în anul 1999 urmând ca din acel an să frecventeze cursurile Colegiului „Shiplake”, din Henley on Thames, unde a dobândit certificatul GCSE în: matematică, franceză, germană, literatură și limbă engleză, tehnologia informației, geografie și științe, iar apoi a absolvit și nivelul avansat al GCSE („A-level”) în franceză, știința afacerilor și educație fizică. În anul 2009, Principele Nicolae s-a înscris la Universitatea din Londra, urmând cursurile universitare la Colegiul „Royal Holloway”, specializându-se în management, unde a absolvit în anul 2012, anul în care s-a hotărât să se dedice cauzei României, preluând unele din activitățile Casei Regale.

Principele Nicolae a vizitat pentru prima dată România alături de Regele Mihai în anul 1992 pe când avea vârsta de doar șapte ani. Acesta își amintește de acel episod ca fiind „un moment de neuitat din istoria țării noastre, foarte puternic și emoționant”. A trăit și a studiat în Marea Britanie, însă își amintește că l-a auzit pe bunicul său, Regele Mihai, povestindu-i despre România încă de dinainte să viziteze țara în 1992.

În anul 2004, Principele a avut posibilitatea să fie lider asistent al unei expediții în Africa de Sud, Namibia, Botswana și Zimbabwe unde a învățat să nu judece o carte după copertă, urmând ca în 2005, să locuiască pentru 4 luni în Kenya și a participat la o expediție în Madagascar. În anul 2006, a fost angajat în Kenya pentru a antrena trupele Armatei Britanice în Rafting.

Începând din 2008, Nicolae este din ce în ce mai prezent în viața publică din România, participând la gala de teatru UNITER 2008 și la vizitele unchiului său, ASR Radu al României.

Cu ocazia împlinirii vârstei de 25 de ani, prințul Nicolae a primit titlul de Alteță Regală și Principe al României. Activitatea caritabilă a Principelui cuprinde colaborarea cu Școala Britanică din București, într-un proiect pe teme ecologice, și susținerea organizațiilor de mediu ,,Mai Mult Verde” și „Tășuleasa Social”, unde a desfășurat diferite activități de plantare și ecologizare, în cadrul cărora a vizitat Parcul Național Munții Rodnei, zona Lacului Lala și Vârful Ineu, Parcul Național Călimani și Vârful Pietrosul. Acesta este pasionat de sport, practicând de-a lungul timpului fotbal, hockey, rugby, cricket, tenis, kayak-canoe și, ocazional, tenis, făcând parte din echipa de hockey și cricket de la Shiplake College, unde a fost vicecăpitan, iar apoi membru în echipa de lacrosse a Royal Halloway, în 2012.

Credit foto: fotograf Ștefan Vitel.

Surse: https://casaiosefzoller.porosnicugianina.rohttps://www.facebook.com/CasaJosephZoller.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *