Dulciurile Joseph Zoller gustate de Principele Nicolae(III)

În perioada 17-19 octombrie Principele Nicolae a vizitat Iașul, la invitația Asociației Casa Joseph Zoller (președinte avocat Gianina-Vera Poroșnicu), participând la diverse activități.

Alteța Sa a petrecut o după-amiază minunată la Casa Joseph Zoller și a gustat din dulciurile bio preparate special pentru acest eveniment, ce amintesc de fabrica de ciocolată a celebrului cofetar Joseph Zoller.

Ingrediente:

  • ouă bio
  • ciocolată
  • cacao
  • lapte bio
  • unt
  • făină

Încălziți dinainte cuptorul la 170 grade Celsius. Într-o cratiță puneți ciocolata și untul la topit, îndepărtați de pe foc și lăsați să se răcească.

Separați albușurile de gălbenușuri, penste compoziția de ciocolată puneți făina, amestecați și apoi incorporați gălbenușurile.

Ungeți cu unt formele în care veți coace prăjitura. Formele pot fi din metal sau email.

Umpleți formele pe trei sferturi cu compoziție pentru prăjitură și introduceți la cuptor, timp de 25 de minute.

Principele Nicolae a vizitat Cimitirul Eternitatea

Alteța Sa a vizitat Cimitirul Eternitatea, un loc de întâlnire cu trecutul și memoria Iașului. Acesta a depus un buchet de flori și s-a recules la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial.

Principele a avut bunăvoința să asculte informații despre eforturile avocatei Gianina-Vera Poroșnicu de a restaura obiective cu semnificație culturală deosebită, printre care mormintele poeților Dimitrie Anghel și Otilia Cazimir, precum și așa-numita „Uriașă” – în fapt, statuia Fecioarei Maria din fața cavoului familiei Rosetti.

Alteța Sa a dorit să viziteze și alte locuri de rezonanță istorică și culturală din cimitir, iar la mormântul lui Ion Creangă a stat, în reculegere, alături de strănepoata scriitorului.

Doamna Olguța Creangă-Caia a fost foarte bucuroasă de această întrevedere. Relatăm impresiile acesteia în cele ce urmează.  

„Era o zi de toamnă multicoloră și un soare strălucitor își îndrepta razele spre noi… Așteptăm delegația cu Principele Nicolae al României, condusă cu dragoste creștinească și românească de către Distinsa Doamnă Avocat Gianina Vera Poroșnicu. Aveam emoții firești, dar după ce mi l-a prezentat pe Principe, emoțiile au dispărut… Sorbeam cuvintele, puține și bine chibzuite, ale oaspetelui nostru drag.

I-am oferit în dar o trăistuță națională din care Alteța Sa a dat la iveală o icoană cu Maica Domnului, pictată pe sticlă de o strănepoată de a lui Ion Creangă, și o carte nou-nouță, abia apărută, „Copilăria Sf. Ierarh Iosif cel Milostiv”, scrisă de subsemnata, Olguța Creanga Caia, și ilustrată genial de Violeta Zabulica Diordiev, din Basarabia străbună… O lumină luminătoare a luminat fata principelui, mai ales când i-am spus că Sfântul Iosif cel Milostiv a fost Mitropolit al Moldovei la Iași vreme de 27 de ani (1875-1902)  și a fost și membru al Academiei Române și că, atunci când a sfințit Catedrala Mitropolitana, au participat Regele Carol I și Regina Elisabeta a României…

Amfitrioana, Avocat Gianina Vera Porosnicu, i-a prezentat monumentele de patrimoniu restaurate de Domnia sa, iar la Statuia Sfintei Fecioare Maria, de la cavoul familiei Rosetti, lângă Biserica Sfântul Gheorghe, Părintele Paroh a făcut o rugăciune, iar Principele Nicolae, cu pietate, s-a închinat…

Mi-a oferit trei crini imperiali albi și eu i-am făcut invitația de a veni pe meleagurile nemțene, la Muzeul din Casa Familiei Preot Prof. Teoctist și Olguța Creangă Caia (strănepoată a lui Ion Creangă), la Casa Memoriala Ion Creangă, Casa Veronica Micle, Cetatea Neamț, Mănăstirile nemțene și alte vestigii strămoșești, creștinești și românești… Ca pe o datorie de Familie Regala a României, mai ales aducând slavă memoriei Regelui Mihai, bunicul său, Principele a acceptat invitația și îl așteptăm cu onorurile cuvenite…”

Principele Nicolae

Este fiul Principesei Elena a României (n. 15 noiembrie 1950) și al profesorului doctor Robin Medforth-Mills (n. 8 decembrie 1942 – d. 2 februarie 2002). Primele luni din viață le-a petrecut făcând naveta între Elveția și Sudan, la Khartoum, unde tatăl principelui lucra ca profesor în cadrul ONU, după ce fusese profesor de geografie la Universitatea din Durham. După aceste 18 luni, familia s-a stabilit în nord-estul Angliei, la Durham, unde tatăl acestuia deținea o casă la Esh Winning, locuind aici până la divorțul părinților, în 1991. După divorțul părinților săi, Nicolae se mută împreună cu mama sa și cu tatăl vitreg într-o casă mai mică, în Sunderland, unde urmează cursurile școlii „Argly House”. Aici primește lecții de călărie, alături de sora sa, Elisabeta-Karina, mergând deseori la cluburi de echitație, iar în weekend-uri obișnuia să îl viziteze pe tatăl său și să călărească împreună. La vârsta de 14 ani, se înscrie la Shiplake College, o școală britanică tradițională cu internat, în care exista o ierarhie strictă, aproape de Henley-on-Thames, oraș aflat la aproximativ 50 km față de Londra. Aici studiază vreme de 5 ani, în compania unor elevi din toate colțurile lumii care proveneau, de asemenea, din toate mediile sociale. Tot în cadrul Shiplake College, în fiecare săptămână, avea pregătire CCF (Combined Cadet Forces), în timpul cărora participa la parade și efectua o serie de exerciții militare, fiind un fel de școală premilitară. De asemenea, Nicolae făcea parte din echipa RAF (Royal Air Force), mărșăluind și pregătindu-se în mânuirea armelor, a avioanelor și chiar având posibilitatea să zboare cu avioane mici Bulldog. Printre materiile preferate se numărau matematica și franceza, fiind poreclit de către profesoara de limba franceză „Pisica de Cheshire”, deoarece era mereu cu zâmbetul pe buze, însă, despre România sau țările din Europa de Est, își amintește că nu se discuta la orele de istorie, nici măcar atunci când venea vorba despre cel de-al Doilea Război Mondial. Vacanțele din timpul colegiului le petrecea în Franța, în cadrul schimburilor de experiență cu unele școli franceze, ori în Barcelona în cadrul unor tabere de artă, prilej cu care descoperă creațiile lui Gaudi, de care rămâne impresionat.

Întâlnirea acestuia cu Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a avut loc la Castelul „Windsor”, la vârsta de 16 ani, cu prilejul aniversării vârstei de 80 de ani a Regelui Mihai, ocazie cu care i-a întâlnit pe Charles, Prinț de Wales, pe Regina Sofía a Spaniei și alți membri ai dinastiilor europene.

În copilărie și-a descoperit pasiunea pentru mașini, pasiune moștenită de la bunicul său, Regele Mihai I, până în prezent având posibilitatea să conducă peste 100 de vehicule diferite, neluând în calcul bărcile și avioanele. În timpul vacanțelor petrecute la Versoix, Principele Nicolae obișnuia să petreacă ore în șir, în garajul bunicului său, urmărindu-l pe acesta cum meșterea la Jeep-urile din colecție. În dialogul cu istoricul Filip-Lucian Iorga, Nicolae își amintește cum regele i-a permis să conducă una dintre mașinile lui, fiind vorba despre un Ford ce îi aparținuse generalului George S. Patton și care îi fusese dăruit bunicului său de către Principele Felix de Luxemburg. De asemenea, petrecea clipe frumoase alături de bunica sa, Principesa Ana, cu care obișnuia să meargă la pescuit sau să iasă la plimbare cu mașina, fără vreo țintă anume. Tot de la Principesa Ana a învățat să joace golf, aceasta practicându-l în tinerețe.

Principele Nicolae a urmat ciclul primar și gimnazial la școala „Argyle House” din Sunderland, Marea Britanie, până în anul 1999 urmând ca din acel an să frecventeze cursurile Colegiului „Shiplake”, din Henley on Thames, unde a dobândit certificatul GCSE în: matematică, franceză, germană, literatură și limbă engleză, tehnologia informației, geografie și științe, iar apoi a absolvit și nivelul avansat al GCSE („A-level”) în franceză, știința afacerilor și educație fizică. În anul 2009, Principele Nicolae s-a înscris la Universitatea din Londra, urmând cursurile universitare la Colegiul „Royal Holloway”, specializându-se în management, unde a absolvit în anul 2012, anul în care s-a hotărât să se dedice cauzei României, preluând unele din activitățile Casei Regale.

Principele Nicolae a vizitat pentru prima dată România alături de Regele Mihai în anul 1992 pe când avea vârsta de doar șapte ani. Acesta își amintește de acel episod ca fiind „un moment de neuitat din istoria țării noastre, foarte puternic și emoționant”. A trăit și a studiat în Marea Britanie, însă își amintește că l-a auzit pe bunicul său, Regele Mihai, povestindu-i despre România încă de dinainte să viziteze țara în 1992.

În anul 2004, Principele a avut posibilitatea să fie lider asistent al unei expediții în Africa de Sud, Namibia, Botswana și Zimbabwe unde a învățat să nu judece o carte după copertă, urmând ca în 2005, să locuiască pentru 4 luni în Kenya și a participat la o expediție în Madagascar. În anul 2006, a fost angajat în Kenya pentru a antrena trupele Armatei Britanice în Rafting.

Începând din 2008, Nicolae este din ce în ce mai prezent în viața publică din România, participând la gala de teatru UNITER 2008 și la vizitele unchiului său, ASR Radu al României.

Cu ocazia împlinirii vârstei de 25 de ani, prințul Nicolae a primit titlul de Alteță Regală și Principe al României. Activitatea caritabilă a Principelui cuprinde colaborarea cu Școala Britanică din București, într-un proiect pe teme ecologice, și susținerea organizațiilor de mediu ,,Mai Mult Verde” și „Tășuleasa Social”, unde a desfășurat diferite activități de plantare și ecologizare, în cadrul cărora a vizitat Parcul Național Munții Rodnei, zona Lacului Lala și Vârful Ineu, Parcul Național Călimani și Vârful Pietrosul. Acesta este pasionat de sport, practicând de-a lungul timpului fotbal, hockey, rugby, cricket, tenis, kayak-canoe și, ocazional, tenis, făcând parte din echipa de hockey și cricket de la Shiplake College, unde a fost vicecăpitan, iar apoi membru în echipa de lacrosse a Royal Halloway, în 2012.

Surse: https://casaiosefzoller.porosnicugianina.ro, https://www.facebook.com/CasaJosephZoller, https://bogdancotrutaphotography.pixieset.com/.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *