Tort aniversar „J.Z.” – Casa Joseph Zoller

Începem o nouă serie de torturi cu ingrediente naturale. Vă aducem în atenție un preparat ce amintește de începutul secolului al XX-lea și de patronul edificiului, celebrul cofetar Joseph Zoller, fiind realizat cu ocazia zilei aniversare a proprietarei Casei Joseph Zoller, doamna avocat Gianina-Vera Poroșnicu.

Glazura amintește de micul palat de pe strada Albă, așa cum era numită în trecut strada Elena Doamna.

Ingrediente:

  • ouă bio
  • ciocolată
  • cacao
  • lapte bio
  • mascarpone
  • unt
  • făină
  • zahăr
  • frișcă
  • praf de copt
  • vanilie

Tortul are un blat umed cu iaurt, cacao, inserție de fructe de pădure, cremă de mascarpone, frișcă și vanilie.

Extrem de parfumat și cu multă ciocolată, sub sigla JZ (Joseph Zoller), tortul este delicat, savuros și însiropat.

Mod de preparare

Spălăm fructele, le ștergem bine, le tăiem în bucăți potrivite.

Adăugăm ouăle, făina, sarea și uleiul. Mixăm 1-2 minute până obținem o compoziție omogenă.

Tortul este realizat de Bianca Barnea pentru Casa Joseph Zoller (proprietar doamna avocat Porosnicu Gianina Vera). Aceasta este una din rețetele preferate ale amfitrioanei Casei Zoller.

Orașul Târgu-Neamț a decernat titlul „Pro Urbe” proprietarei Casei Joseph Zoller în urma donării celei de-a treia fotografie a lui Mihai Eminescu Casei Memoriale „Veronica Micle”

Doamna avocat Gianina Vera Poroșnicu a participat, în Sala de festivități a Primăriei orașului Târgu Neamț, la deschiderea oficială a Zilelor Orașului Târgu Neamț. În acest cadru festiv i s-a decernat titlul „Pro Urbe”, acordat în semn de mulțumire pentru donarea celei de-a treia fotografie a lui Mihai Eminescu Casei Memoriale „Veronica Micle” din Târgu-Neamț.

Patru fotografii cunoscute şi certificate cu Eminescu există până la această dată. Cea din tinerețe, făcută la 19 ani, la Praga, în 1869, de fotograful Jan Tomás, cea extrasă din tabloul Societăţii „Junimea”, datând din 1878 şi realizată de Franz Duschek, în Bucureşti, în studioul de pe strada Franklin, cea de a treia, din studioul lui Nestor Heck, de la Iaşi, făcută în 1884 și ultima, cea realizata de Jean Bielig la Botoşani, în 1887, cu Eminescu la 37 de ani.

În cele ce urmează vă prezentăm informații furnizate de Liviu Apetroaie, scriitor și muzeograf literar la Muzeul Literaturii Române Iași.

„Originalul celei de a treia fotografii, din care a fost decupat Eminescu, pentru posteritate, la cererea prietenilor săi cu care s-a fotografiat, îi cuprindea pe profesorul A. C. Cuza, compozitorul Wilhelm Humpel şi poetul Petru V. Grigoriu. Versiunea publicată prezintă în oval o prelucrare a originalului.

Nestor Heck este celebrul fotograf al Iașilor de odinioară, care i-a imortalizat pe mulți dintre intelectualii vremii. În atelierul său, de pe strada Lăpușneanu, au fost imortalizate personalitățile vremii – scriitori, intelectuali, oameni politici importanți (deputații din divanul Ad-Hoc), dar și ieșeni obișnuiți, cu familiile lor. Atelierul lui Nestor Heck, înființat în 1850 nu avea rival, fiind considerat cel mai bun din oraşul Iaşi, atât sub raportul execuțiunei, cât şi al artei.

Rămâne o referință în arta fotografică de la noi (aflată la începuturi) pentru că este unul dintre cei patru fotografi care l-au imortalizat pe Mihai Eminescu, astfel încât avem în patrimoniul național imaginea Eminescului, la 34 de ani, când revenea la Iași, după plecarea la București din 1877.”

Fotografia ce-l înfățișează pe Eminescu are o ramă de lemn masiv, din nuc, lucrată manual. Ea face parte, alături de alte fotografii originale, din colecția privată a doamnei avocat Gianina-Vera Poroșnicu. Pe spatele fotografiei stă mărturie ștampila cu numele firmei lui Nestor Heck.

Fotografia va fi mereu expusă numai în cadrul Casei Memoriale „Veronica Micle”, în prima cameră. În schimb, fotografia va putea fi scoasă din casa memorială cu scopul prezentării ei în cadrul unor expoziții de pe teritoriul țării. Locul de prezentare a fotografiei, este cea mai mare încăpere, expoziția permanentă cuprinzând atât obiecte ce au aparținut familiei, cât și o copie a măștii mortuare a poetului național.

Această fotografie, va aduce cu siguranță un plus de valoare Casei Memoriale „Veronica Micle”, revitalizând de asemenea și interesul turiștilor de a vizita acest obiectiv cultural și de a își îmbogăți cunoștințele și sufletul. De asemenea, fotografia va deveni un nou reper în colecțiile muzeale din zona nemțeană care să readucă interesul pentru vizitarea caselor memoriale.

De asemenea, în cadrul manifestării doamna avocat Gianina Vera Poroșnicu a afirmat „Și, chiar dacă nu sunt cetățeană cu acte în regulă a orașului, simt că de acest titlu nu mă desparte decât o hârtie – așa cum am încercat să dovedesc, inima mea bate și pentru acest loc, la fel cum bate pentru Iașul meu natal. Iar motivul pentru care pot spune asta, fără nicio exagerare, ține de prietenia și respectul pe care i le port doamnei Olguța Creangă-Caia, scriitoare reputată și neobosită promotoare a actului de cultură, cetățeană de onoare a orașului. Părintele profesor Teoctist Caia și preoteasa Olguța m-au primit ca pe o fiică, m-au copleșit cu afecțiune, mi-au acordat mereu încredere și ajutor și, foarte important, mi-au dat speranță: mi-au arătat cât de mult poate conta, în viața unei comunități, o familie care își închină viața spiritului. Munca pastorală, cea didactică, scrierile și traducerile părintelui Teoctist, fin cunoscător al spațiului ortodox slav, se îmbină perfect cu vocația literară, pasiunea pentru cultură și dragostea pentru locurile natale ce răzbat din tot ceea ce întreprinde doamna Olguța Creangă-Caia, precum și cu frumusețea carierelor îmbrățișate de cele trei fiice ale lor: Ana-Maria, Claudia și Olguța. Le mulțumesc din inimă, pentru tot.”

La finalul evenimentului, toate florile pe care le-a primit doamna avocat Gianina Vera Poroșnicu au fost duse de ea însăși la mormântul Veronicăi Micle de la Mănăstirea Văratec, drept omagiu și dovadă de respect.

Surse: https://casaiosefzoller.porosnicugianina.rohttps://www.facebook.com/CasaJosephZoller.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *