Tort de vară – Casa Joseph Zoller

Începem seria de torturi cu ingrediente naturale, dedicate verii. Astăzi vă aducem în atenție un preparat ce amintește de zilele calde de vară de la începutul secolului al XX-lea și de patronul edificiului, celebrul cofetar Joseph Zoller.

Abundența de fructe amintește de livada cofetarului Zoller care avea un întreg domeniu în spatele casei. Glazura amintește de micul palat de pe strada Albă, așa cum era numită în trecut strada Elena Doamna.

Ingrediente:

  • ouă bio
  • ciocolată
  • cacao
  • lapte bio
  • mascarpone
  • frișcă
  • unt
  • făină
  • zahăr
  • praf de copt
  • căpșuni
  • zmeură
  • vanilie

Blatul este umed, din vanilie, cremă de mascarpone cu căpșuni și zmeură, iar decorul este din mascarpone cu unt, căpșuni, zmeură pentru partea estetică și bănuțul din ciocolata JZ.

Extrem de parfumat și cu multă ciocolată, sub sigla JZ (Joseph Zoller), tortul este delicat, savuros, însiropat și cu multă frișcă

Mod de preparare

Spălăm fructele, le ștergem bine, le tăiem în bucăți potrivite.

Adăugăm ouăle, făina, sarea și uleiul. Mixăm 1-2 minute până obținem o compoziție omogenă.

Tortul este realizat de Bianca Barnea pentru Casa Joseph Zoller (proprietar doamna avocat Porosnicu Gianina Vera). Aceasta este una din rețetele preferate ale amfitrioanei Casei Zoller.

Povestea familiei Zoller (I)

Pariul unei afaceri de succes şi al unui trai prosper începe pentru Joseph Zoller, la debut de secol XX. Atunci lasă oraşul natal şi se mută la Iaşi. La acel moment jumătate din populaţia Iaşului era evreiască.

Însemnările vremii arată faptul că a pornit afacerea cu bomboane, prin forţe proprii. Tatăl, Avram Zoller, era comerciant în Herţa, iar mama, Baba Zoller, era casnică. Mai avea încă doi fraţi, Jacques şi Isidor, şi două surori, Klara şi Maria.

Joseph s-a născut pe 26 aprilie, 1875, în Herţa, care acum se află în în regiunea Cernăuţi.

La 26 de ani, în primăvara lui 1901, Joseph se mută la Iaşi.  Avea deja o meserie, era cofetar şi urma să se căsătorească cu Bela Adela Copolovici care făcea parte dintr-o familie de evrei.

Pe 28 mai 1901, înregistrează la Camera de Comerţ din Iaşi Fabrica de Bomboane „Joseph Zoller et Co”. În 1909, Joseph Zoller îşi mută fabrica de pe strada Palat, pe strada Baston. Era de asemenea o zonă comercială la acea vreme, la câţiva paşi de bulevardul Ştefan cel Mare. Doar că şi acest sediu al fabricii avea să fie unul temporar.

Casa avea un rond de flori în partea din față, iar curtea era mult mai mare. În fața imobilului se întorceau caleștile cu ciocolată care plecau spre cofetaria lui Tuffli si spre alte cafenele din oraș.

Fiica cea mică a lui Zoller s-a casatorit cu fiul lui Braunshtein, atât ea cât și ceilalți copii ai cofetarului au studiat în străinătate.

Fabrica de Bomboane de pe strada Elena Doamna

Pasionat de artă Joseph Zoller visa la o construcţie nouă, impunătoare şi nu oriunde. Sufletul comunităţii evreieşti era la acea vreme zona Târgu Cucu, cu prelungire în strada Elena Doamna, unde se află Sinagoga Mare, cea mai veche sinagogă de pe teritoriul României.

Decide să cumpere o casă veche de pe strada Elena Doamna, numărul 35. În primăvara lui 1912 cere de la Primărie o autorizaţie de construcţie a unei case noi care avea alipită şi fabrica de bomboane.

Reşedinţa Zoller se prelungea spre interiorul curţii cu bucătăria şi spălătoria. După un perete despărţitor, fără comunicare directă, urmau Biroul şi atelierele Fabricii de Bomboane, o construcţie ce avea o înălţime de 4 metri.

În 1916, pe 17 iunie, solicită mutarea sediului Fabricii de Bomboane de pe strada Colonel Langa, pe strada Elena Doamna. Visul pentru care muncise din greu timp de 15 ani s-a împlinit.

Totodată primeşte dreptul de a face şi comerţ de produse alimentare: zahăr, cafea, ceai, orez. Fabrica de pe strada Elena Doamna avea 25 de angajaţi care lucrau în cele trei ateliere.

Surse: https://casaiosefzoller.porosnicugianina.rohttps://www.facebook.com/CasaJosephZoller (proprietar avocat Gianina-Vera Poroșnicu).

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *