Tort de vară (IV) – Casa Joseph Zoller (proprietar avocat Gianina-Vera Poroșnicu)

Continuăm seria de torturi dedicate sezonului vacanței și al prospețimii.
Al patrulea tort pe care vi-l prezentăm este realizat din ingrediente naturale premium, preponderent din căpșuni și zmeură.
Ingrediente:
- ouă bio
- ciocolată
- brânză
- căpșuni
- zmeură

Tras în ciocolată, tortul vorbește despre fabrica de ciocolată a lui Joseph Zoller care avea peste 25 de muncitori cofetari și o tehnologie de ultimă generație. Fabrica de ciocolată era alipită “Casei Joseph Zoller – 1912”, astăzi Monument Istoric al Iașului.
Casa Joseph Zoller a donat cea de-a treia fotografie a lui Mihai Eminescu Casei Memoriale „Veronica Micle” din Târgu-Neamț
În data de 16 august 2023, Casa Joseph Zoller (proprietar doamna avocat Gianina-Vera Poroșnicu) a donat Casei Memoriale „Veronica Micle” din Târgu-Neamț fotografia unicat a lui Mihai Eminescu realizată la vârsta de 34 de ani, cea de-a treia fotografie a sa.

Patru fotografii cunoscute şi certificate cu Eminescu există până la această dată. Cea din tinerețe, făcută la 19 ani, la Praga, în 1869, de fotograful Jan Tomás, cea extrasă din tabloul Societăţii „Junimea”, datând din 1878 şi realizată de Franz Duschek, în Bucureşti, în studioul de pe strada Franklin, cea de a treia, din studioul lui Nestor Heck, de la Iaşi, făcută în 1884 și ultima, cea realizata de Jean Bielig la Botoşani, în 1887, cu Eminescu la 37 de ani.

În cele ce urmează vă prezentăm informații furnizate de Liviu Apetroaie, scriitor și muzeograf literar la Muzeul Literaturii Române Iași.
„Originalul celei de a treia fotografii, din care a fost decupat Eminescu, pentru posteritate, la cererea prietenilor săi cu care s-a fotografiat, îi cuprindea pe profesorul A. C. Cuza, compozitorul Wilhelm Humpel şi poetul Petru V. Grigoriu. Versiunea publicată prezintă în oval o prelucrare a originalului.

Nestor Heck este celebrul fotograf al Iașilor de odinioară, care i-a imortalizat pe mulți dintre intelectualii vremii. În atelierul său, de pe strada Lăpușneanu, au fost imortalizate personalitățile vremii – scriitori, intelectuali, oameni politici importanți (deputații din divanul Ad-Hoc), dar și ieșeni obișnuiți, cu familiile lor. Atelierul lui Nestor Heck, înființat în 1850 nu avea rival, fiind considerat cel mai bun din oraşul Iaşi, atât sub raportul execuțiunei, cât şi al artei.

Rămâne o referință în arta fotografică de la noi (aflată la începuturi) pentru că este unul dintre cei patru fotografi care l-au imortalizat pe Mihai Eminescu, astfel încât avem în patrimoniul național imaginea Eminescului, la 34 de ani, când revenea la Iași, după plecarea la București din 1877.”
Fotografia ce-l înfățișează pe Eminescu are o ramă de lemn masiv, din nuc, lucrată manual. Ea face parte, alături de alte fotografii originale, din colecția privată a doamnei avocat Gianina-Vera Poroșnicu. Pe spatele fotografiei stă mărturie ștampila cu numele firmei lui Nestor Heck.

Surse: https://casaiosefzoller.porosnicugianina.ro, https://www.facebook.com/CasaJosephZoller.
Răspunsuri