Tort „J.Z.” – Casa Joseph Zoller

Contiuăm o nouă serie de torturi cu ingrediente naturale. Vă aducem în atenție un preparat ce amintește de începutul secolului al XX-lea și de patronul edificiului, celebrul cofetar Joseph Zoller.
Tortul amintește de micul palat de pe strada Albă, așa cum era numită în trecut strada Elena Doamna.

Ingrediente:
- ouă bio
- ciocolată
- cacao
- lapte bio
- mascarpone
- unt
- făină
- zahăr
- frișcă
- praf de copt
- vanilie

Tortul are un blat umed cu iaurt, cacao, cremă de mascarpone, frișcă și vanilie.
Extrem de parfumat și cu multă ciocolată, sub sigla JZ (Joseph Zoller), tortul este delicat, savuros și însiropat.

Mod de preparare
Adăugăm ouăle, făina, sarea și uleiul. Mixăm 1-2 minute până obținem o compoziție omogenă.
Tortul este realizat de Bianca Barnea pentru Casa Joseph Zoller (proprietar doamna avocat Porosnicu Gianina Vera). Aceasta este una din rețetele preferate ale amfitrioanei Casei Zoller.

Istoria Casei Joseph Zoller (I)
Restaurarea casei a fost făcută în perioada 2013 – 2016 şi a fost un proces anevoios, care a ţinut de birocraţia aprobărilor şi complexitatea etapelor de reconstrucţie şi consolidare.
Revelaţia proprietarului avocat Poroşnicu Genina Vera, a constructorului Cristi Grâu şi a arhitectului Ionuţ Biciuşcă a fost că s-au conservat foarte bine unele dintre elementele autentice ale casei: tavanul păstra picturi foarte frumoase, uşile casei erau foarte înalte şi sculptate în lemn masiv; marchiza de la intrarea principală este cea originală; parte din gardul casei este original şi a fost restaurat; ferestrele casei au fost găsite în forma originală cu sculptură manuală, şi au fost restaurate.
Schiţa originală a casei a permis realizarea în detaliu a procesului de restaurare.

S-au păstrat multe elemente de tâmplărie originală, care au permis refacerea casei respectând originalul. Înainte de începerea procesului de restaurare, acoperişul era modificat, tabla învelitorii fiind uzată şi necesitând schimbarea în totalitate.

S-a costatat existenţa fisurilor cauzate de tasări şi de infiltraţiile apelor, situaţi generată de starea de degradare a acoperişului. De asemena, soclul casei a necesitat refacerea, dar gardul este o parte din vechea împrejmuire şi a fost păstrat şi restaurat.

Atât casa cât şi fabrica au fost prevăzute cu instalaţii de ventilaţie, aveau alimentare cu apă şi aveau realizată instalaţia de canalizare. Iluminatul era electric.
Clădirea și-a recuperat memoria, datorită doamnei avocat Poroşnicu Genina Vera (actualul proprietar), prin preluarea numelui celebrului cofetar, „Casa Joseph Zoller” și elementele arhitecturale de odinioară.

Surse: https://casaiosefzoller.porosnicugianina.ro, https://www.facebook.com/CasaJosephZoller.
Răspunsuri