Tort „Mihai Eminescu” – Casa Joseph Zoller

Mihai Eminescu a fost sărbătorit în Casa Joseph Zoller cu tort personalizat, cu ciocolată albă, sub blazonul inițialelor J.Z. și a bănuțului de ciocolată cu numele poetului.
Culorile preparatului amintește de palatul de pe strada Albă, așa cum era numită în trecut strada Elena Doamna. Contemporan cu Eminescu, Joseph Zoller sigur a fost vizitat în celebrele lui prăvălii de marele poet sau de Veronica Micle.
Poroșnicu Geanina-Vera: „Era pe când noi nu știam, acum el nu mai e, dar suntem. Suntem o fărâmă din Eminescu cei care îl citim.”

Ingrediente:
- ouă bio
- ciocolată
- cacao
- lapte bio
- mascarpone
- frișcă
- unt
- făină
- zahăr
- praf de copt
- căpșuni
- zmeură
- vanilie

Blatul este umed, din vanilie, cremă de mascarpone cu căpșuni și zmeură, iar decorul este din mascarpone cu unt pentru partea estetică și bănuțul din ciocolata JZ.
Extrem de parfumat și cu multă ciocolată, sub sigla JZ (Joseph Zoller), tortul este delicat, savuros, însiropat și cu multă frișcă
Mod de preparare
Spălăm fructele, le ștergem bine, le tăiem în bucăți potrivite.
Adăugăm ouăle, făina, sarea și uleiul. Mixăm 1-2 minute până obținem o compoziție omogenă.
Tortul este realizat de Bianca Barnea pentru Casa Joseph Zoller (proprietar doamna avocat Porosnicu Gianina Vera). Aceasta este una din rețetele preferate ale amfitrioanei Casei Zoller.

Cea de-a treia fotografie-portret a lui Mihai Eminescu
Patru fotografii cunoscute şi certificate cu Eminescu există până la această dată. Cea din tinerețe, făcută la 19 ani, la Praga, în 1869, de fotograful Jan Tomás, cea extrasă din tabloul Societăţii „Junimea”, datând din 1878 şi realizată de Franz Duschek, în Bucureşti, în studioul de pe strada Franklin, cea de a treia, din studioul lui Nestor Heck, de la Iaşi, făcută în 1884 și ultima, cea realizata de Jean Bielig la Botoşani, în 1887, cu Eminescu la 37 de ani.
Cea de-a treia fotografie a fost făcută ca urmare a unei păcăleli. Era binecunoscut faptul că marelui poet nu îi placea să se fotografieze. Prietenii junimiști l-au convins însă să facă o fotografie de grup. S-au înțeles însă cu fotograful, Nestor Heck și, atunci când acesta se pregătea să declanșeze ei s-au retras și a rămas doar Eminescu.

Unul dintre prietenii poetului, A.C. Cuza, despre împrejurările în care a avut loc vizita la atelierul lui Heck și fotografierea relata următoarele: „În sfârșit, într-o zi, vara, profitând de bunele dispoziții, l-am luat de pe terasa hotelului Traian din Iași pe Eminescu, împreună cu Wilhelm Humpel și cu Petru V. Grigoriu, și așa, îmbrăcat în costumul său alb de vară, cum era, ne-am dus cu toții la atelierul de fotografie Nestor Heck, strada Lăpușneanu, nr.42, unde a consimțit a se fotografia, însă numai în grup, alături de noi, ne-am așezat împreună. După indicațiile noastre însă, fotograful l-a scos numai pe dansul, ceea ce nu puțin l-a supărat mai apoi, vazandu-se amăgit ca un copil.”

Această fotografie, originală, se află astăzi, la loc de cinste în Casa Joseph Zoller din Iași, imobil de referință pentru arhitectura locală și națională, construit în anul 1912 și restaurat de av. Gianina Vera Poroșnicu.

Fotografia ce-l înfățișează pe Eminescu are o ramă de lemn masiv, din nuc, lucrată manual. Ea face parte, alături de alte fotografii originale, din colecția privată a avocatei Gianina Vera Poroșnicu. Pe spatele fotografiei stă mărturie ștampila cu numele firmei lui Nestor Heck.

Surse: https://casaiosefzoller.porosnicugianina.ro, https://www.facebook.com/CasaJosephZoller.
Răspunsuri