Omul și cartea

Istoria cititului datează de la inventarea scrisului, în mileniul IV, înainte de Hristos. Cu toate acestea, în multe țări, numărul de oameni care știau să scrie și să citească era mic.

  Pe vremuri, în antichitate, cititul cu voce tare era ceva firesc, pe când cititul în tăcere era ceva neobișnuit, ieșit din comun.

 

  Cu mai mult timp în urmă, când internetul nu exista sau când nu era foarte dezvoltat, oamenii își îmbogățeau vocabularul și își înfloreau cunoștințele cu ajutorul cărților, găsind toate informațiile necesare la bibliotecă. Din păcate sau din fericire, în zilele noastre, când tehnologia a ajuns într-un stadiu mult mai avansat, tuturor le este mult mai ușor să caute informațiile de care au nevoie pe internet, fiind mai simplu și mai rapid.

De mici, copiii cresc având telefonul sau tableta în mână, fiind mai captivați de jocurile sau de videoclipurile găsite pe YouTube, decât de lectura unei cărți. La vârsta adolescenței, tinerii sunt mai preocupați de jocuri video, ieșiri cu prietenii sau alte activități, iar cititul este plasat la coada unei lungi liste de îndeletniciri zilnice. De asemenea, aceștia mai degrabă vizionează un film, decât să citească cartea pe baza căreia a fost regizat filmul respectiv.

Însă, cititul cărții este mult mai avantajos decât vizionarea filmului. Cartea îți deschide un orizont în care ești liber să îți imaginezi întreaga acțiune și să îți creezi propria imagine a personajelor; te prinde în mrejele sale, permițându-ți să experimentezi sentimentele simțite de personaje, să participi la acțiune în același timp cu ele. De asemenea, cartea te menține într-un nesfârșit suspans, făcându-te să îți dorești să afli tot mai multe detalii despre viața personajelor și despre ce o să se întâmple cu ele când autorul decide să pună punct poveștii. În schimb, în film, amprenta regizorului este evidentă, filmul fiind creat din viziunea acestuia, fiind imposibil să îți creezi propria viziune despre aspectul fizic al personajelor, și nu numai. Îți poți imagina locurile în care personajele călătoresc, fiecare detaliu minuscul care face diferența între urât și frumos.

Pe lângă viziunea proprie asupra acțiunii, cititul vine la pachet și cu alte avantaje:

• dezvoltarea creierului
• îmbunătățirea memoriei

• oferirea de noi cunoștințe
• extinderea nivelului de creativitate
• dezvoltarea gândirii și a concentrării

Cartea te primește mereu în Universul său, permițându-ți să te baricadezi în acțiunea sa, să trăiești în același timp cu personajele, putând astfel să scapi de tot stresul acumulat într-o zi lungă și obositoare.

Când citim, simțim fiecare emoție a personajelor, simțim frică, melancolie, bucurie, tristețe, ne îndrăgostim de personaje și ne dorim să fim noi înșine părtași la acțiune, să călătorim pe culmi ale frumosului, ale irealului.

Am ajuns la concluzia că, deși pentru unele persoane pare „lipsă de ocupație”, cititul ocupă un rol foarte important în viața unui om, mai ales la vârsta adolescenței, când acesta este mai creativ, cu o imaginație mai bogată, fiindu-i mult mai ușor să despice în patru firul poveștii. Am citit cărți, m-am îndrăgostit de ele, de personaje,m-am îndrăgostit de autori, de ceea ce reprezintă cartea în adevăratul sens al cuvântului: „o aventură minunată: în trecut și viitor” – Jokai Mor

Așa că, dragi cititori, sfatul meu este ca, indiferent de vârstă, să citiți, să devorați fiecare carte pe care o aveți la îndemână, deoarece cartea este un pansament pentru un suflet îndurerat, o alinare pentru inima înflăcărată sau, de ce nu? o delectare într-o zi ploioasă de toamnă…

Publicat în Cultură, LiteraturăRecomandat2 recomandări

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *