Fast Fashion, o industrie a poluării
„Fast Fashion”. La ce se referă acest concept? În principal, este un termen contemporan folosit pentru a descrie articolele de îmbrăcăminte, fabricate la un cost redus, care trec rapid de la podium în magazinele fizice sau online. Scopul principal este de a surprinde tendințele actuale cât mai repede posibil prin producerea de articole care sunt atât eficiente din punct de vedere al costurilor, cât și receptive la cerințele în schimbare rapidă ale consumatorilor.
Mulți consumatori cumpără bunuri de la companii care produc fast fashion fără a percepe care va fi impactul achizițiilor lor. Ca și efect, respectiva industrie ocupă locul al treilea ca și producător global. Creează o cantitate semnificativă de emisii de carbon la nivel mondial de la procesele de producție până la transport în magazine.
Cantități enorme de articole de îmbrăcăminte fast fashion ajung în gropile de gunoi până se descompun. Procesele de fabricație nu sunt durabile, iar acestea conduc, de asemenea, la deversarea ilegală a apelor uzate și la poluarea cu microplastic. Lipsa apei este o preocupare semnificativă a ecologiștilor în ceea ce privește industria modei de unică folosință.
Din perspectiva retailerilor, fast fashion-ul este benefic în contextul în care această industrie încurajează consumatorii să facă vizite frecvente in magazine. Colecțiile se bazează adesea pe modele văzute în săptămânile modei de toamnă și primăvară, dar se pot introduce și tendințe noi pe piață. De fapt, nu este neobișnuit să vezi comercianții care introduc produse noi de mai multe ori într-o singură săptămână pentru a rămâne în tendințe. Scopul nu mai este de a reumple articolele atunci când acestea se epuizează, ci comercianții cu amănuntul le schimbă cu articole complet noi.
Care este impactul asupra mediului?
Din perspectiva mediului, fast fashion creează un scenariu sumbru. Consumatorii se așteaptă la acces instantaneu la hainele alese, culoarea, stilul și prețul lor, iar acest lucru încurajează o atitudine de a le arunca. Ca și efect, acest lucru face ca și consumatorii să nu se simtă niciodată mulțumiți și rămân de asemenea în urmă o cantități uluitoare de deșeuri în mediu.
În mare parte nereglementate, scăderea și arderea articolelor fast fashion-ului pun o presiune uriașă asupra mediului. Industria textilă generează mai multe emisii de gaze cu efect de seră decât toate zborurile internaționale și transportul maritim la un loc, cu 1,2 miliarde de tone anual.
Un impact semnificativ asupra mediului în mod rapid este exploatarea apei. Producția de îmbrăcăminte este a doua practică consumatoare de apă din lume. Industria folosește anual aproape 79 de miliarde de metri cubi de apă. Utilizarea excesivă a surselor de apă dulce pentru producția de articole fast fashion minimizează furnizarea globală de apă potabilă sigură. În prezent, aproximativ peste 800 de milioane de persoane nu au acces la apă curată, ceea ce crește rata deshidratării și alte efecte adverse asupra sănătății.
Un material care necesită multă apă este bumbacul. Creșterea suficientă de bumbac pentru a produce o pereche de blugi necesită aproape 1.800 de galoane de apă. Chiar și pentru distrugerea hainelor se folosesc, de asemenea, cantități mari de apă dulce combinate cu substanțe chimice care modifică culoarea. Multe compani care se ocupă cu crearea de fast fashion își aruncă apele uzate în râurile locale în loc să le colecteze și să le prelucreze.
Un alt impact asupra mediului în mod rapid derivă din utilizarea fibrelor sintetice. Companiile încearcă să reducă costurile, creând haine din fire de plastic. Materialele textile sintetice minimizează efectiv prețul și timpul de procesare asociate producției și creează poluare cu microplastic. Ca și efecto acest microplastic poate crea probleme neurologice la creaturile acvatice și pot urca în lanțul trofic, producând provocări pentru sănătatea oamenilor. Producerea fibrelor sintetice necesită, de asemenea, cantități semnificative de energie, care stimulează efectul de seră.
Care sunt anumite preconizările legate de producerea excesivă în fast fashion?
Dacă industria fast fashion continuă să crească așa cum a fost până acum, până în anul 2030 se estimează că emisiile de CO2 vor fi de aproape 3 miliarde de tone pe an. Aceasta este o creștere cu 60% față de emisiile actuale. Lipsa de apă potabilă, în țările producătoare de fast fashion, precum India și China, este de așteptat să crească cu 50%. Amprenta de carbon a industriei ar putea crește cu de milioane de tone, iar deșeurile din industrie ar putea atinge 150 de milioane de tone. Aceste predicții sunt în ciuda progreselor semnificative înregistrate de mărci și retaileri pentru a minimiza impactul acestora.
Care este impactul etic?
Fast Fashion surprinde o generație de tineri care sunt în sărăcie. Peste 80% dintre cele 75 de milioane de persoane care fac respectivele articole sunt femei și fete cu vârsta care pleacă de 14 ani în sus. În mod ironic, majoritatea femeilor care fac sute, dacă nu mii, de articole de modă ieftine în fiecare an, nu își pot permite să cumpere nici măcar una dintre ele. Pe lângă salariile slabe și nopțiile nedormite aceste fete sunt adesea forțate să facă față hărțuirii sexuale.
Muncitorii din fabricile de confecții se confruntă cu condiții oribile de muncă cu scopuri oribile. Prăbușirea fabricii Rana Plaza din Bangladesh în 2013 a ucis 1.134 de persoane și a rănit alte 2.500. Au fost descoperite fisuri în clădire cu o zi înainte de cedarea structurală; proprietarii clădirii au ignorat avertismentele și au ordonat lucrătorilor din confecții să se întoarcă a doua zi. Este cel mai mortal dezastru dintr-o fabrică de îmbrăcăminte din istorie. Este, totuși, doar unul dintre multele incendii de fabrici, prăbușiri și alte asemenea dezastre.
Ce atitudine trebuie să luăm împotriva Fast Fashion?
Slow Fashion este oferită ca alternativă. Producția slow fashion se concentrează pe procese etice, atât pentru lucrători, cât și pentru mediu. Mișcarea respinge consumerismul, încurajând clienții să facă cumpărături la nivel local și să cumpere articole de îmbrăcăminte de calitate superioară și durabile. Cumpărarea atentă, conștientă, cu accent pe termen lung, susțin susținătorii, schimbă relația cu îmbrăcămintea și moda.
În general, consumatorii trebuie să-și schimbe mentalitatea față de modă. În loc să ne concentrăm pe haine la modă care trebuie purtate o singură dată, trebuie să ne obișnuim cu toții să cumpărăm mai puține articole la prețuri mai mari. Deși este posibil neîmplinită pe termen scurt, mai ales spre deosebire de fast fashion, un dulap mic plin cu îmbrăcăminte de lungă durată va ajuta societatea noastră să avanseze către un stil de viață mai durabil și mai ecologic.
Mulți oameni cred în mod prostesc că o singură persoană nu poate face diferența, dar perturbarea status quo-ului chiar îți oferă puterea de a schimba lucrurile.
Faceți cumpărături la nivel local și reduceți milele aeriene și, prin urmare, amprenta dumneavoastră ecologică. Alege designeri locali care știu exact de unde provine materialul lor.
Împrietenește-te cu un croitor și începe să îți repari hainele în loc să le înlocuiești. Fi creativ și inovator. Dacă un articol nu este reparat, găsiți cea mai apropiată companie care reciclează textilele.
Redactor: Surdu Mihai-Ioan
Editor: Surdu Mihai-Ioan
Răspunsuri