„Un băiat pe lista lui Schindler”-despre viață și război

Titlu: „Un băiat pe lista lui Schindler”

Autor: Leon Leyson

An apariție: 2017

Editura: RAO

Domeniu: Biografic

Număr pagini: 240

Nota recenzorului: 5/5

Leon Leyson este un băiat de doar 10 ani care se bucură de viață, alături de familia sa, într-un sat din Polonia, dar totul se schimbă când naziștii îi invadează țara. El și familia sa sunt forțați să se mute într-un ghetou din Cracovia. Treptat, libertatea lor este îngrădită și ajung să fie închiși într-un lagăr. Familia lor este destrămată, doi dintre frații lui ajung să fie uciși de naziști, dar Leon și cei rămași din familia lui, împreună cu alți 1200 de evrei, își găsesc salvarea în Schindler.

 Oskar Schindler este un nazist care deține o fabrică în care este angajat tatăl lui Leon. Ei doi ajung să se împrietenească și Schindler îl angajează pe Leon și fratele lui la fabrică pentru a le oferi protecție. Leon și familia sa sunt mutați dintr-un lagăr în altul, aflându-se, însă, mereu sub mâna protectoare a lui Schindler.

La finalul războiului, naziștii ordonă uciderea tuturor evreilor, dar Schindler reușește să îi salveze și de data aceasta. Leon și parinții lui se mută în Statele Unite ale Americii, iar fratele și sora lui pleacă în Israel. Leon este meditat de un doctor și ajunge profesor. Se căsătorește și ajunge celebru datorită poveștii sale.

Cartea prezintă o poveste tragică care intensifică sentimentele resimțite de cititor prin faptul că prezintă o poveste reală. Viața este transpusă de autor într-un mod pe care noi nu putem să ni-l imaginăm. Tragismul unor destine este pus în centrul planului narat și al istoriei ascunse. Evenimentele din timpul celui de-al  Doilea Război Mondial sunt prezentate într-o manieră realistă, conturând un tablou dramatic al vieții din această perioadă.

Puterea de a decide ocupă un rol important pe tot parcursul acțiunii. Personajele trebuie să decidă constant ce trebuie să facă pentru a supraviețui. Ele renunță la viitor, iar singurul lor scop e să supraviețuiască pentru încă câteva minute, ore, zile…

Un singur individ în lupta cu o armată. Abilitatea de a fi independent reprezintă un punct esențial în desfășurarea acțiunii. Mesajul transmis este faptul că trebuie să fim mereu pregătiți să luptăm singuri și că nu ne putem baza, tot timpul, pe ceilalți. Ei pot fi luați de lângă noi în orice secundă, iar atunci, pentru a supraviețui, trebuie sa învingem soarta singuri.

Întrebările la care cartea te face să te gândești sunt variate și îți pot oferi o nouă perspectivă asupra a tot ceea ce știai. Ce este umanitatea? Ce este cu adevărat normal? Ce este libertatea? Care e impactul nostru asupra vieții celorlalți? Aceste întrebări pot fi formulate diferit, în funcție de orizontul de așteptare al fiecărui cititor, iar răspunsul depinde doar de noi.

Lucrarea oferă o imagine cruntă a existenței, dar, dacă te simți pregătit să descoperi latura ascunsă a unor oameni, lectura ți se va părea antrenantă.  Fotografiile din anexă, ilustrând secvențe din desfășurarea acțiunii, completează, în mod inspirat, tabloul nuanțat din experiența autorului.

Publicat în Literatură, RecenziiRecomandat2 recomandări

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *