Andrei-Răzvan Udrea: „Vreau să promovez spiritul de competiție!”

Zilele acestea se desfășoară prima ediție a concursului Science On, un proiect tânăr, ambițios, ce promite mult atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Având la bază o echipă formată majoritar din studenți și foști olimpici, acesta își propune să dezvolte în elevi creativitatea, capacitatea de a rezolva probleme complexe, cu care nu s-au mai întâlnit, dar și de a-și descoperi talentul ori pasiunea pentru o anumită materie.

Pentru a afla mai multe detalii despre competiție și despre ce își propune aceasta să aducă nou în educația elevilor, am stat de vorbă cu Andrei-Răzvan Udrea, președintele Science On.

Cristina-Claudia Ciobotaru: Cum ți-a venit  ideea să faci acest proiect pentru elevii din România?

Andrei-Răzvan Udrea: La finele lunii noiembrie. Citind faptul că Ministerul Educației anulează olimpiadele și în acest an școlar, și faptul că elevii nu o să mai aibă nicio competiție, m-am gândit, împreună cu alți foști olimpici, actuali studenți, masteranzi, doctoranzi, împreună cu o echipă de peste 100 de oameni – 100 de studenți în principal – că le putem oferi această oportunitate,

C. C. C: Și ce calități urmărești să se dezvolte în cadrul acestei activități?

A. R. U: Vreau să promovez spiritul de competiție, dar mai ales pasiunea lor pentru materia respectivă, în sensul că, o pasiune nu se rezumă la un simplu concurs, se rezumă în viitor, mai ales pe termen lung. Ne-am bucura să citească cărți de specialitate, reviste și să continue să-și aprofundeze cunoștiințele.

C. C. C: Și cum vrei să le dezvolți calitățile acestea?

A. R. U: Subiectele pe care le avem la Science On, față de olimpiadele naționale, nu urmăresc neapărat tocitul sau repetarea unor probleme, cât creativitatea lor. Subiectele se aseamănă mult mai mult cu olimpiadele internaționale decât cu fazele de la olimpiadele naționale.

C. C. C: Care sunt diferențele esențiale?

A. R. U: Ei au un glosar de informații pe care trebuie să le lucreze și în felul acesta observăm gândirea, dacă pot să folosească ceea ce li se dă, cum ar fi testele PISA, ca să fac o comparație, și cum a devenit și Evaluarea Națională de anul acesta. Se aseamănă, dar mai bine ca la Evaluarea Națională, noi le oferim dosarul de informații. Aceștia trebuie să aibă niște noțiuni elementare, de chimie, matematică, fizică. Trebuie să le aibă (noțiuni), dar nu atât de aprofundat. Contează ca gândirea lor să fie profundă pentru nivelul clasei.

C. C. C: Și aveți bibliografii impuse?

A. R. U: Nu avem o bibliografie. Copiii vor primi abia începând cu anul viitor modele de subiecte, aceasta fiind prima ediție. Vor avea și premii, cărți, reviste, nu premii ce țin de partea financiară. Concursul nu este cu taxă. Copiii se pot înscrie la maxim trei materii ca să evităm supraoboseala lor.

C. C. C: Iar legat de metoda de evaluarea a lor, cum o veți face?

A. R. U: Evaluarea are loc online. Se deschid Google meeting-urile, mai multe Google meeting-uri în paralel, și audio-video. Elevul poate cere permisiunea la baie de maxim trei ori a câte cinci minute, ca să evităm orice tentativă de fraudă. Și se asemenea, fiind audio-video, nu se poate frauda. Subiectele sunt astfel realizate încât oriunde le-ai căuta, ele nu se pot găsi, totul e original.

C. C. C: Și ce vei face cu cei care vor lua premii sau cu cei în care chiar vei descoperi talent?

A. R. U: Dacă descoperim talente, în anii viitori le promitem că pot face parte din comisia Science On, momentan atât. Poate tabere, activități, dar deja nu mai ține de noi, depinde de contextul pandemic.

C. C. C: Cum îți imaginezi că va arăta proiectul în următorii 10 ani?

A. R. U: Proiectul în 10 ani îmi doresc să ia amploare, și nu numai la nivel de știință, ci și la nivel de sport. Eu promovez foarte mult o viață activă – fac în fiecare zi sport, în jur de o oră-o oră și jumătate, citesc foarte mult – și îmi doresc ca elevii să îmbine utilul cu plăcutul, în sensul că atunci când e muncă, e muncă, dar să existe și distracție, nu putem doar să muncim sau doar să ne distrăm.

C. C. C: Exact, și aceasta ca o încheiere, crezi că sunt români, mai ales cei din Minister care să încurajeze proiectul?

A. R. U: Da, sunt și profesori de-ai mei, mentori, care deja ne încurajează și ne susțin. Există, bineînțeles, și oameni care vor să ne dea în cap, dar nu o să reușească, însă există și foarte mulți care ne apreciază și datorită lor continuăm.

Publicat în Actualitate, InterviuRecomandat1 recomandare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *