,,Cine sunt eu cu adevărat?” și masca venețiană a artistei Modesta Lupașcu

În lumea contemporană a inteligenței artificiale, fiecare  dintre noi se confruntă cu  întrebarea ,,Cine sunt eu cu adevarat?”. Și gândurile noastre aleargă neobosite spre acele  măști venețiene  care sugerează ideea de avataruri digitale sau  identități online.

            Masca venețiană sau virtuală, acel obiect  sau concept care ne mistuie dar  care  ne  și ocrotește identitatea, poate fi văzută ca o metaforă pentru cele mai profunde emoții și gânduri pe care le ascundem în noi. Asociată cu ideea de disimulare, dar și cu necesitatea de a ne proteja vulnerabilitatea și fragilitatea în fața lumii exterioare, masca a fost  explorată de-a lungul timpului în  creațiile multor artiști vizuali.  Aceștia  au  reprezentat-o   ca  temă centrală în operele lor, o temă care conturează conflicte interioare, sensibilități și tensiuni existențiale. Maeștrii artelor au văzut-o  ca pe un element de introspecție și auto-cunoaștere, prin care se devoalează adâncurile sufletului cu  frământările  sale.

Problema sinelui identitar e din vremurile de demult, poate mai înainte sau odată cu  măștile venețiene pe care le percepem ca pe un  simbol puternic și fascinant care a inspirat creativitatea umană în domeniul artelor, literaturii, filosofiei și chiar  lumea modernă a inteligenței artificiale. Atât măștile venețiene cât și măștile digitale pot  fi interpretate într-o varietate de moduri și pot aduce în prim-plan întrebări fundamentale despre  adevăr și percepția socială a sinelui.

            Istoria măștilor venețiene rămâne încărcată de farmec  și mister, încă din  timpurile străvechi, cu tradiția lor prețioasă, cu  strălucirea lor  ce fascinează  și în zilele noastre. Adevărate capodopere, măștile venețiene captivează inimile oamenilor din toate colțurile lumii. Însă, în ciuda gloriei lor, puțini sunt cei care cunosc adevărata poveste din spatele apariției  acestora. Originea lor se regăsește în Evul Mediu, când oamenii obișnuiau să se adune și să celebreze cu  măști elaborate și cu  haine deosebite. Pe măsura trecerii timpului,  au devenit din ce în ce mai populare, fiind instituționalizate de Republica Venețiană, ajungând la apogeu în timpul  Carnavalului de la Veneția. În acele vremuri,  erau purtate nu doar pentru a sărbători Carnavalul, ci și ca armură pentru protecție în afacerile riscante, precum jocurile de noroc sau negocierile întreprinse de negustorii înșelători. Într-un oraș plin de secrete și intrigi, măștile erau menite să canalizeze și să elibereze tensiunile spirituale ale oamenilor, fără a lăsa conflictul să escaladeze.

            În prezent, măștile venețiene sunt sinonime cu splendoarea și grația, devenind un simbol al veseliei și al bucuriei. Meșteșugarii pricepuți, cunoscuți și sub numele de „maschereri”, continuă să creeze opere remarcabile în atelierele lor speciale, păstrând vie tradiția și măiestria din trecut. Datorită frumuseții lor, măștile pot fi purtate de oricine, pentru a sărbători orice eveniment cu un strop de mister, de la Carnavalul de la Veneția până la balurile de gală sau petrecerile extravagante.

            Într-un spectacol al culorilor și al detaliilor fine, rafinate, măștile venețiene contemporane fac trimitere fie la  măștile inspirate de Commedia dell’arte[1], fie la alte  măști, fiecare având propria sa poveste și semnificație, cum ar fi  masca Bufonului, simbol al veseliei și al nebuniei, sau masca Doctorului Ciumei, ce amintește de pandemiile trecute și de importanța medicinii în timpuri de cumpănă.[2]  Omul, această ființă enigmatică și complexă, e conștient că  masca e un  accesoriu ce îl poate servi ca un vehicul al decepției și neliniștii, sau ca o perdea sub care se ascund adevăratele  sale emoții și sentimente.

Astfel de  măști sunt  redate cu o eleganță și un mister aparte în expoziția ,,VENEZIA III”. Cu o  notă de distincție și sofisticare, compozițiile  grafice digitale  ale acestui demers artistic, al cărui vernisaj a avut loc miercuri, 12 iunie 2024, la ora 16:00, la Muzeul Municipal ,,Regina Maria” din Iași, sub semnătura artistei Modesta Lupașcu, conferențiar universitar doctor la Facultatea de Arte Vizuale și Design din Iași și prodecan al aceleiași instituții de învățământ superior, eveniment  prezentat de criticul de artă Daniel Ungureanu și la care au luat cuvântul prof. univ. dr. Adrian Stoleriu, decan al Facultății de Arte Vizuale și Design U.N.A.G.E. Iași și prof .univ. dr. Atena Simionescu, a atins sufletul contemplatorilor.

            Despre întregul eveniment, artista a declarat:,, Nucleul conceptual al expoziției personale, Venezia III, organizată în parteneriat de Universitatea Națională de Arte ”George Enescu” și Muzeul Municipal Regina Maria din Iași, se regăsește în absolut magnificul studiu al lui James Johnson – Veneția Incognito: Măști în Republica Serenă, care devoalează origínele crizei identitare în cultura europeană. „Întregul oraș este deghizat”, declara un turist francez al Veneției din secolul al XVIII-lea[…].

            Modesta Lupașcu a reușit să impresioneze privitorii cu o viziune artistică originală despre Veneția, cu toată aura ei bizară care continuă să încânte în prezent, ca  și în trecut. Măștile, simboluri definitorii ale orașului, au fost subiectul central al creațiilor sale artistice, atât în stil grafic digital 3D, cât și în cel 2D, aducând în prim plan magia și tainele acestui loc plin de istorie și spirit creativ. Prin intermediul  tehnicilor  grafice avansate, a transmis cu subtilitate atmosfera vibrantă și enigmatică a carnavalului venețian, în care măștile erau mijloace de ascundere și revelare a identității, a sinelui. Detaliile realizate cu talent, precum broderiile și strasurile ce încrustează măștile, au adăugat o notă aparte de eleganță și rafinament lucrărilor sale.

Prin folosirea culorilor intense și a jocurilor de lumini și umbre, artista a reușit să sugereze fascinanta și strania atmosferă ce domnea în timpul carnavalului, când oamenii păreau să se elibereze de constrângerile sociale și să se bucure de libertate și creativitate. Integrând tehnici moderne într-un context tradițional, Modesta Lupașcu a reușit să creeze lucrări care reflectă frumusețea și misterul Veneției de altădată, dar și să inspire imaginația spectatorilor în plăsmuirea unor scene interactive și animații pline de viață ale Veneției de azi.     

Asemenea lui Johnson, dar cu mijloace vizuale, artista ne poartă în universul misterios al măștilor venețiene, evidențiind influența lor asupra artei, modei, teatrului și chiar politicii, atât în trecut, cât și în prezent. Prin intermediul acestor accesorii fermecătoare, venețienii găseau și găsesc modalități de comunicare și interacțiune liberă, depășind frontierele impuse de societate și convenții.

Creațiile artistice ale Modestei Lupașcu sunt o perspectivă a  sinelui identitar. Ne provoacă, pe noi spectatorii,  să ne întrebăm cine suntem noi cu adevărat, care este esența noastră autentică care ne definește ca ființe în univers. Este oare acea mască venețiană sau virtuală, acel simbol al disimulării, un  aspect al ființei noastre care ne separă de ceilalți și care ne ajută să ne conturăm propria identitate, sau e doar o iluzie? Sau poate  este important să ne amintim că purtarea unei măști nu ne definește cu adevărat. Sinele identitar este mult mai complex și mai bogat decât ceea ce arată exteriorul nostru.


[1] O formă de teatru profesionist extrem de populară în Italia pe vremea Renașterii. Personajele acestui teatru purtau măști specifice, care reprezentau personalitățile lor distincte; de exemplu, masca Colombina simbolizează eleganța și farmecul unei servitoare grațioase.

[2] Fiecare mască venețiană păstrează o parte din istoria și farmecul Republicii Venețiene.

Publicat în Arte vizuale, Cultură, Evenimente, Expoziție, Idei, RecenziiRecomandat0 recomandări

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *