Concursul George Enescu începe în condiții de distanțare socială

Oana Marinescu, director de comunicare a festivalului „George Enescu”, a oferit informații despre noile măsuri și decizii luate în vederea organizării Concursului Internațional „George Enescu”. Concursul, care începe pe data de 29 august 2020 la orele 18:00, a fost transformat în mijlocul pandemiei într-un eveniment exclusiv online.

„Rata îmbolnăvirilor și a măsurilor de protecție luate la nivel internațional au arătat că este imposibil să facem concursul fizic la București în toamnă și, în acel moment, am fost în situația de a alege între a anula concursul și a-l reorganiza în format online”, a declarat doamna director al departamentului de comunicare a Festivalului „George Enescu” într-un interviu acordat Revistei Timpul.

Echipa Festivalului „George Enescu” s-a adaptat din timp la noile schimbări care au intervenit din pricina pandemiei și a realizat un proiect inedit. Cu ajutorul înregistrărilor din cadrul edițiilor trecute, iubitorii de muzică din întreaga lume au putut să urmărească un program gratuit pe o durată de câteva luni.

„Am derulat un proiect Festivalul Enescu online, în cadrul căruia am difuzat, timp de aproape 4 luni, concerte și recitaluri din cadrul edițiilor anterioare ale Festivalului și ale Concursului Enescu și le-am difuzat gratuit pe site-ul nostru. Accesul a fost gratuit și am avut public din întreaga lume, și mai mult decât atât, a fost singurul festival de muzică clasică din întreaga lume care a oferit un astfel de program gratuit publicului său”, adaugă Oana Marinescu.

Din toate colțurile lumii, artiști precum Igor Petrushevski, Remus Azoiței, Dmitry Sitkovetsky, Frans Helmerson și Cristina Ortiz s-au adaptat și au colaborat pentru realizarea concursului.

„Toți muzicienii care vor fi pe scenă, cât și echipă tehnică au fost testați pentru a ne asigura că sunt sănătoși și pentru a reduce riscurile unei infecții”, mai spune Oana Marinescu.

Termenul de înscriere a fost prelungit de mai multe ori din cauza pandemiei. Concertul de deschidere nu va avea o interacțiune directă cu publicul. În viitorul apropiat, vor fi adăugate 3 butoane în cadrul fiecărui videoclip pentru a transmite mesaje precum: aplauze, bravo, și stare de emoție.

„Muzicienii au avut o dificultate să își înregistreze piesele pe care trebuiau să le trimită pentru a intra în procesul de preselecție. Nu au putut sa se ducă la un studio profesionist din cauza carantinei, din cauza izolării sociale, din cauza interdicției de a ieși din casă. Ce am făcut a fost să prelungim de mai multe ori termenul de înscriere, astfel încât să le dăm posibilitatea să iasă din casă în siguranță să-și organizeze înregistrarea în condiții profesioniste și să ne-o trimită”, explică Oana Marinescu.

Sursă: https://www.festivalenescu.ro/

Măsurile luate pentru desfășurarea concursului „George Enescu” arată o nouă față a pandemiei: sală goală, scenă pe jumate plină, măști purtate în timpul concertelor de către artiști, înregistrări online. Un număr de 205 tineri artiști cu vârste cuprinse între 14 și 33 de ani vor susține probele exclusiv în online.

„A trebuit să înjumătățim orchestra, în mod normal „Brahmsodia” lui Dan Dediu trebuia să aibă 100 de muzicieni, iar acum are mai puțin de 50. Dan Dediu în toată perioada aceasta a trebuit să își refacă orchestrația pentru a adapta lucrarea la această formula de orchestră restrânsă. În felul acesta, muzicienii care vor sta pe scenă vor fi la o distanță suficientă care să le permită să își protejeze viața și, de asemenea, vor purta mască”, încheie Oana Marinescu.

Ascultați interviul complet: https://youtu.be/1v_eVi8FE1o

Sursă copertă: Facebook Oana Marinescu

Publicat în InterviuRecomandat0 recomandări

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *