Proiect new media în aer liber – „De la Neacșu la AR. Expoziție în realitatea augmentată”

Muzeul de Artă Brașov și-a propus să iasă din spațiul convențional de expunere în perioada următoare, fiind prezent până în septembrie pe cea mai circulată stradă din Brașov, str. Republicii, cu o expoziție new media outdoor, care vă poartă din mediul fizic în mediul virtual și înapoi.

În parteneriat cu Arhivele Naționale – Serviciul Județean Brașov și Primăria Municipiului Brașov, muzeul prezintă proiectul „De la Neacșu la AR. Expoziție în realitatea augmentată”, organizat de Reniform Production. Deschiderea expoziției a avut loc pe 29 iunie 2022, pe strada Republicii 55 și se va desfășura până pe 30 septembrie, fiind disponibilă pentru vizitare oricând, gratuit.

De la echipa MAB implicată în proiect, formată din Andreea Pocol, muzeograf, și Alexandra Ardelean, referent de specialitate Comunicare și PR, aflăm că proiectul a pornit de la „Scrisoarea lui Neacșu de la Câmpulung”, iar expoziția pune accent pe creația literară română contemporană, ajungând la o zonă artistică interdisciplinară prin îmbinarea textelor cu ilustrații și animații în realitatea augmentată.

Ansamblul expozițional folosește înregistrări cu vocile a 15 autori contemporani: Dan Alexe, Ștefan Agopian, Lavinia Braniște, Radu Bata, Svetlana Cârstean, Florin Dumitrescu, Anastasia Gavrilovici, Mihai Ivașcu, Mircea Mihăieș, Marta Petreu, Ana Maria Sandu, Sebastian Sifft, Tatiana Țîbuleac, Cristina Vremeș și Elena Vlădăreanu, fiecare contribuind cu poeme sau fragmente de proză pentru a completa o imagine parțială, dar diversă și reprezentativă a producției literare actuale în limba română.

Textele sunt ilustrate folosind animații 2d și 3d realizate de către artiștii Sergiu Negulici și Ioana Nicoară și însoțite de intervenții sonore semnate de duo-ul timișorean Makunouchi Bento (Valentin Toma și Felix Petrescu). Augmentarea în spațiul virtual este realizată de către Augmented Space Agency (Sabin Șerban și Ciprian Făcăeru).

Proiectul multumedia, realizat prin fonduri AFCN în anul 2021, folosește animații 3d și 2d, sunet și realitate augmentată pentru a ilustra poeme sau fragmente de proză scrise de 15 autori contemporani. Expoziția a fost lansată la Câmpulung, după care a fost itinerată la Timișoara și Oradea în anul 2021, iar în anul 2022 la București”. (Andreea Pocol, Alexandra Ardelean)

Cosmina Marcela OLTEAN

Foto – MAB

Publicat în Actualitate, Arte vizuale, Cultură, ExpozițieRecomandat0 recomandări

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *