Simpozionul „Elena Cuza – Doamna României, Profil de Epocă”

În data de 7 aprilie 2024, în comuna Solești din județul Vaslui, părintele paroh Cosmin Gubernat a făcut o incursiune în timp, în istorie, prin organizarea Simpozionului „Elena Cuza – Doamna României, Profil de Epocă”.

Elena Cuza, cunoscută și ca Elena Doamna, descendentă a familiei Rosetti și soția domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Elena Rosetti s-a născut la Iași, la 17.06.1825, fiind fiica postelnicului Iordache Rosetti-Solescuși a Ecaterinei Rosetti-Solescu (Cetinca), fata logofătului Dumitrache Sturdza din Miclăușeni și sora boierilor cărturari Constantin Sturdza și Alexandru Sturdza. Copilăria și-a petrecut-o la Solești, unde a primit, sub supravegherea mamei, o educație aleasă, dar severă, învățând timpuriu limbile germană și franceză.

Invitați de seamă ai simpozionului au fost: doamna primar Mona Bujor, doamna avocat Gianina Vera Poroșnicu, domnii profesori Cristian Ploscaru și Costin Clit. Aceștia au împărtășit cunoștințe prețioase din viața doamnei Elena Cuza, subliniindu-se implicarea acesteia alături de domnitor în buna organizare a țării, preocuparea ei pentru educație și cultură, considerând învățământul prioritar pentru luminarea poporului. De asemenea, aceasta și-a dedicat a doua parte a vieții multiplelor activități de binefacere.

În cadrul simpozionului, la biserica unde s-a desfășurat evenimentul, a fost depusă mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae. De asemenea s-a făcut o slujbă de pomenire a doamnei Elena Cuza, iar mormântul ei a fost acoperit cu flori albe aduse de echipa Casei „Joseph Zoller” reprezentată de doamna Gianina Vera Poroșnicu.

În cadrul manifestării, doamna muzeograf Maria Popa a afirmat că Elena Cuza a fost considerată ca fiind incompatibilă ca profil psihologic cu responsabilitățile ce decurgeau din noul statut al familiei. Deși era o persoană blândă, smerită și de mare finețe sufletească, aceasta a dat dovadă de dârzenie și curaj, calități care reies din faptul că, deși introvertită, s-a străduit din răsputeri să se ridice la nivelul așteptărilor și al îndatoririlor sociale ce îi reveneau ca primă doamnă a țării, fiind și o energică susținătoare a reformei agrare. Prin puterea temperamentului său și spiritul de sacrificiu de care a dat dovadă, a păstrat memoria soțului ei și a demonstrat că este posibilă schimbarea civică.

Doamna avocat Gianina Vera Poroșnicu, a împărtășit participanților faptul că în dreapta monumentului istoric „Joseph Zoller” pe care l-a restaurat se află o casă cu cerdac, construită la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Clasic imobil boieresc tradițional, clasată la rândul său „Monument Istoroc al Iașului”, este casa de la care provine numele străzii Elena Doamna având în vedere că aici a stat, o scurtă perioadă, prima Mare Doamnă a României, Principesa Elena Cuza, la o mătușă de-a ei. În cadrul manifestării doamna avocat a afirmat: „În ceea ce privește faptul că autoritățile locare s-au gândit să mă invite și să-mi dea cuvântul a fost o onoare pentru că eu iubesc istoria prin tot ceea ce fac. Dacă voi avea șansa să rămân avocat al procesului de restaurare al Conacului Solești, mă voi strădui să fac față înaltei responsabilități care înseamnă o restaurare a unui monument de secol XVII”.

La simpozion au luat parte reprezentanți ai Armatei Române, veterani de război, copii din localitate îmbrăcați în costum popular și au recitat poezii patriotice.

Părintele Cosmin Gubernat și autoritățile locale se străduiesc să restaureze biserica comunei Solești și întregul complex Rosetti (conacul, anexele boierești, gardurile vechi, aleile) declarat monumente istorice de categorie A. S-a demarat procesul de întocmire a actelor și avizelor ale procesului de restaurare, iar doamna avocat Gianina Vera Poroșnicu se va ocupa de toată documentația.

Așadar, în contemporaneitate putem conștientiza că, prin eforturi individuale și colective, se poate modela profilul societății civile românești.

Publicat în CulturăRecomandat0 recomandări

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *