,,Simte diferit” și desenează-ți starea cu Tania-Mădălina Solomon
Se spune că ochii sunt oglinda sufletului. Dar mâna, ce poate fi mâna? Mâna e un instrument divin cu care un pictor sau oricare alt artist vizual, prin fiecare atingere, conturează lumea în imagini. Ea, mâna, se mișcă grăbit, pictând pe pânza lumii, freamătul inimii și visurilor noastre. Prin fiecare linie trasată, ne dezvăluie o poveste înălțătoare, o poezie mângâiată de melancolie și de culorile sentimentelor ce străbat cărările existenței noastre.
Mâna nu este doar un mijloc de a acționa, ci și o poartă către infinitul sufletului, care se deschide timid către granițele lumii exterioare și atinge profunzimile ființei interioare. Dacă în filosofie, ea devine simbol al puterii, al libertății de a crea universuri noi, de a modela realitatea după propriul vis și de a căuta în lumea ideilor nesfârșite, în artele vizuale, mâna este aliatul nostru în călătoria vieții, care cu fiecare atingere delicată, înfrumusețează și dă sens trăirilor noastre efemere.
Mâna umană a fost venerată ca simbol al creativității și al artei de-a lungul mileniilor. Imaginea acesteia poate fi interpretată ca un semn de reflecție și de oprire a timpului. Acest indiciu ne îndreaptă gândurile către trecut, către culturi și credințe religioase specifice, către talente uimitoare și către creatori de o inteligență artistică incredibilă. Este dificil de stabilit dacă ea a fost o emblemă a statutului social al unei persoane sau pur si simplu un simbol al unei anumite profesii.
Artele vizuale sunt cele mai strâns legate de mâna umană. Forma ei desenată și apoi expusă ,devine esențială și irepetabilă pentru că îndeplinește dorința artistului, din paleolitic până în contemporaneitate, de a-și lăsa amprenta pentru posteritate, ca un substitut pentru identitatea sa.
Reprezentarea ei are, încă, puterea de a ne emoționa, de a provoca reflecție și uimire. Acest minunat instrument al creației, mâna, sursă de inspirație pentru artiști și poeți, este întruchiparea armoniei și a frumuseții, prin gesturi subtile și exprimări pline de sensibilitate.
În arta vizuală, devine o unealtă a magiei, care modelează lutul, pictează tablouri pline de viață, sau sculptează opere monumentale ce încântă ochii, iar din fiecare linie și fiecare detaliu transpare pasiunea și talentul artistului vizual.
Simbol al creativității și expresiei, mâna omenească ne conectează cu frumusețea și profunzimea universului, ne îndeamnă să explorăm limitele noastre și să ne exprimăm sentimentele.
Nu întâmplător, afișul proiectului de artă vizuală „Simte diferit”, reprezintă imaginea unei mâini; se deschide, astfel, publicului, noi perspective de interpretare a artei contemporane ca experiment vizual și conceptual. Demersul artistic expozițional aparține artistei vizuale TANIA MĂDALINA SOLOMON care, sub îndrumarea Prof.univ.dr. Mihai Tarași, sub atenta coordonare a Lect.univ.dr. Ioana Palamar și în colaborare cu Drd. Andreea Pricop, de la Facultatea de Arte Vizuale și Design, U.N.A.G.E. Iași, a realizat o veritabilă călătorie prin peisajul emoțional uman. Vernisajul expoziției a avut loc pe data de 21 mai 2024 , de la ora 12.00, la Galeria apARTe din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași.
La intrarea în expoziție, publicul este hipnotizat de acest afiș ce reprezintă imaginea creației artistice a Taniei Mădălina Solomon, o mână stilizată plină de culorile sentimentelor. Se sugerează astfel, contemplatorilor, că mâna nu este doar o formă simplă de exprimare în artă, ci reprezintă și o modalitate de a transmite emoții, energie creativă în lucrările artistice. De-a lungul istoriei, amprenta mâinii a fost folosită în diverse moduri și contexte creative, dar niciun alt artist nu a reușit să o utilizeze într-un mod atât de personal și inovator ca Pollock.
Dar iată că și Tania Mădălina Solomon reușește, prin acest însemn, să creeze o punte între artist și public, între artist și opera sa, o conexiune între spectatori, o punte între prezent și trecut, între individualitate și universalitate, oferind o viziune intimă asupra pasiunii și creativității sale. Gestul său nu doar că schimbă modul în care arta contemporană este percepută și realizată, dar deschide drumuri către noi forme de exprimare și interpretare, vrăjind publicul să simtă diferit, chiar dacă se afirmă că în prezent asistăm la o dezvrăjire a lumii.
Mâinile desenate pe pereții peșterilor au stârnit interesul cercetătorilor și istoricilor de artă, datorită semnificației profunde pe care o dețin. Aceste reprezentări simple, dar bogate în simboluri, au fost interpretate în diverse perspective , de la semnătura artistului până la ritualuri magice sau religioase.
Potrivit istoriei artei, putem spune că mâna reprezentată de Tania Mădălina Solomon devine o metaforă ce sugerează ținerea în echilibru a exteriorizării sentimentelor cu împărtășirea lor. Iar expoziția ei ,,Simte diferit’’ subliniază acest mesaj subtil prin caracterul ei performativ, și cuprinde două direcții, două părți artistice, reflectând o explorare a experiențelor emoționale prin concentrarea asupra complexității sentimentelor umane și a modului în care acestea pot fi exprimate vizual.
În prima parte a expoziției, Tania susține un performance – art intitulat ,,Exteriorizare”. Acesta reprezintă o evoluție a cercetărilor artistice din cadrul proiectului său de disertație având ca punct de plecare video art-ul intitulat ,,Culorile Sentimentelor”.
Pe o pânză de dimensiuni impresionante, aproximativ 480×150 cm, cu gesturi aproape ritualice ce aminteau de tragediile antice, artista a pictat folosindu-și totodată propriul corp ca instrument artistic. Pânza a fost parțial fixată pe perete, în timp ce o parte a acesteia a fost coborâtă către podea, creând astfel un impact vizual puternic. În cadrul acestui performance, Tania a manifestat sentimente pe care le-a experimentat – confuzie , tristețe, furie, frică, curiozitate, fericire, iubire , anxietate – sentimente pe care le-a transpus în forme și culori, folosind expresia corporală și facială pentru a amplifica mesajul artistic. Vestimentația pe care a purtat-o a completat conceptul artistic, ea fiind îmbrăcată în alb pentru a simboliza puritatea, începutul dar și posibilitatea de a fi ,,pictată” de propriile noastre emoții. Pânza albă a devenit astfel un suport pentru exprimarea liberă și emoțională, în timp ce culorile păreau să reprezinte diversitatea sentimentelor care ne definesc existența.
Prin acest performance – art, publicul a fost invitat să reflecteze asupra propriilor sentimente și stări, fiind încurajat să găsească un echilibru chiar și în mijlocul contrastelor și întrebărilor vieții. Suntem cu toții ca pânzele albe, pregătiți să fim colorați de experiențele noastre umane, într-un tablou viu și plin de semnificații.
În a doua parte a programului expozițional, atenția a fost concentrată pe arta interactivă, relațională. Artista a creat un joc de societate intitulat ,,Sentimente și alte chestii”, în care fiecare participant spectator a fost încurajat să exploreze și să împărtășească propriile sentimente și experiențe într-un mod real.
Tania a creat un set de 40 de ilustrații cu un design simplu și sugestiv, ușor de înțeles. Fiecare cartonaș reprezinta personaje reale, oferind un cadru personal și prietenos pentru exprimarea emoțiilor. Participanții au fost invitați să aleagă o întrebare, provocare sau acțiune de pe cartonașul lor, care i-a ghidat în explorarea și comunicarea sentimentelor lor. Desenele efectuate, artista le-a transferat în format digital, folosind programul Adobe Photoshop. Ilustrațiile au fost apoi imprimate pe carton de dimensiuni 10×15 cm, formând un fel de cărți de joc.
,,Sentimente și alte chestii”, pare un joc axat pe adevăr și provocare. Fiecare jucător extrage un cartonaș și executa cerința acestuia. Ordinea jocului se stabilește prin tragerea la sorți. Scopul jocului nu a fost ca cineva să câștige, ci să exploreze și să împărtășească sincer emoțiile sale, respectând cerințele de pe cartonașul ales.
Cu întrebări precum „Cum te simți acum?”, „Când ai plâns ultima dată?” sau „Când ai experimentat ultima dată fericirea?”, jocul a încurajat participanții să reflecteze asupra sentimentelor lor și să le exprime deschis. Acțiunile și provocările propuse au stimulat comunicarea autentică între jucători, contribuind la dezvoltarea personală și socială.
,,Sentimente și alte chestii” a fost un joc care a explorat vulnerabilitatea, a promovat compasiunea, empatia în relațiile interumane. Prin intermediul acestui joc, participanții au avut ocazia să împărtășească emotii și să se conecteze cu ceilalți într-un mod ludic și stimulant.
Expoziția ,,Simte diferit’’ e o provocare pentru orice spectator de a-și desena starea, de a simți că o galerie de artă contemporană e spațiul sacru, ritualic al artistului, unde acesta se poate manifesta liber și unde mâna sa talentată mediază sentimente pozitive și negative, asigurând echilibrul atât de necesar fragilității și vulnerabilității sufletului uman. Totodată, acest demers expozițional reprezintă și o explorare captivantă a esteticii urgenței ( prin exteriorizarea sentimentelor) și esteticii relaționale (prin împărtășirea acestora cu publicul) dar și trăirea artei ca pe un joc. Aceste estetici sunt atribute ale artei contemporane, care oferă o perspectivă nouă și provocatoare asupra modului în care putem exprima și comunica emoțiile noastre într-un mod natural și interactiv. Performance- art-ul și jocul interactiv al artistei, reușesc să creeze un dialog emoțional și o conexiune profundă între artă și public, dezvăluind complexitatea și frumusețea experiențelor umane.
Dacă pionierul performance-art-lui, Yves Klein, s-a semnat pe cer, Tania Mădălina Solomon , prin expoziția ,,Simte diferit’’, s-a semnat, cu mâna, pe sufletele noastre.
Publicat în Arte vizuale, Cultură, Expoziție, RecenziiRecomandat0 recomandări
Răspunsuri