Art Fest Glodeni – o carte de vizită a raionului

Interviu cu Iana Stanțieru – Director general al Galeriei ,,Europe’s Art”

Doamna Stanțieru, dumneavoastră sunteți responsabila de tabara artistilor plastici din cadrul Festivalului Art Fest Glodeni. Spuneți-ne, vă rog, cine sunt artiștii pe care îi vom întâlni la Glodeni și cum ați adunat echipa?

Este pentru prima oară când un grup de pictori consacrați o să petreacă 7 zile la Glodeni și o să se inspire în lucrările lor din natură pitorească a Luncii Prutului.

La Art Fest, va participa o echipa de 10 pictori dintre care Gheorghe Oprea, Vlad Palamarciuc, Victoria Rocaciuc, Anatol Rurac, Eleonora Brigalda, Gheorghe Jalba, Inga Edu, Vasile Dohotaru, Gheorghe Lisita, Florina Breazu.

Domnul Gheorghe Oprea a fost cel care a selectat participanții la tabără. Dumnealui, având atâția ani de experiență ca muzeograf și ca pictor, am avut toată încrederea în alegerea pe care o va face. Cu unii dintre pictorii participanți la tabăra Europe’s Art are deja o colaborare de câțiva ani, așa că reunim și extindem familia Europe’s Art.

Care este scopul acestei tabere ?

Scopul taberei este, în primul rând, să aducem arta mai aproape de comunitate și să implicăm artiștii în comunitatea locală din raionul Glodeni. De asemenea, scopul acestei tabere este să găsim soluții cum să implicăm Diaspora în proiecte artistice și culturale din Republica Moldova și cum ar putea Diaspora să promoveze arta Republicii Moldova în țările unde sunt Moldovenii noștri stabiliți. Cum facem ca arta și cultura să dăinuie peste secole chiar și pentru generațiile care au ales calea străinătății și au devenit Diaspora. Cu cât membrii Diasporei trăiesc mai mult în străinătate, cu atât mai puține legături emoționale, spirituale și culturale au cu țara lor de origine.

Astfel, invităm toți moldovenii de acasă și din Diasporă împreună cu familiile lor să participe la festival, să fie aproape de artiști și să nu își uite cultura și rădăcinile, și tradițiile frumoase pe care le are Republica Moldova.

Vă gândiți poate la organizarea anuală a unui astfel de festival? Dacă da, ați păstra același format sau veți căuta să aduceți ceva nou?

Festivalul are deja o tradiție solidă și devine tot mai amplu în fiecare an. Art Fest Glodeni este unul dintre cele mai diverese festivaluri din Republica Moldova, cu muzică, dans, pictură, sculptură, poezie, teatru, film, etc.

Astfel de festivaluri trebuie să devină cartea de vizită nu numai pentru raionul Glodeni, dar chiar pentru Republica Moldova. Mi-aș dori ca anul viitor să avem artiști plastici internaționali și să scoatem Art Festul pe scena internațională. Avem atâtea talente în Glodeni și în țară că ar fi păcat să nu le cunoască întreaga lume.

Credeți că Festivalul dat ar putea schimba starea artei în Republica Moldova?

Desigur că orice eveniment artistic are un impact atât asupra comunității, cât și a artiștilor. Astfel de evenimente au menirea să aducă arta mai aproape de oameni, să inspire tineri, să-i îndrepte spre domeniul artelor, să facă lumea mai sensibilă și mai educată din punct de vedere artistic.

De asemenea, este o oportunitate pentru artiștii participanți să descopere pitorescul Glodeniului și Luncii Prutului, să se inspire și să creeze lucrări care vor rămâne în patrimoniul național.

Ce mesaj le-ați transmite oamenilor care vor veni sa asiste la acest festival? 

Îi încurajez pe toți locuitorii din raionul Glodeni, dar și din întreagă țară să participe la cât mai multe evenimente ale festivalului și să se bucure cât mai mult de frumusețea și diversitatea acestui festival. De asemenea, îi încurajez pe participanți să își aducă copiii și familiile. Astfel de evenimente sînt un prilej minunat ca să îi inițiem pe copii în lumea artelor și în lumea frumosului.

Va așteptăm cu mult drag!

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *