Vladimir Beșleagă: „Memoria – o altă formă a nemuririi”

Maestrul Vladimir Beșleagă împlinește astăzi vârsta de 91 de ani. Cifră pe care a marcat-o într-un mod inedit, așa cum, în această seară, la Teatrul Național „Eugene Ionesco”, a avut loc premiera filmului „Zbor”, film documentar care vizează viața scriitorului, regizat de Eugeniu Popovici cu suportul CNC, sub auspiciul TeleRadio Moldova.

Actrița și secretara literară a teatrului „Eugene Ionesco”, Natalia Prodan, ne-a povestit, înaintea vizionării, că „filmul documentar „Zbor” este o incursiune filosofică în viața de aproape un secol a scriitorului Vladimir Beșleagă. Soarta prozatorului este o reflecție a destinului Moldovei: născut în România interbelică, a supraviețuit războiul și foametea, și-a trăit tinerețea în perioada sovietică, a participat la schimbările democratice și independența Republicii Moldova. Reconstituirile și animația din cadrul filmului permit să retrăim scenele din copilăria și tinerețea scriitorului. Frământările sufletești, sensul și problemele existenței umane, confruntarea etică îl preocupă pe Vladimir Beșleagă în viață și anume acestea sunt reflectate în filmul documentar „Zbor” ”.

Evenimentul a fost moderat de Mircea Surdu, director „Telefilm-Chișinău”. Dumnealui a dat startul serii de film, invitând-o în scenă pe Maia Sandu, președinta țării, care l-a felicitat pe scriitor și i-a mulțumit pentru ceea ce este Vladimir Beșleagă și pentru tot ce a făcut pentru democrația nostră tânără, precizând că „un mare talent întrunit cu verticalitatea are puterea de a schimba totul în jurul”, așa cum face omagiatul. Maia Sandu a mai spus că Vladimir Beșleagă știe să povestească interesant și captivant nu doar despre trecut dar și despre viitor.

În scenă  a urcat și Vlad Țurcanu, director TeleRadio Moldova, subliniind că „Vladimir Beșleagă este o personalitate care reprezintă un reper moral pentru noi. Este un exemplu de luciditate. Avem mare nevoie de așa personalități care să arate că se poate, prin jertfa personală, să devii simbol pentru mulți oameni”.

În ultimile minute care ne despărțeau de film, Mircea Surdu a făcut o remarcă: „atunci când te apropii de munte, vezi puțin din el, regizorul s-a apropiat de un munte al culturii și a văzut o parte, lasând loc și altora sa îl descopere, din alte perspective”, invitându-ne să citim cărțile maestrului!

Iar după vizionarea filmului, care a fost foarte intens, cu imagini spectaculoase și reflecții filosofice asupra vieții și a morții, și nu doar, Vladimir Beșleagă a mărturisit că a avut unele temeri, așa cum s-a lucrat foarte mult la film, dar rezultatul l-a apreciat și a felicitat întreaga echipă, subliniind faptul că niciodată nu s-a considerat scriitor. În primul rând a fost mereu cititor, în al doilea rând – martor al vieții pe care a trăit-o cu semenii săi.

Și ministrul culturii, Sergiu Prodan, i-a urat „la mulți ani” maestrului și i-a mulțumit pentru tot ce a făcut pentru cultura neamului, precizând că „e de datoria noastră sa facem cât mai multe filme de așa gen, memoria neamului e tot ce avem mai scump. Este imperativ să avem un institut al memoriei în Republica Modova. Istoria o fac națiunile mari, e scrisă de învingători, tot ce avem mai scump e memoria neamului nostru și e de datoria noastră să o lăsăm generațiilor ce vin”.

La final, l-am întrebat pe regizor, Eugeniu Popovici, de ce a ales să facă anume un documentar și el ne-a expliact că acest gen de film „te face să gândești, să meditezi mai mult asupra lucrurilor derulate acolo, mai ales că filmul își propune să aducă cât mai mult din filosofia lui Vladimir Beșleagă în atenția spectatorilor. Lucru deloc ușor, așa cum e vorba de aproape un secol de viață, e foarte compliact să transpui în imagini și să structurezi gândurile unui scriitor care a trecut prin atâtea evenimente în viața lui”.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *