Acneea și gama Acnaid

Acneea este o afecţiune cutanată a glandelor sebacee care prezintă leziuni, care pot fi inflamate (cum sunt papulele, pustulele şi nodulii) sau neinflamate (cum sunt comedoanele deschise sau închise). În cazul foliculilor piloşi infectaţi cu acnee se produc cel puţin patru evenimente patofiziologice:

 • stimularea activităţii glandei sebacee mediată de androgeni,
 • cheratinizarea anormală care conduce la obstrucţia foliculară (formarea comedonului),
 • proliferarea bacteriei Proprioni-bacterium acnes (P. acnes) în interiorul foliculului,
 • inflamaţia.

Acneea afectează mai mult de 85% dintre adolescenţi, însă, adeseori, se poate extinde şi la vârsta adultă. Vârsta medie de prezentare pentru tratament este de 24 de ani, 10% dintre vizitele pentru tratament având loc când pacienţii au între 35 şi 44 de ani.

Afectarea socială, psihologică şi emoţională care poate rezulta din cauza acneei a fost raportată ca fiind similară celei asociate cu epilepsia, astmul, diabetul şi artrita. Cicatricele pot duce la probleme pe parcursul întregii vieţi în ceea ce priveşte stima de sine. Severitatea acneei se clasifică în uşoară, moderată, moderat-severă şi severă în funcţie de prezenţa leziunilor.

Importanţa medico-socială

 • Afectează peste 85% dintre adolescenţi, dar se întâlneşte şi la vârsta adultă.
 • Acneea este mai frecventă la bărbaţi în adolescenţă, dar la adulţi, femeile prezintă o incidenţă mai mare a acneei.
 • Acneea nodulo-chistică are o prevalenţă mai mare la persoanele cu pielea mai deschisă la culoare decât la cei cu tegumentul mai închis la culoare.
 • Acneea are un puternic impact psiho-social, prin afectarea emoţională (depresie, anxietate etc), psihologică şi socială (reducerea activităţilor interpersonale etc) mai ales a persoanelor cu acnee de lungă durată, rezistentă la tratament.

Rolul factorului microbian

Suprafaţa cutanată este populată cu numeroase bacterii saprofite (stafilococi, micrococi), care nu au rol patogenic în declanşarea acneei. Agentul implicat este un difteroid anaerob: Propionibacterium acnes şi granulosum. Acesta proliferează excesiv în mediul de cultură reprezentat de sebum, şi eliberează lipaze care hidrolizează trigliceridele din componenţa sebumului, rezultând produşi de tip acizi graşi (palmitic, stearic), care sunt în continuare comedogeni.

În plus, microorganismul avansează procesul inflamator prin activarea complementului pe ambele căi, prin eliberarea de enzime lizozomale şi prin producerea de amine vasoactive.

Acneea vulgară prezintă următoarele forme clinice, în funcţie de gravitate:

 • acneea comedoniană. Este cea mai facilă formă. Se mai numeşte acneea punctată şi apare pe fondul seboreei. Comedonul este cel mai simplu element lezional, el se constituie prin retenţia sebumului şi ulterior prin oxidaţia porţiunii sale superioare.
 • acneea papulo-pustuloasă, Este o formă mai avansată decât precedenta, în care predomină papulele rezultate din inflamaţia microbiană a foliculului sebaceu. În formele grave, pustulele se pot inflama suplimentar, rezultând noduli dureroşi la palpare – acneea papulo-nodulară.
 • acneea nodulo-chistică. Este caracterizată prin apariţia unor leziuni profunde dermo-hipodermice de 1 – 3 cm, roşii, dureroase la palpare. Nodulii au conţinut purulent, iar drenajul acestor noduli este posibil prin formarea unor fistule de drenaj. Vindecarea acestor leziuni profunde şi a fistulelor de drenaj lasă cicatrici. Această variantă de acnee este mai frecventă la sexul masculin.
 • acneea conglobată. Este o variantă generalizată a formelor grave, formă în care sunt afectate şi alte regiuni decât faţa (braţe, regiune presternală). Leziunile sunt de tip nodul, dar uneori aceşti noduli confluează, dând naştere la adevărate placarde noduloase. Acestora li se asociază chiste, furuncule, abcese.

Forme de acnee legate de vârstă:

Acneea neo-natală apare la copii născuţi din mame având diverse forme de virilism, ce transmit copilului, în timpul vieţii fetale cantităţi importante din androgenii lor circulanţi. Acneea juvenilă apare în adolescenţă, dar poate persista şi la adultul tânăr.

Se mai descriu forme de acnee determinate iatrogen (de cauză medicamentoasă), în circumstanţe precum: antibiotice administrate nejudicios pentru acnee (generând rezistenţă), cortizonice administrate îndelungat (inhibă imunitatea locală), steroizi anabolizanţi (cresc secreţia sebacee), imunosupresoare (Azatioprină, Ciclosporină).

Există şi unele forme profesionale de acnee, la persoanele care manipulează uleiuri de gresare, hidrocarburi, gudroane.

Prin greşeli de tratament cosmetic, se mai descriu două forme de acnee:

 • acneea cosmetică, prin folosirea de unguente grase (lanolină, acid oleic), care obstrucţionează glandele sebacee şi sunt comedogene,
 • acneea excoriată, apărută la tinerele fete cu forme uşoare de acnee, care îşi traumatizează mecanic leziunile, în cabinete cosmetice cu personal neavizat. Cicatricile rezultate vor fi mult mai inestetice decât leziunile iniţiale.

Soluții de tratament – gama ACNAID

Acnaid Cleanser – Loțiune de curățare a feței

Reprezintă o formulă inovativă de lotiune de curătare a fetei. Reduce radicalii liberi si furnizează o actiune antioxidantă. Nu irită pielea si poate fi utilizată în sigurantă în zona din jurul ochilor.

Mod de utilizare: A se aplica pe un servetel 2-5 ml de produs (in functie de aria de curatare). Se poate repeta aplicarea pentru toaleta locală de mai multe ori pe zi. Ingrediente: Extract din frunze de Camellia Sinensis (Ceai alb), glicerina, parafină lichidă, ciclopentasiloxan, cetil PEG dimeticonă, polisorbat 20, fenoxietanol, glicol caprilic, benzoat de benzil, citronelol, cumarina, citral.

Produs de Boderm SA Grecia. – Importator: Daderma SRL

ACNAID Gel™                                                   

Ingrediente: peroxid de hidrogen și acid salicilic. A se evita contactul cu ochii. A se clati imediat daca intra in contact cu acestia. A nu se lasa la indemana copiilor. A se pastra in locuri uscate si racoroase, sub 28 grade Celsius. A se utiliza doar pentru uz extern.

Produs de BODERM SA Grecia. – Importator: Daderma SRL 

Acnaid™ cremă

Indicatii: in tratarea semnelor vizibile ale rozaceei si prevenirea reaparitiei acestora; reduce eritemul si venectaziile.

Contine: hialuronat de sodiu, dimeticona, extract din planta centella asiatica, extract de alge- pullulan, modukin- alantoina, D-pantenol; acestea calmeaza pielea eritematoasa si sensibila, reduc rosata si restabilesc functionalitatea barierei cutanate, astfel:

 • Hialuronat de sodium (sarea sodica a acidului hialuronic) are actiune regeneratoare, antivirala, bactericida si analgezica; hidrateaza si protejeaza eficient pielea;
 • Dimeticona– derivat din siliconul natural, cu proprietati emoliente si de catifelare a pielii;
 • Extract de centella asiatica (cica sau iarba tigrului)- este bogata in aminoagizi, beta-caroten, acizi grasi, Vitamina A, B1, B2 si C, avand proprietati antiinflamatoare, imunomodulatoare, antipiretice;
 • Extractul de alge- stimuleaza sistemul imunitar al pielii, ofera protectie impotriva iritatiilor si a microorganismelor, rol antiinflamator, ajuta la prevenirea ridurilor si regenerarea tesuturilor;
 • Alantoina- este o substanta ce rezulta din actiunea uricazei asupra acidului uric si are proprietati calmante, reepitelizante si antiinflamatorii;
 • D-pantenol (provitamina B5)- rol hidratant, cicatrizant si calmant asupra pielii iritate.

Instructiuni de utilizare: se curta fata cu un gel bland, dupa care se aplica crema pe suprafata cutanata afectata; nu se clateste.

Precautii: a se evita contactul cu ochii; numai pentru uz extern; nu se aplica pe pielea lezata; a nu se lasa la indemana copiilor; a se pastra la loc uscat, la temperaturi mai mici de 28C; in cazul contactului cu ochii se clateste cu apa din abundenta.

Produs de BODERM SA Grecia – ImportatorDADERMA SRL

Acnaid™ săpun lichid

Ingrediente: extract de crin alb, pirocton olamina si glicerina.

 • Extractul de crin alb- proprietăți antiinflamatorii, de calmare și regenerare a pielii;
 • Pirocton olamina (cunoscuta si sub denumirea de pirocton etanolamina) are efect antifungic; contine o grupare substituita piridina (piridinona) care inhiba sinteza ergosterolului;
 • Glicerina- protejează și hidratează pielea, având acțiune emolientă și hrănitoare;

Instructiuni de utilizare: se apasa de 1-2 ori si se aplica pe zona de tratat prin masaj bland, lasand sa actioneze 2-3 minute, dupa care se clateste cu apa.

Atentionari: a nu se lasa la indemana copiilor; a se pastra in loc  uscat, la o temperatura mai mica de 280 C; se foloseste doar pentru uz extern; in caz de contact cu ochii se clateste cu apa din abundenta.

Produs de BODERM SA Grecia; Importator: DADERMA SRL

Surse: https://www.dermapharmashop.ro/, https://bioclinica.ro/.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *