ARTA ȘI MEDICINA
Ziua mondială a artei este marcată, anual, la 15 aprilie și în acest articol vă aducem în atenție relația dintre artă și medicină și principalele opere de artă medicale realizate de-a lungul timpului.
O incursiune în istorie scoate în evidenţă multiple relaţii între medicină şi pictură. Studiul anatomic secondat de migăloasele planşe, a oscilat între artă şi ştiinţă. Leonardo da Vinci a devenit un veritabil specialist în „anatomie topografică”, realizând un număr impresionant de studii, constând în desene amănunţite de muşchi, tendoane, oase ale scheletului omenesc, adevărate lecţii de anatomie, a căror precizie se regăseşte în toate lucrările sale.
Un profesor italian de anatomie patologică de la Universitatea de Medicină din Palermo, Vito Franco, a identificat sindromul Marfan și a analizat numeroase opere, precum Portretul unui tânăr al lui Botticelli, Madona cu gâtul lung a lui Parmigianino.
Un exemplu de redare a bolii în pictură este pictorul olandez Dick Ket (n. 1902) care suferea de o boală congenitală severă a inimii. El îşi pictează modificările de la nivelul degetelor, consecinţă a bolii de inimă, sau venele dilatate de la nivelul gâtului, altă expresie a bolii.
Unele picturi prezintă efectuarea unor proceduri medicale cum ar fi auscultația sau consultul stomatologic.
René Laennec – Auscultația Luciano Nezzo, 1856, Wellcome Collection, London
Numeroase opere de artă prezintă orele de anatomie, cele mai vestite sunt cele realizate de Rembrandt Harmenszoon van Rijn în care sunt ilustrate scene din timpul lecțiilor ținute de Dr. Nicolaes Tulp.
În zilele noastre cursurile de anatomie se realizează cu ajutorul atlaselor, printre care amintim Grey’s Atlas of Anatomy și Atlas of Human Anatomy – Frank H. Netter, dar și a diferitelor mulaje, sculpturi cum ar fi Ecorșeul realizat de Constantin Brâncuși în colaborare cu prof. univ. dr. Dimitrie Gerota (exponat în Muzeul Institutului de Anatomie a Univesității de Medicină și Farmacie „Gr.T.Popa” Iași).
Frecventarea operelor de artă contribuie la o îmbunătăţire a acuităţii ochiului, medicul devenind un mai bun clinician, în stare să remarce cele mai mărunte detalii din „desenul” chipului pacientului.
Surse: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Anatomy_Lesson_of_Dr._Nicolaes_Tulp, https://ro.wikipedia.org/wiki/Leonardo_da_Vinci, https://en.wikipedia.org/wiki/Portrait_of_a_Young_Man_(Botticelli,_Washington), https://www.dailyartmagazine.com/dick-ket-the-artist-with-drumstick-fingers/, https://todayinsci.com/L/Laennec_Rene/LaennecRene-Ausculation.htm, https://www.dailyartmagazine.com/history-of-medicine-in-art/, https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/08/Rembrandt_-_Anatomische_les_van_Dr._Jan_Deijman.jpg, https://lib-ebooks.com/grays-atlas-of-anatomy-3rd-edition/, https://en.wikipedia.org/wiki/Frank_H._Netter, http://elenadumitrescu.ro/images/carti/ecorseu_brancusi.pdf, https://www.amazon.com/Original-Flower-Organs-Art-Poster/dp/B07VC57ML4.
Răspunsuri