Psoriazis și gama Bionatar

Psoriazisul este o afecțiune cronică, inflamatorie, determinată genetic, care se manifestă pe piele, dar care are de multe ori cauze și manifestări sistemice. Psoriazisul este caracterizat de apariția pe piele a unor pete roșiatice, proeminente, bine definite, acoperite de scuame (coji) alb sidefii.

Există numeroase tipuri de psoriazis și acestea se disting adesea, după localizarea sau aspectul leziunilor. Prezența și poziționarea plăcilor tegumentare de psoriazis pot varia – anumite persoane pot avea o singură placă de psoriazis într-o parte determinată a corpului, în timp ce alte persoane pot avea psoriazis pe toată suprafața corpului. În 60-70% dintre cazuri, psoriazisul este însoțit și de mâncărimi ale pielii. Persoanele cu această afecțiune prezintă sau pot dezvolta comorbidități (afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni oculare, afecțiuni articulare, diabet, obezitate, boala Crohn) care o transformă într-o boală cu răsunet sistemic.

Implicații psiho-sociale

Psoriazisul a fost declarat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a 5-a cea mai importantă boală cronică netransmisibilă, împreună cu boli precum diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare sau respiratorii. Este o afecţiune complexă, cu multe boli asociate şibmanifestările sale se regăsesc dincolo de suprafața vizibilă a pielii. Ca urmare a stigmei asociate, boala arebimplicații severe la nivel psihosocial şi profesional, persoanele cu psoriazis fiind uneori discriminate şi izolate.

  • 43% dintre bolnavi consideră că psoriazisul este o”ruşine socială”
  • 60% dintre pacienţi suferă de episoade depresive
  • 1 din 3 bolnavi a avut un gând suicidal într-un anumit moment
  • 50% dintre pacienţi relatează o calitate a vieţii scăzută din cauza discriminării la locul de muncă
  • 62% dintre pacienţi se confruntă cu probleme financiare din cauza bolii

Psoriazisul prezintă consecinţe extrem de importante şi la nivel socio-economic: pacienţii cu psoriazis sever ratează anual în medie între 3 şi 26 de zile de muncă, în timp ce 23% dintre aceştia afirmă că psoriazisul a influenţat alegerea unei cariere profesionale.

Incidența acestei afecțiuni este cuprinsă între 3 și 5%. Deși boala este cunoscută încă de pe vremea lui Hipocrat, nu se cunoaște încă un tratament curativ pentru această afecțiune. Se cunosc mai multe metode terapeutice care pot reduce sau aproape să elimine simptomele de psoriazis, astfel ca pacientul să ducă o viaţă aproape normală. Nu există o singură modalitate de tratament pentru toţi pacienţii, dar oricare din metodele alese are un efect asupra evoluţiei bolii.

Psoriazisul nu poate fi considerat o simplă boală dermatologică. Abordarea trebuie făcută din punct de vedere multidisciplinar. Din echipa multidisciplinară trebuie să facă parte dermatologul, medicul de familie, psihologul, iar, în funcţie de comorbidităţi, şi reumatologul, cardiologul, diabetologul etc.

Cauze și simptome

Psoriazisul este o afecţiune cutanată cronică, care apare pe un fond genetic, sub influenţa anumitor factori declanşatori. Boala afectează în proporţii egale la femei şi bărbaţi, vârsta medie de debut fiind în general situată în intervalul 15-30 de ani, însă poate să apară la orice vârstă, inclusiv la copii. Cauzele exacte ale psoriazisului nu sunt cunoscute. Este însă confirmat faptul că boala este legată de sistemul imunitar şi că există o predispoziţie genetică de a dezvolta această afecţiune, iar stresul mental şi emoţional este un factor important care determină exacerbarea bolii.

Printre cele mai comune simptome se numără:

  • leziuni roşii, inflamate, la nivelul pielii, cu forme şi dimensiuni variate, bine delimitate;
  • scuame (cruste) alb-sidefii la nivelul leziunilor, care se detaşează cu uşurinţă;
  • piele uscată, uneori poate crăpa şi sângera;
  • senzaţie de mâncărime, iritaţie sau arsură.

Zonele pe care apar de obicei leziunile sunt coatele, genunchii, scalpul, regiunea lombară a spatelui. În anumite cazuri, psoriazisul se poate extinde şi la nivelul unghiilor sau palmelor sau pe oricare regiune corporală.

Psoriazisul este mai mult decât o boală de piele, este o afecţiune care trece de bariera tegumentului şi are multe comorbidităţi. Astfel, un pacient cu psoriazis vulgar riscă să aibă o gravitate a bolii asociate de câteva ori mai mare decât un pacient fără această afecţiune.

Tipuri de psoriazis

Psoriazis cu plăci: este cea mai comună formă de psoriazis și se manifestă prin apariția unor leziuni roșii ușor ridicate, acoperite de celule albe de piele moartă. Sunt de obicei dureroase și provoacă mâncărimi, se pot crăpa și sângera. Apar cu precădere pe scalp, genunchi, coate și spate.

Psoriazis gutos: se manifestă prin leziuni mici rotunde, ce apar în general în copilărie sau adolescență și sunt generate de infecții streptococice. Este a doua cea mai comună formă de psoriazis.

Psoriazis inversat: apare ca o erupție fină, roșiatică, nefiind solzoasă precum celelalte tipuri de psoriazis. Apare în zone precum axilă, în spatele genunchiului sau în zona genitală.

Psoriazis pustular: se manifestă prin apariția unor pustule albe neinfecțioase înconjurate de piele roșie (ca niște bășici). Cel mai frecvent apare pe mâini sau picioare. Nu este o infecție și nu este contagios.

Psoriazis eritodermic: este o formă severă de psoriasis. Se manifestă cu pete roșii pe zone extinse din corp, provocând mâncărimi și exfolierea pielii. Este o afecțiune foarte rară.

Soluții de tratament – gama Bionatar

Bionatar™ cremă

Indicații: ameliorarea leziunilor din psoriazis, elimină scuamele, ameliorează eritemul și  scade senzația de prurit

Ingrediente:

  • Ichtiol (sare de sodiu a uleiului ichtiolic) are proprietăți antiinflamatorii și de reducere a  eritemului
  • Extractul de scoarță de salcie (Salix) alba conține salicilină, substanță chimică înrudită cu acidul acetilsalicilic, având rol în combaterea hiperkeratozei și prezintă rol antiinflamator
  • Acid salicilic cu rol keratolitic
  • Provitamina D3 are roluri multiple: modulează sistemul imunitar înnăscut și adaptativ și are efecte antiproliferative asupra keratinocitelor; cu menținerea integrității barierei cutanate
  • Alantoina are efect keratolitic și emolient cunoscut și previne uscarea cutanată prin creșterea funcției de barieră a pielii și prin creșterea conținutului de apă al spațiilor intercelulare.
  • Uleiul de lavandulă are efecte de ameliorare a inflamației, emoliere, calmare și hidratare a leziunilor cutanate. Beta-cariofilena din ulei acționează, de asemenea, ca un antiinflamator natural.
  • Extractul de fructe de Olea Europea (măslin) este bogat în acizi grași mononesaturați, vitamine liposolubile și minerale, cu conținut crescut de trioleină, oleuropeină, triterpene (uvaol) și derivați lignanici responsabili de acțiunea cicatrizantă (uvaol), antiinflamatoare (oleuropeina) și inhibitoare asupra diviziunii celulare anormale.
  • Pantenolul are efect hidratant, cât și calmant și reparator în tratamentul leziunilor cutanate eritemato-scuamoase.

Instrucțiuni de utilizare: se aplică de 2-3 ori/zi, dupa ce zona afectată a fost curațată; nu se spală zona respectivă 2-3 ore de la aplicarea cremei.

Atenționări: a nu se lăsa la îndemâna copiilor; a se păstra în loc uscat, la o temperatură mai mica de 280 C; se folosește doar pentru uz extern; În caz de contact cu ochii se clătește cu apă din abundență; nu se aplică pe pielea lezată.

Produs de BODERM SA Grecia – ImportatorDADERMA SRL

Bionatar™ șampon

Indicații: psoriazis  sau  dermatita seboreica a scalpului sau a corpului;

Ingrediente:

  • Ichtiolul (sare de sodiu a uleiului ichtiolic) are proprietăți antiinflamatorii și de reducere a  eritemului
  • Extractul de scoarță de salcie (Salix) Alba conține salicilină, substanță chimică înrudită cu acidul acetilsalicilic, având rol în combaterea hiperkeratozei și prezintă rol antiinflamator
  • Ulei de inca  cu omega-3 este extras prin presarea din semințele și pulpa fructului Plukenetia volubilis (Pracaxi) ce are un conținut foarte ridicat de acid alfa-linolenic, acid gras omega-3, tocoferoli (gama-tocoferol gamma și delta-tocoferol) cu rol emolient, îmbunătățeste elasticitatea și limitează deshidratarea pielii.
  • Acidul glicolic este un alfa-hidroxiacid cu rol keratolitic ce reduce grosimea plăcile de psoriazis
  • Pantenolul are efect hidratant și calmant pentru zonele iritate ale pielii.

Instrucțiuni de utilizare: se aplică pe părul umed, se masează blând, apoi se lasă să acțineze 5-10 minute, după care se clăteste;

Atentionari: a nu se lăsa la îndemâna copiilor; a se păstra în loc uscat, la o temperatură mai mică de 280 C; se folosește doar pentru uz extern; în caz de contact cu ochii se clătește cu apă din abundență; nu se aplică pe pielea lezata.

Produs de BODERM SA Grecia – ImportatorDADERMA SRL

Bionatar™ spray

Indicații: ameliorarea leziunilor din psoriazis, elimină scuamele, ameliorează eritemul și scade senzația de prurit

Ingrediente:

  • Extract de scoarță de salcie (Salix) alba conține salicilină, substanță chimică înrudită cu acidul acetilsalicilic, având rol în combaterea hiperkeratozei și prezintă rol antiinflamator
  • Polidocanolul este un surfactant anionic cu rol anti-prurit și de emoliere a tegumentelor scăzând senzația de arsură și disconfort de la nivelul leziunilor cutanate.
  • Provitamina D3 –rolul acestui micronutrient este multiplu: modulează sistemul imunitar înnăscut și adaptativ și are efecte antiproliferative asupra keratinocitelor; cu menținerea integrității barierei cutanate
  • Pantenolul are efect hidratant și calmant pentru zonele iritate ale pielii

Instrucțiuni de utilizare: se aplica pe părul uscat câte 6 puf-uri, 1-2 ori/zi, se masează blând, 15 secunde; timp de 2-3 ore nu se spală zona tratata

Atentionari: a nu se lasa la îndemâna copiilor; a se păstra în loc uscat, la o temperatură mai mică de 280 C; se folosește doar pentru uz extern; în caz de contact cu ochii se clătește cu apă din abundență; contraindicat la copiii sub 3 ani.

Produs de BODERM SA Grecia – ImportatorDADERMA SRL

Surse: https://www.dermapharmashop.ro/, https://bioclinica.ro/,

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *