Acțiune, proiecție, vulnerabilitate

Acțiune, proiecție, vulnerabilitate

Note asupra expoziției Construind viitoruri roz, Oana Toderică, galeria Beciul lui Drossu, 18-31 octombrie 2024

Într-un nou demers artistic, Oana Toderică adună în expoziția Construind viitoruri roz, desfășurată între 18 și 31 octombrie 2024, la galeria Beciul lui Drossu din Iași, o serie de lucrări realizate în ultimele luni. Artista aduce în fața publicului experiența unui mediu artistic puternic, cel al instalației, mediu care împletește într-un mod delicat ideea de acțiune și cea de vulnerabilitate asumată. Lucrările devin astfel un spațiu concret al reflexiilor personale, al experiențelor trăite, dar și al experimentului creativ.

În cartografierea spațiului vizuale, neomogen și nemăsurabil în arta contemporană, subiectivitatea artistică, proprie oricărui creator de conținut, joacă un rol esențial în procesul de construcție a unei imagini vii, iar de aici putem merge către diferențierea tipurilor de limbaj pe care artistul le impune. Oana Toderică ne propune, în principal, un exercițiu al perspectivării psihologiei noastre interioare, al spațiilor intime pe care mintea noastră le construiește în relație cu experiențele vieții sociale, de familie, cotidiene. Procesul conexiunii, al contactului activ între părți, elementele constitutive ale unei imagini, devine aici, la nivel artistic, procesul prin care impulsurile vizuale se transmit între realitate și privire.

Expoziția concepută ca o instalație în spațiul inedit al unei galerii-beci, este structurată pe trei zone artistice mari de comunicare – mediul fotografic este îmbinat cu cel al cusăturii textile, dar și cu desenul sau elemente specifice land-art-ului. În toate mediile regăsim însă o constantă cea a descoperiri prin căutare, cea a reflexiei prin intermediul relevării formei. Vulnerabilitatea o regăsim în cadrul acestor căutări nu ca o vină sau un defect, ci ca o deschidere intimă și onestă pe care artista o oferă lucrărilor ei, expunându-și în linii, suprafețe sau texturi diferite, cele mai intime gânduri, emoții și imperfecțiuni. Când artiștii îmbrățișează vulnerabilitatea ei ne vorbesc cu autenticitate despre o sumă de experiențe care rezonează intim cu publicul, creând astfel o conexiune care transcende vizualul.

Oana Toderică face, de asemenea, prin proiectele expuse, o mărturisire a emoțiilor care ne însoțesc mereu căutarea. Căutarea este aici una activă, nu o resemnare voită, ci o deschidere narativă puternică. De la cartografierea spațiului cu ajutorul fotografiei, asumata ca un mediu de transpunere performativă și apropriaționistă a unor trasee făcute în alte lucrări de artiști precum – Richard Long, Valie Export sau Ana Mendieta, pana la împachetări estetizate ale pietrelor sau linii delicate ale cusăturilor pe pânze – Oana Toderică își asumă fragilitatea căutărilor simbolice, ca o terapie. Nevoia de schimbare, de integrare, revolta fața de cerințele unei societăți indiferente nu sunt văzute aici ca un strigăt de revoltă sau disperare, ci ca o profundă și sensibilă înțelegere a vulnerabilităților feminine asumate, o portretizare a momentelor trecătoare în care dimensiunea realității fragile din jurul nostru ne acaparează.

Publicat în Arte vizualeRecomandat0 recomandări

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *