Aparținând sensibilului

La întrebarea „ce înseamnă să fii artist”, răspunsul nu se află întotdeauna în studii academice. Uneori, răspunsul vine dintr-un loc mai profund, aproape mistic, dintr-un imbold interior care împinge spre creativitate. Acesta este și cazul tinerei pictoriței Corina Melinte, de profesie filolog, care de câțiva ani materializează pe pânză iubirea pentru viață și oameni, explorând și exploatând culoarea.

Sâmbătă, 5 octombrie 2024, la Cercul Militar Iași, de pe Bulevardul Carol I, a fost vernisată cea de a patra expoziție personală a artistei Corina Melinte, numită „File cosmogonice”, expoziție curatoriată de Petruța Luchian.

Departe de a căuta să se alinieze artei actuale, Corina Melinte își permite luxul de a fi un „diletant” (și exemplific amintindu-l pe Ion Țuculescu, un celebru diletant recunoscut în special pentru originalitatea extrasă din geometrismul artei populare româneşti). În sensul cel mai frumos al cuvântului amintit, Corina este o căutătoare în propriile emoții și trăiri, ghidată de plăcerea de a crea. Ea își urmează instinctul, pictând din nevoia inerentă de a da formă lumii interioare.

În picturile pe care Corina le-a ales spre expunere, libertatea sa artistică ia forme neașteptate, de la jocuri fascinante de culoare și lumină până la teme spirituale și abstracte, toate purtând aura sincerității. Pictura nu este doar expresie artistică, ci și un mod de a explora și de a înțelege universul– o căutare continuă a infinitului, a sacrului și a ceea ce rămâne dincolo de cuvinte.

„Printr-o sinteză între mitologie și modernitate, artista reinterpretează conceptele de creație, având ca punct de plecare o explorare a elementelor fundamentale care compun lumea. Cosmogonia, în viziunea sa, nu este doar un act de creare a universului, ci și o reflecție asupra relației omului cu natura și cu sinele”, spune curatorul expoziției, Petruța Luchian.

Artsitul Corina Melinte a călătorit mult și a locuit în Siria, Egipt, India, Nepal, Thailanda, Spania – locuri ce emană istorie, mister și spiritualitate.

Fiecare experineță și-a lăsat amprenta asupra lucrărilor, împletindu-se cu pasiunea pentru impresionism și fascinația pentru scrierile lui Mircea Eliade, așa cum artista mărturisește într-un interviu televizat acordat după prima expoziție personală realizată la începutul acestui an.

În același interviu afirmă că doar „culoarea decide ce vrea să devină”, simțindu-se profund conectată spectrului cromatic. Legătura esențială cu materia colorantă este elementul central al expoziției, în care descătușarea emoției conduce spre un registru romantic expresivist.

Colecția prezentată de Corina Melinte, asemenea ființei sale, transmite pace, liniște și o dispoziție senină, reușind să transporte privitorul în mijlocul unei experiențe vizuale și deopotrivă filosofice. Latura metafizică și simbolurile din lucrări reflectă un filon filosofic și mistic ce invită la desfătare intelectuală, punând sub semnul întrebării limitele ființei umane. Impresia de nemărginire este omniprezent, iar personajele, atunci când lucrările sunt figurative, par să se piardă în culori, trăind într-un univers volatil, în care frumusețea constă tocmai în coexistența forței cu fragilitatea existenței.

Este expusă latura solară a personalității Corinei Melinte, astfel că în fiecare vedem strălucirea tinereții și feminității. Energia sa jovială, stilul ritmat și explozia cromatică demonstrează o creativitate artistică exuberantă.

Nu s-a oprit asupra unui anume stil artistic, iar explorările sale denotă deschidere pentru stiluri și teme variate.

Își caută drumul în pictură fără îndrumare formală, ghidată de un instinct creativ profund și de o sensibilitate aparte. În acest sens, cuvintele lui Edgar Degas, „lucrurile frumoase se fac instinctiv,” capturează perfect esența procesului său artistic.

De la prima expoziție, artista a evoluat semnificativ: culorile au devenit mai puternice, mai îndrăznețe, iar mesajele transmise au căpătat o subtilitate și o profunzime speciale. Această transformare artistică arată nu doar o maturizare tehnică, ci și o încredere tot mai mare în forța culorii și în capacitatea sa de a evoca emoții. Fiecare gest creativ este un act de explorare interioară, prin care artista reușește să transmită complexitatea sentimentelor și a trăirilor.

Privirea de aproape asupra forțelor vitale ale existenței, meditația asupra caracterului efemer și complex al vieții, toate acestea sunt parte din demersul ei creativ. Modul în care artista folosește lumina și culorile, evidențiind simboluri ezoterice și metafizice, stimulează imaginația și ne invită să ne manifestăm sensibilitatea.

Menționându-l la început pe Ion Țuculescu, voi încheia citându-i cuvinte prețioase: „Am vrut să las oamenilor o operă plină de dragoste de viață – am vrut să calc peste toate tristețile, peste toate neliniștile sufletului meu…. Ce aș putea spune oamenilor pentru a-i convinge că viața e frumoasă, veselă și fericită”.

Să ne acordăm lirismului personal al Corinei, o creatoare liberă și solară, care își găsește expresia într-o operă ce radiază și ritmează sinele și viața.

Gabriela Filip, studentă în anul II

la Facultatea de Arte vizuale și design, specializarea Istoria și teoria artei,

Universitatea „George Enescu” din Iași

Publicat în Arte vizuale, Cultură, RecenziiRecomandat0 recomandări

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *