Educația STEM și robotica fac parte din planul pentru alfabetizarea digitală a copiilor din mediul rural

Ne lovim de consumul de tehnologie încă de la cele mai fragede vârste. Cum ar fi însă dacă ai folosi gadgeturile într-o proporție mai mare pentru a te dezvolta intelectual, decât pentru entertainment? Poate ai auzit de conceptul S.T.E.M. sau, dacă nu, e bine să citești rândurile următoare ca să înțelegi de ce Științele, Tehnologia, Ingineria și Matematica, într-un mix cu robotica pot reprezenta în viitor cheia succesului tău profesional și al generațiilor mai mici de copii.

Nu pleca de la premiza că ești fată și nu ai ce căuta printre roboți, limbaje și software-uri de programare, plăcuțe Arduino și linii de cod. Atât băieții, cât și fetele trebuie să învețe cum să utilizeze aparatele electronice și electrocasnice moderne, cum se consolidează o clădire, cum se programează un robot și mai ales cum se construiește unul. Și cum poți învăța mai simplu decât prin punere în practică?

tehnic + practic + creativ = S T E M

Science, Technology, Engineering and Mathematics. Pe scurt, STEM. Un concept educațional modern, provocator, dar și foarte captivant tocmai datorită metodelor de învățare cu ajutorul experimentelor și a punerii în practică a noțiunilor teoretice. În abordările actuale alături de cele patru discipline a fost integrat și domeniul Arte (STEAM). 

Care este câștigul când înveți STEM?

Poate vrei să auzi un salariu bun și un job într-o corporație renumită… Da! Poate în viitor! Dar nu este doar despre asta. Complexul de activități practice din aceste arii produce un mix mai mare de avantaje.

În primul rând educația STEM crește creativitatea sau, altfel spus, gândirea outside the box (în afara cutiei!), aceea care abordează o perspectivă diferită și neconvențională a unei situații. Pe de altă parte, programele care au la bază acest concept încurajează munca în echipă și dezvoltă abilitățile de comunicare, care vin la pachet cu prietenia, ascultarea și oferirea de feedback într-un mod eficient și asertiv.

Datorită metodologiei de învățare STEM sunt puse în funcțiune rotițele gândirii critice, astfel că soluțiile la multe probleme apar mult mai ușor.

Tot aici putem vorbi și despre robotică, fiindcă este unul dintre exemplele cel mai ușor de înțeles din spectrul ingineriei. Noțiunile de robotică, electronică, automatizare pot fi greu asimilate de copii, dacă acestea nu ar fi abordate în mod practic, cu ajutorul kiturilor și al jocurilor, care transformă un domeniu rigid, într-unul captivant.

Ne place să cunoaștem copii curioși, dornici să afle lucruri noi fiindcă știm că vor adresa întrebări din ce în ce mai inteligente și aflând răspunsuri corecte aceștia vor fi capabili să devină creatori de conținut de calitate și creatori ai multor inovații științifice sau tehnologice.

De unde dobândim cunoștințe STEM

Știm cu toții că școala nu excelează la tool-uri și activități STEM, nici măcar extrașcolare, ocazionale. Dar, din fericire, datorită unor ONG-uri sau voluntari, în unele comunități s-au pus bazele unor programe de educație digitală și STEM, de succes. 

Vezi exemplul programului CODE Kids – Programează viitorul comunității tale, implementat de Fundația Progress, care a primit recent premiul pentru Impact Social, la Gala Societății Civile, ediția 2021, fiind evaluat ca având cel mai accelerat mod de a produce schimbări sistemice sustenabile. CODE Kids este un program de alfabetizare digitală pentru copiii de gimnaziu de la țară și din orașe mici, desfășurat în bibliotecile publice din 27 de județe și în spații puse la dispoziție de coordonatori voluntari. În prezent, 2060 de fete și băieți între 10 și 14 ani, se inițiază în tainele programării și roboticii. Peste 3500 de copii care au participat în proiect de la lansarea acestuia, în 2017, au dezvoltat proiecte digitale și STEM, cu care au câștigat premii la diverse competiții. Și totul a fost posibil datorită trainerilor și mentorilor voluntari.

Cum îi poți ajuta pe cei din generația ta? Devino mentor!

Accesul cât mai timpuriu la educația STEM și modele de rol pot fi cruciale în dezvoltarea celor mai mici ca tine. Dacă te bazezi pe o serie generoasă de cunoștințe pe care le poți împărtăși, atunci fii tu cel care rescrie viitorul copiilor de la țară! Devino mentor pentru micii coderi! Ține un workshop membrilor din cluburile CODE Kids! Arată că ești un tânăr responsabil și o sursă de inspirație pentru educație. Scrie-ne pe office@progressfoundation.ro!
Te-am făcut curios? Ne găsești pe Facebook și Instagram.

Publicat în ActualitateRecomandat0 recomandări

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *