Fascinația universului în simboluri și culori

În perioada 22 octombrie – 22 noiembrie 2021 va fi deschisă la Galeria de Artă Universitas a Universității Naționale de Arte George Enescu din Iași expoziția de arte vizuale GalaXion semnată de Ana Alexoaie-Conache, iar vernisajul va avea loc în data de 22 octombrie 2021, ora 18:00.

Sunt foarte multe de scris despre Ana Alexoaie-Conache ca om, ca medic, ca artist. În esență, este o persoană cu totul specială, un OM complex, plin de energie și implicat în tot ceea ce face. Se dedică cu multă dăruire meseriei de medic, o face cu multă responsabilitate și curaj, dar în aceeași măsură găsește resurse infinite spre a-și împlini ceea ce sufletul îi dictează – orizontul artistic. Ana Alexoaie-Conache respiră și se hrănește prin artă, fie că vorbim de literatură, muzică, arte vizuale sau teatru. Așa a crescut, așa a fost educată, prin artă. A scris și a fost redactor la Revista Artes a Colegiului Naţional de Artă  Octav Băncilă, apoi laRevista Studențiilor Mediciniști Pulsul medicinistului, a scris, a jucat și a regizat piese de teatru, se relaxează cântând la chitară sau la pian. În zona artelor vizuale debordează de imaginație. Deși este studentă în anul al doilea la Facultatea de Arte Vizuale și Design, la Specializarea Pedagogia Artei, Ana are o forță creatoare cu totul deosebită, participând la numeroase expoziții colective de arte vizuale în țară și în străinătate, aceasta fiind cea de-a patra expoziție personală în care expune lucări de pictură, grafică și ceramică, într-o viziune expresivă, metaforică, o călătorie interstelară.

Expoziția sugestiv intitulată GalaXion, structurată pe două direcții, angrenează privitorii asupra a două constelații dintre cele mai vechi menționate de Ptolemeu: Ursa Mare și Ursa Mică, generând o poveste dinamică cu eroi din mitologia greacă, ce joacă un rol major în exprimarea mesajului plastic. Fascinația universului suscită interesul tuturor, dar mai cu seamă a celor din domeniile artelor. Viziunea celestă a artistei este, în fapt, o incursiune în propriul univers, un discurs plastic sincer despre trăirile profunde ale eului interior. Lucrările expuse emană o explozie de energie și culoare, îmbogățită de puternice simboluri ce relaționează în armonie desăvârșită cu tehnicile și modalitățile de exprimare vizuală, proiectând un cadru plastic intens și expresiv.

Ana ne oferă un demers artistic-punte pe care îl putem interpreta ca o interdependență dintre terestru și ceresc, o relaționare firească dintre trăirile individuale și încărcătura energerică astrală. Astfel, publicul este părtaș la captivanta incursiune prin galaxie, așa încât câmpul reprezentanțional devine un portal spre câmpul metafizic.  

Titlurile lucrărilor înspirate din mitologia greacă sau din sfere înalte intensifică permanentele căutări a ceea ce se află dincolo de lumea materială, generate fiind de cromatica puternică particularizată de variate nunațe, de aplicațiile de sticlă sau aur, generând o strălucire aparte și multă sensibilitate.

Albumul, pe care tot Ana l-a conceput și realizat, denotă o viziune artistică amplă, o capacitate de asumare a unei sinteze documentare ce se integrează, pe bună dreptate, în arhiva artistică a Iașului cultural.

Vă așteptăm cu drag!

Publicat în Actualitate, Arte vizuale, CulturăRecomandat0 recomandări

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *