Melanj (fragment)

Dedic Această Narațiune IUReșului Eroilor Lumii Adevărate. Buchetelor Umane, ROMantice, LUDice, Afrodiziace Comori ALEse. MILioanelor Edenice. Liberei Arte Necondiționat Jucate[1].♥ 

E ziua a douăzeci și șaptea. Cred că sunt foarte independentă.

Eu cred în Dumnezeu. În crez, nu în religie. Cred în mama și tata. Cred în ziua de azi și în somnul copilului meu. Cred în vise. În alb și negru. Cred în talent și în muzică. Cred în puterea vocii, în energia naturii și-n mâinile trudite. Nu cred până la capăt în prietenie, dar în forța gândului. Cred în emoții. Cred în oameni, cred în bine și nu cred răul. Eu cred. Încă mai cred în IUBIRE… și sper că există. 

GENEZA

Lumină

Cer

Pământ

Soare

Lună

Stele

Mare

Odihnă

Om

Rai

Femeie

Ispită

Păcat

Pedeapsă

Naștere

Potop

Binecuvântare

Jertfire

Ce înseamnă a crede? Înseamnă a nu te pierde pe tine însuți și a-ți simți structura sufletului. Imaginează-ți lumea ta interioară ca o criptă în care tezaurul agonisit este totalitatea valorilor tale intelectuale și voliționale. Nulitate ar semnifica omul lipsit de credință. A crede în adevărul tău înseamnă a fi înzestrat cu substanță spirituală, nu doar cenușie. Lumea este o oază direcționată de „bani, putere, femei”. Nu! Lumea este o insulă stăpânită de „credință, speranță și iubire”.

Când m-am născut, era ziua a patra, dogoritoare. Zi în care s-au împreunat trei sărbători. Ar fi trebuit să mă numească Maria-Magdalena, însă au pierdut pariul, iar soldatul – țigan, a zis să fiu D. în scurt timp, pe vreme de noapte, turnată de ploaie, într-o biserică mică din dealul Bucovinei, să fiu botezată Domnica. Acolo a început obsesia mea pentru Viață, Oameni și Frumos.

Aștept cu nerăbdare să mă trezesc dimineața și să sper că tot ce e mai frumos și mai bun, abia urmează. Zilele lungi sunt ca o carte ce nu vrei să se termine. Cred în clipe irepetabile, cred în forța destinului și în menirea umană din punctul de concepere. Mai cred că nimic nu e întâmplător și ne naștem pentru cineva, pentru a oferi, pentru „a fi pentru” cineva. Pentru unii – mai mult, pentru alții – mai puțin, pentru cineva – total. Cred în legătura dintre cer și pământ atunci când plouă, când ninge, când ne zguduie. Atunci când mi-e bine, mă rog, deoarece știu că binele va salva lumea, „lumea asta amară și miraculoasă”[2] Binele, dacă crezi în el, aduce fericire, binele te umple, vorbesc de binele spiritual, formula chimică dintre armonie, împăcare, înțelegere, acceptare, dedicație, gânduri, realizări, recunoaștere, voință și dorință. Nu mă fac aliată binelui ostentativ. Mă rog și atunci când mi-e greu sau mi-e foarte greu, atunci mă rog insistent, astfel devin dependentă de forțe. Mă rog atunci când intru pe scenă și uit când ies. Iar când ies, uit să mulțumesc. Dar îmi amintesc. Mai târziu.

„Se spune că totul e în mintea noastră. Se spune că totul e în sufletul nostru. Se spune că totul e în mâinile noastre. Dar mâinile noastre, în mâinile cui sunt?”[3] Există lucruri pe care nu le putem explica, dar ele se întâmplă, pentru că așa trebuie să fie, așa și nu altfel.

Sunt lucruri care SE SPUN,

Sunt lucruri care se uită,

Sunt lucruri care se permit, care se gândesc, care se repetă,

Sunt lucruri care SE IARTĂ,

Sunt lucruri care se învață,

Sunt lucruri care se cumpără, care se împart, care se explică, se expun,

Sunt lucruri care se schimbă, lucruri care se discută, care se vând, se înțeleg,

Sunt lucruri care SE TERMINĂ,

Sunt lucruri care se întâmplă, lucruri care se găsesc, care se întorc,

Sunt lucruri care se camuflează, lucruri care se împrumută, care se râvnesc,

Sunt lucruri care se aplaudă,

Sunt lucruri care se știu, care se transformă,

Sunt lucruri care se deprind, lucruri care se așteaptă,

Sunt lucruri care se pierd, care se cicatrizează,

Sunt lucruri care SE DESTĂINUIESC…

ȘI…

Sunt lucruri care NU SE SPUN,

Sunt lucruri care nu se uită,

Sunt lucruri care nu se permit, care nu se gândesc, care NU SE REPETĂ,

Sunt lucruri care NU SE IARTĂ,

Sunt lucruri care nu se învață,

Sunt lucruri care nu se cumpără, care nu se împart, care nu se explică, nu se expun,

Sunt lucruri care nu se schimbă, lucruri care nu se discută, care nu se vând,

Lucruri care nu se înțeleg,

Sunt lucruri care NU SE TERMINĂ,

Sunt lucruri care nu se întâmplă, lucruri care nu se găsesc, care NU SE ÎNTORC,

Sunt lucruri care nu se camuflează, care nu se împrumută,

Lucruri care nu se râvnesc,

Sunt lucruri care nu se aplaudă,

Sunt lucruri care nu se știu, care nu se transformă,

Sunt lucruri care nu se deprind, lucruri care nu se așteaptă,

Sunt lucruri care nu se pierd, care nu se cicatrizează,

Sunt lucruri care NU SE DESTĂINUIESC… 

R.P. a zis: „Pornește cu ziua de azi și mergi înapoi.”

APRILIE

Ieri au fost patruzeci de zile de când C. C. tânăr, doldora de talent, a decis să nu-l mai împartă cu ceilalți, să nu-l mai împartă cu nimeni. Și nu înțelegeam, nu-mi puteam explica, nu-și putea explica un oraș întreg, avea chip de băiat și voce de divinitate. Pur și simplu puterea vocii lui era mai presus de existență. Ne mințim zilnic că trăim, ne creăm plăceri eronate, inventăm motive neîntemeiate, denaturăm adevărul, distribuim cantitate „și nici un gram de suflet la orizont”[4] Acum patruzeci de zile am plâns exact de sfâșietor ca și astăzi. Diferența o face motivul.

 Apa pe care n-o poți cumpăra și care nu-și pierde termenul de valabilitate. Nimeni nu ți-l poate controla, nimeni nu ți-l poate fura, doar ți-l poate interzice, forțat. Plânsul însă are și forma sa stearpă, introvertită, la fel ca și vocea. Plânsul e încă un organ indispensabil. Fericit e cel ce știe purificare cu apa lacrimilor. Moment imperceptibil și inacceptabil a fost și este clipa când l-am văzut pe tata plângând. Chipul lui asemenea copilului părăsit, orfan sau flămând. Chip care exprimă dor și limită. Acolo mă opresc și nu pot continua.

A-nflorit liliacul. Sunt florile părinților mei. Nu știu unde mai înflorește liliacul. Eu l-am văzut doar acasă. Acasă înseamnă mama și tata. Mama și tata înseamnă nordul și sudul. Mama și tata înseamnă o fiică și un fiu. Mama și tata înseamnă sărbători. Mama și tata înseamnă pentru totdeauna. Eu reprezint o lume în care există valori, există deprinderi, există și forme, și conținut. O lume care a cunoscut și zile cu soare, și zile cu ploi devastatoare. O lume care a știut să învingă atunci când pierdea lupta cu ultimul combatant. O lume care a știut să îndure, să ierte, a știut să se consacre, a știut să decidă, să se retragă. O lume care este familia. „Omul nu poate fi transformat in obiect.” [5]Încă de mic copil am știut ce înseamnă să respecți, să ceri voie, să știi să aștepți, ce înseamnă să ai tot și, în același timp, să nu fii din tagma celor bogați cu avere monetară. Am simțit cum e să fii iubit fiind copil, cum e să crești cu ochii deschiși, fără cenzură. Să știi că viața e cel mai frumos cadou pe care ți l-au oferit părinții. Incontestabil, cele mai frumoase calități se transmit, apoi se cultivă cu dragoste și exemplu propriu.

MAMA, femeia care n-o să renunțe nici în ultima clipă. E prea frumoasă ca să pot scrie mai frumos decât este, dar pot simți asta, o pot gândi și tot mai des, cu perindarea timpului, o pot înțelege. Mama încoronează toate anotimpurile și încorporează toate calitățile. Mama e ca pământul nostru de acasă. Și e total fără pesticide.

Daniela Burlaca


[1] ♥ Familia mea.

[2] Fragment din piesa de teatru „Monologurile vaginului” de Eve Ensler, ulterior, spectacolul „De vorbă cu Emma”, regie – Daniela Burlaca, Teatrul Geneza Art.

[3] Fragment din „De vorbă cu Emma” de Vitali Cipileaga, ulterior, spectacolul „De vorbă cu Emma”, regie – Daniela Burlaca, Teatrul Geneza Art.

[4] Fragment din „Colecționarul” de John Fowles, ulterior, spectacolul „Colecționarul”, regie – Daniela Burlaca, Teatrul Geneza Art.

[5] Fragment din romanul „Cititorul” Bernhard Schlink. În baza acestei cărți, a fost filmată drama romantică „The Reader” cu Kate Winslet, Ralph Fiennes și David Kross în rolurile principale. Ulterior, în baza aceluiași roman, a fost pus în scenă spectacolul „Citind pentru Auschwitz”, regie – Daniela Burlaca, Teatrul Geneza Art.

Publicat în Fără categorieRecomandat0 recomandări

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *