STUDENȚII DE AZI, ANTREPRENORII DE MÂINE. LUNA ANTREPRENORIATULUI STUDENȚESC 2024 LA UNAGE IAȘI
Toamna anului 2024 aduce în mediul academic artistic ieșean (Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași), prin intermediul proiectului CNFIS 2024 FDI F-0685, o serie de evenimente dedicate tuturor studenților din domeniul artelor. Luna Antreprenoriatului Studențesc (LAS) a avut o primă ediției în anul 2023, în cadrul unui proiect similar coordonat de conf. univ. dr. Oana Maria Nae, iar în acest an prezintă o continuitate concretizată într-o serie de prelegeri, dezbateri, ateliere, sesiuni de dialog cu studenții în cadrul cărora specialiști din diverse domenii artistice (antreprenori de succes, experți în fonduri și proiecte de finanțare europene, manageri de instituții culturale, curatori, membrii ai ONG-urilor de specialitate) vor veni la Iași pentru a oferi din experiența lor tinerilor studenți și absolvenți ai Universității Naționale de Arte George Enescu.
Evenimentele au fost structurate pe 6 sesiuni de întâlniri, desfășurate în lunile noiembrie și decembrie 2024 și s-au adresat tuturor studenților interesați de dezvoltarea cunoștințelor și abilitaților în domeniul antreprenoriatului artistic. Aceștia au beneficiat direct de cunoștințele, sfaturile și îndrumările specialiștilor și au fost antrenați în diverse ateliere și provocări pentru a-și stimula spiritul antreprenorial. La aceste evenimente au participat deopotrivă studenți, masteranzi, doctoranzi, absolvenți și profesori interesați de acest domeniu. Coordonatorul proiectului de anul acesta este conferențiar univ. dr. Dan Acostioaei.
Luna Antreprenoriatului Studențesc 2024 a început pe 12 noiembrie 2024, la Facultatea de Arte Vizuale si Design, de la ora 10, când Irina Grosu, artist ceramist, a susținut prezentarea Antreprenoriatul în domeniul artistic, creativitate și business. Irina Grosu a prezentat studenților prezenți detalii despre firma pe care o deține, împreună cu Josep Motas, în domeniul ceramicii și design-ului de produs – Bussoga, despre provocările pe care le reprezintă coordonarea și menținerea pe piața a unei astfel de firme de profil. În data de 27 noiembrie 2024, începând cu ora 10.00, studenți ai specializărilor Fotografie, video, procesarea computerizată a imaginii (studii de licență) și Fotografie și artă video (studii de master) au participat la activitatea „Open Grade Studio. Antreprenoriatul în domeniul post-producției video” desfășurată la sediul firmei S.C. Colour Grade Studio S.R.L. Lucian Alexandrov, director al firmei Colour Grade Studio specializată în post-producție de film și televiziune a făcut o prezentare despre evoluția firmei, abordând subiecte precum: identificarea oportunităților de afaceri în domeniul producției video, accesarea fondurilor necesare pentru inițierea unei astfel de afaceri, atragerea clienților printr-un portofoliu coerent și competențe dovedite, precum și utilizarea strategiilor eficiente de marketing. De asemenea, a oferit studenților sfaturi privind pregătirea pentru o carieră în acest domeniu, subliniind importanța culturii vizuale și a gândirii creative în industriile bazate pe tehnologie. A discutat despre ce înseamnă să fii antreprenor, calitățile esențiale pentru acest rol, diferențele între a avea un loc de muncă și a construi o carieră, precum și despre gestionarea relațiilor și comunicării cu clienții.
Andrei Gavril, economist, a susținut la sediu Facultății de Arte Vizuale și Design, în data de 3 decembrie 2024, o prelegere și master-class despre Antreprenoriat și finanțare, planificare și construcție bugetară, în care a detaliat aspecte financiare precise cu care tinerii se pot confrunta în momentul în care ies pe piața comercială. Cu date exacte, Andrei Gavril, a venit în sprijinul studenților cu exemple și situații care să îî poată ajuta în înțelegerea sistemului fiscal complex.
Luna Antreprenoriatului Studențesc 2024 s-a încheiat pe 4 decembrie cu un maraton de prezentări desfășurat tot la sediul Facultății de Arte Vizuale și Design din Iași, între orele 10.00 si 16.00. Astfel – Florin Bobu, artist și curator, ne-a vorbit despre Cultura și economia finanțărilor nerambrusabile, din perspectiva experienței sala ca organizator de evenimente culturale și expoziții din partea tranzit.ro și Asociația 1+1. Livia Pancu, curator, a vorbit atunci despre Asociația tranzit.ro/Iași între anii 2011-2025 și toată experiența de manager-iere a unei astfel de instituții culturale. Delia Bulgaru, de la Asociația Satelit, a prezentat și detaliat despre Asociația Satelit și activitatea culturală a ONG-urilor.
Proiectul a urmărit dezvoltarea și încurajarea gândirii critice, a creativității, a competențelor manageriale și a capacității de a rezolva probleme în condiții de micro- și de macro-management, a capacității de auto-promovare a viitorilor absolvenți și de dezvoltare a propriilor proiecte antreprenoriale pe scena producției artistice și culturale contemporane.
Publicat în CulturăRecomandat0 recomandări
Răspunsuri