Mic dejun de suflet pentru femei, în orașul Cugir

“Biruitoare peste îngrijorările vieții”

Sâmbătă, 18 noiembrie 2023, a avut loc la restaurantul hotelului Drăgana din Cugir, un eveniment cu o temă autentică “îngrijorările vieții”, dedicat femeilor. Ultimii trei ani din istoria umanității au fost tulburați de situații care au amplificat teama, incertitudinea, au bulversat viețile tuturor: pandemia, războiul din Ucraina și cel din Orientul Mijlociu. Totodată, au crescut îngrijorările mamelor, soțiilor, în general, femeilor, preocupate pentru soarta celor dragi. Într-un moment de “respiro”, la această întâlnire, organizată de Biserica Baptistă din localitate, femeile, în număr foarte mare, au avut parte de hrană fizică și sufletească.

În deschiderea evenimentului, pastorul Bisericii Baptiste, Sorin Guler a binecuvântat pe cei prezenți. Vocile tuturor s-au unit în rugăciunea “Tatăl nostru”. Binecuvântarea a venit din partea întregii conduceri a Bisericii Baptiste. Chiar dacă în sală au fost femei de la Biserica Otodoxă, Biserica Catolică și de la alte lăcașuri religioase, spiritual nu au existat diferențe.

Moderatoarea acestui eveniment, farmacista Tatiana Petric, care este și organizator de conferințe pentru femei, ne-a introdus în atmosfera zilei, cu un sonet scris de Floare Petrov și câteva citate, precum “Mâna care mișcă leagănul, mișcă lumea”. Cel mai frumos text, referitor la tema zilei, despre îngrijorare, a fost acesta: “Femeile sunt puternice, nu pentru că ar fi capabile să mute munții, ci pentru că sunt capabile să-și depășească fricile și să continue să iubească.”

Apoi, a luat cuvântul, profesoara Luminița Cebotari, soția preotului Adrian Cebotari de la Catedrala orașului Cugir. Cu titlul “Paradigma îngrijorărilor și antidotul lor”, disertația doamnei Cebotari a început cu o realitate îngrijorătoare: “Pentru omul contemporan nimic nu mai este reconfortant, iar alterarea relației cu gândurile, nu face decât să agraveze constant temerile”. Dar există și soluții la întrebarea “Cum să luptăm împotriva îngrijorărilor?”, a afirmat doamna profesoară. Acestea ar fi: nădejdea, trezvia și într-un final “…cu gândurile noastre construim lumea”.

A urmat un moment muzical cu doamna Monica Turtoi, compozitor și interpret de muzică religioasă. Însă, ceea ce a impresionat publicul din sală, a fost povestea dânsei, o incursiune în viața personală. Traumele din copilărie, derapajele din adolescență, tentativele de sinucidere, au marcat tânăra în devenire, însă, ajutorul dat de Dumnezeu, i-a salvat viața și sufletul pângărit, precum afirmă chiar ea.

Medicul neurolog de la Cluj, doamna Camelia Căpușan a vorbit îndelung despre îngrijorare, despre cauzele care generează această stare și cum poate fi gestionat acest disconfort. Cu un umor debordant a stârnit de multe ori ilaritate, netezind calea spre o mai bună înțelegere a pledoariei sale. Mesajul doamnei doctor a fost:

  • “Curajul vine din cunoașterea identității si se dezvoltă nu așteptând ci făcând să se întâmple lucrurile.”
  • “Îngrijorarea este ca un balansoar, îți dă de lucru dar nu te duce nicăieri.”
  • În încheierea evenimentului, vocea caldă și duioasă a doamnei Monica Turtoi a încălzit inimile tuturor celor prezenți.
    Iată, că într-un oraș mic se pot întâmpla lucruri mari.
    Felicitări organizatorilor, invitatelor și tuturor femeilor prezente în sală!


Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *