1 Decembrie

Aș întreba ce este iubirea. Aș întreba cine și-ar permite să îmi răspundă, având în vedere că iubirea e neînțeleasă. Și de ce ar trebui să o înțelegem? Iubirea este pentru noi, iar noi suntem pentru iubire. E suficient să știm asta. Iubirea-i în tot și e totul în diverse forme. Poate să reprezinte zâmbetul mamei, lumina ochilor ei și glasul cald. Iar mama-i patria ta, iar mama-i țara ta de glorie, iar mama-i țara ta de dor.

104 ani este un număr prestigios, un număr plin de fapte de vitejie amestecate cu vieți pierdute, dar niciodate uitate, un număr al nostru, al românilor. 1 Decembrie semnifică visuri, dorințe, lupte, semnifică unire, pace, libertate, semnifică România! Iar fiecare dintre noi reprezintă România.

Talentată, fericită și împlinită, țara noastră merge înainte cu tine și cu mine, dar și cu ei, cei care au încântat Colegiul Național „Roman-Vodă” cu multe momente speciale dedicate frumoasei zile a românilor. Elevii romanvodiști au urcat timid pe scena sălii Garabet Ibrăileanu, căci pe umerii lor era o povară cu adevărat complicată, o povară pe care, deși nu o conștientizăm, o purtăm și noi înșine, o povară onorabilă de a ne face patria mândră!

Georgiana Prisecaru (a X-a F) și Luca Pantilimon (a X-a H) au prezentat evenimentul organizat în sala bătrânului liceu, momentele fiind diverse și încoronate cu aplauze.

Doamna director adjunct, Prisacaru Roxana, ne-a încântat cu vorbe pline de emoții, care ne-au făcut să ne gândim la prestigiul de a fi români, români în ale căror mâini mai curge un sânge plin de putere, de voință și de curaj. Când s-a interpretat imnul, ne-am ridicat evlavios, am așezat mâna dreaptă pe piept și probabil că am plecat ușor capul, cuprinși de un sentiment mult prea complicat de înțeles.

Ne-am bucurat de ritmurile melodiilor populare interpretate de Andaraș Anastasia și am cântat versurile în gând, căci le cunoașteam prea bine.

Bucuria se sporea ușor-ușor, în timp ce corzile chitarelor vibrau în mâinile talentate ale romanvodiștilor.

Am aflat informații interesante despre Regina Maria, regina tuturor românilor, dintr-un proict realizat de Ghiuzan Lucia și Toader Ioana, iar elevii clasei a V-a A au recitat poezii din adâncul suflețelelor acestora încărcate de emoții.

 La final, publicul nu a contentit cu aplauzele, a urcat pe scenă și a fost surpins în fotografii pentru a marca momentul.

Când toți s-au retras, am intervievat prezentatorii, dorind să aflu și mai multe despre Ziua Națională a României. Georgiana și Luca mi-au răspuns bucuroși:

Ce părere aveți despre momentele prezentate de elevii talentați ai colegiului?

G: Atâția copii talentați, atâtea suflete artistice, minți deschise, care au îmbinat perfect magia și frumusețea trecutului cu prospețimea adusă de lumea în care ne aflăm în prezent. Mă bucur din tot sufletul pentru faptul că au tratat cu seriozitate acest eveniment important pentru fiecare dintre noi, cel în care am devenit cu toții o mare familie, una reunită după ce am fost despărțiți de granițe nefirești, cum am spus și în deschiderea programului. Mi s-au părut atât de captivante și de emoționante momentele, încât mi-au trezit curiozitatea: Ne putem îngrijora că tradițiile și spiritul românesc se vor pierde vreodată? Mi-am răspuns la această întrebare cu un garantat NU, deoarece, prin ceea ce am văzut astăzi, mi-am confirmat mie însămi faptul că tineretul păstrează în suflet aceeași bucurie simțită de strămoșii noștri la înfăptuirea Marii Uniri. Elevii Colegiului Național ,,Roman-Vodă”, cât și cadrele didactice, au demonstrat încă odată importanța acordată prețuirii valorilor, exprimarea esenței lor vitale și, nu în ultimul rând, înflăcărarea din ochii lor ce se manifestă în fiecare lucru făcut.

L: Consider că toate momentele prezentate de elevii talentați ai CNRV au fost foarte reușite, fiecare dintre ei arătându-și cu adevărat latura artistică. Momentele au fost diverse și cu siguranță publicul a apreciat foarte mult organizarea acestei activități deosebite!

Ce înseamnă ziua de 1 Decembrie pentru voi?

G: Pentru mine, ziua de 1 Decembrie este una semnificativă, un început al unui nou capitol pentru această minunată țară. Ce înseamnă pentru mine această zi, mi-aș dori să se reflecte și în sufletele celorlalți: o poartă pe care am intrat cu toții în urmă cu 104 ani, o nouă cale deschisă de strămoși, pentru ca noi să o putem urma cu mândrie. Deși poate strâmbă, nepavată, cu dificultăți și o sumedenie de probleme, prin curaj, determinare și iubire de semeni, am avut și avem încă posibilitatea de a o fonda exact după cerințele și criteriile noastre. În opinia mea, în fiecare an începem un nou capitol: ne redescoperim pe noi înșine, ne completăm cu oamenii din jur, ne împărțim bucuriile și suferințele, ne bazăm unii pe alții și devenim cu toții o singură entitate supremă, una care iubește România din tot sufletul, care și-ar da viața pentru această țară superbă, cu fluvii limpezi, câmpii verzi, păduri bogate și oameni plini de valori. Dacă în anul 1918 a fost începută această minunată carte a istoriei române, este de datoria noastră să luăm stiloul tradiției și să-i scriem povestea în capitole.

L: Pentru mine ziua de 1 Decembrie este cel mai important moment al istoriei României, al identității mele ca român. Strămoșii noștri au luptat, dându-și propria viață pentru ca astăzi să avem o țară așa frumoasă. Ar trebui ca fiecare cetățean al acestui stat să poarte o admirație față de istoria și bogățiile acestei țări.

Credeți că mai există patriotism, mândrie că sunteți români?

G: Patriotismul există în fiecare dintre noi. În opinia mea, patriotismul nu este ceva ce poate muri, ce se poate stinge vreodată. Spiritul românesc este viu și renaște din cenușă până și în cele mai întunecate vremuri. Se poate crede faptul că doar generația precedentă nouă mai ține la valorile țării, la tradiții și obiceiuri, însă eu sunt de părere că tinerii, copiii și adolescenții de astăzi simt în aceeași măsură iubirea de țară. Este adevărat, nu mereu este manifestată, nu mereu este expusă maselor, dar ea încă există. Nimeni nu poate cunoaște adevăratele gânduri, cele de profunzime ale cuiva, deoarece nimeni nu se cunoaște nici pe sine îndeajuns. Dar patriotismul din sufletul omului se vede pur și simplu din privire, din modul în care vorbește, din simpla prezență. Avem o țară extraordinară, o istorie magnifică, fascinantă și o cultură mult prea bogată pentru a o lăsa să se piardă în valurile conceptelor moderniste. Un adevărat român acceptă noul, dar păstrează cu mândrie ceea ce l-a format ca om. Mândria de a fi român, împreună cu pasiunea din sufletul nostru, sunt cele care ne-au format ca popor. Trecutul și prezentul, cu toate că pot fi crezute în antiteză, se aseamănă și se completează reciproc. Istoria ne conturează actualul, în timp ce noutatea este cea care definitivează magnifica operă de artă, numită România.

L: Cu siguranță românii păstrează în suflet sângele de adevărat luptător, apărându-și propria patrie și promovând din generație în generație tradițiile și obiceiurile acestei țări. Atunci când un român își părăsește locul natal, va purta cu siguranță iubirea față de țara sa, spunându-le tuturor: SUNT ROMÂN!

Ziua de azi este tot ce avem, restul e doar istorie și iubire, iubirea unei mame care își vede copilul crescând. La mulți ani, România!

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *