150 de ani de tradiție și valoare
Cu ocazia celor 150 de ani de la înființarea Colegiului Național ,,Roman-Vodă” am avut onoarea de a fi jurnalist pe data de 28.09.2022. Alături de Ionuț Ghionoiu am intervievat domnii profesori care aveau diferite activități.
Doamna inv. Eremia Liviia (cl. a III a): Cu ocazia aniversării celor 150 de ani ai Colegiului Național Roman-vodă, i-a încurajat pe copii să-și arate talentele, cum ar fi: muzica, dans, karate și fotbal, iar după i-a îndemnat să părticipe la „Concursul Isteților”.
Doamna inv. Axinia Carmen (cl. I B): Suntem într-un proiect de ecologie și în cadrul acestuia una dintre activități a fost cea de reciclare a materialelor. Mai întai am vorbit despre acest lucru, copii au aflat ce înseamnă asta, cum putem recicla, ce putem recicla și atunci ne-am gandit impreuna ca ar fi foarte interesant să creăm costume din materiale reciclabile inspirate din personaje din povesti. Au ajutat foarte mult și părinți, și întotdeauna sunt alături de noi, am o clasa de elevi, dar și de părinți talentați.
Domnul profesor de educație fizica Dascalu Alexandru (cl. a II-a B): În cadrul proiectului Eco Școala am decis să le oferă libertatea copiilor de a alege un joc pe care doresc să îl joace în aceasta ora.
Ștefan, participant al atelierului de robotica, îndrumător Lariu Silviu George: În primul rând vom avea un atelier despre modelare 3D care va fi pus la pe calculator, care este conectat la un program de modelare 3D, o sa le arătam cum să proiecteze o piesa, dacă vor avea întrebări le vom răspunde, după va avea loc o prezentare a echipei și o demonstrație a robotului.
Dornescu Paula, prof. lb. franceza : Astăzi va avea loc o activitate atelierul Erasmus și pot să vă spun că acest proiect de Erasmus. În primul rând este esențial pentru școli, noi suntem bucuroși că se implementează de foarte multă vreme, prin proiectul Erasmus, elevi noștri dar și profesori au ocazia de a merge în Europa, la schimburi de experiență și este o oportunitate intr-adevar pentru că acolo află lucruri noi, intra în contact cu civilizații noi, cu culturi noi și atunci reușesc să învete multe lucruri despre Europa în general. În cadrul activităților de astăzi elevi vor folosi platforme digitale precum platforma google, menti și multe altele.
Ce v-a făcut să acceptați postul de jurat din cadrul public speakingului Sorina Danciu?
Catalina Bostan, coordonatoarea trupei Gong: Adolescenți fac parte din realitatea mea zilnică, pentru că lucrez și eu cu adolescenți, ori arta vorbitului, a discursului o folosim și noi foarte mult în teatru și cred eu ca e important să fii alături de tineri care îmbrațișează astfel activități, să îi încurajezi, deoarece cum au spus si unii dintre ei în discursurile lor proprii, reprezinta rampa de lansare mai departe.
Ce v-a facut să acceptați postul de jurat din cadrul public speakingului Sorina Danciu?
Obreja Vladut, antreprenor și fost elev al liceului: Sentimentul de datorie față de ce am primit de la Colegiul Național „Roman Vodă” și de la doamna persoana Sorina Danciu: datorie, onoare și faptul că mă gandeam nostalgic la momentele când eu eram în locul participanților și am încercat să le ofer câte puțin din ceea ce am primit eu de la doamna profesor Danciu.
Cum a fost să fiți elevul doamnei Danciu?
Dnl. Obreja: A fost o perioada de învățare de a fi om, de a fi integrat în societate, din toate punctele de vedere. Doamna Danciu nu a fost doar un profesor, a fost mai mult de atat, a fost un mentor, a fost o deschizătoare de drumuri așa ca nu pot decât să spun că a fost o imensă onoare și noroc sa fiu elevul ei, pentru ca am învatat și engleză, dar și cum sa mă integrez în societate.
Credeți ca îmi puteți spune câteva lucruri despre colega dumneavoastră, Sorina Danciu, și despre public speaking?
Timirgaziu Cristina: Public Speaking-ul de anul acesta a fost foarte bine organizat și băieții, și fetele au fost foarte talentați. Este importantă prezenta și faptul că ei s-au manifestat atât de frumos. Despre Sorina ce pot să spun că a fost prietenă, colegă, suntem și puțin rude și mi-a fost greu să vorbesc despre ea și acum îmi este greu pentru că ea a fost o luptătoare, ea a reușit în tot numai că nu s-a mai putut cu moartea, a lăsat în urma durere, s-a împlinit un an de cand a decedat, s-a împlinit acum, în vară și noi o pomenim, mi-e dor de ea, o iubim în continuare, lipsește ceva, parcă nu se mai leaga anumite lucruri intre noi, o sa continuăm tradiția tocmai datorită faptului că ea a fost inițiatoarea, ea a fost cea care a deschis toate drumurile, ea a fost cea cu proiecte europene, cu ea am mers împreuna în Belgia, Spania, în Regatul Unit, în Elveția, deci a fost motorul principal al Colegiului Național „Roman Vodă”, după dispariția ei este normal ca nimeni nu va mai putea sa îi ia locul.
Ionuț Ghionoiu a intervievat-o pe doamna profesoară Viorica Abăhnencei.
1. Cum vă simțiți în acest moment istoric?
Emoţia pe care o simţim cu toţii, cred, în acest moment, nu poate fi exprimată în cuvinte. Este un amestec de bucurie, de onoare şi în acelaşi timp de nostalgie. Am revăzut pe cei mai mulţi dintre profesorii care au contribuit la formarea mea profesională, care astăzi au statut de Invitaţi de Onoare ai Colegiului Naţional „Roman Vodă”; am retrăit, în memorie, clipe petrecute în timpul liceului, m-am întors în timp şi am realizat încă o dată cât de norocos este omul care are dascăli valoroşi.
2. Ce mesaj aveți pentru această aniversare?
La mulţi ani, CNRV! Să ai mereu uşa deschisă pentru copiii dornici să înveţe şi pentru profesorii dispuşi să-i ajute să înveţe!
4. Cum vedeți CNRV peste 150 de ani?
Peste 150 de ani…? Cred că la fel de impunător ca instituţie de învăţământ şi, cu siguranţă, dacă ar fi să-l personificăm, cred că ar fi foarte mândru că a putut găzdui atâtea generaţii de elevi şi profesori valoroşi şi, mai cu seamă, mândru că a fost deschizător de drumuri pentru tinerii oraşului Roman.
Răspunsuri