Arta vorbitului în public
Indiferent dacă a trebuit să susții o prezentare pentru colegii de clasă, în fața unui profesor, sau doar o simplă discuție între prieteni, vorbitul în public este o abilitate greu de stăpânit. În ciuda faptului că este atât de importantă, vorbitul în public se clasează în mod constant ca una dintre cele mai mari frici ale oamenilor. Multe persoane chiar se tem de vorbitul în public mai mult decât de moarte, cel puțin în sondaje. Dar nu trebuie să fie așa. Ca orice frică, ea poate fi înfruntată, însă nu deodată, ci cu pași mici și siguri.
De ce trebuie elevii să își dezvolte abilitățile de vorbire în public?
În ultimii ani, societatea a cunoscut o schimbare dramatică a priorităților. Acum, tinerilor li se oferă ocazia de a vorbi despre diverse subiecte iar vocea lor începe a fi din ce în ce mai ascultată de ceilalți. Astfel, au ocazia de a-și spune punctul de vedere și a veni cu idei noi, care pot ajuta la evoluția societății și, totodată, la evoluția noastră, ca oameni.
Cum să îți îmbunătățești abilitatea de a vorbi în public?
1. Ascultă, înțelege și apoi vorbește
Comunicarea eficientă începe cu o ascultare activă iar, de cele mai multe ori, trebuie mai întâi să învățăm să îi ascultăm pe ceilalți, iar abia apoi să ne exprimăm punctul de vedere. Totodată, opinia publicului este cel mai important feedback atunci când trebuie să ținem un discurs. Poate că la finalul unui discurs cineva vine și îți spune că nu ai fost suficient de clar în privința subiectului prezentat sau că prezentarea a fost ușor plictisitoare în anumite momente… .Deși tu știi că ai făcut tot posibilul pentru a prezenta cât de bine ai putut subiectul respectiv, trebuie totuși să fim atenți și la observațiile celorlalți, deoarece ele nu sunt făcute pentru a ne demoraliza, ci pentru a ne ajuta să devenim mai buni în ceea ce facem.
2. Exersează
Până și cei mai pregătiți oameni își exersează discursurile înainte. Poți să exersezi cu un dispozitiv de înregistrare sau cu o cameră video, iar apoi privește-te pentru a vedea ce ai putea îmbunătăți. Dacă ești curajos, poți exersa chiar în fața unui prieten sau a unui membru al familiei, după care îi vei cere părerea. Nu te descuraja dacă nu îți iese din prima! Cu antrenament constant vei reuși, cu siguranță, să ajungi la un nivel la care nici măcar tu nu te-ai fi gândit că ai putea ajunge.
3. Concentrează-te pe un singur mesaj
Focusează-te pe o temă centrală și ascultătorii vor înțelege mai bine mesajul tău. Dacă poți, alegeți un subiect pe care îl stăpânești bine și care îți place. Pasiunea ta pentru subiectul respectiv se va resimți în audiență și, totodată, te vei simți mai puțin emoționat știind că ai multe cunoștințe în subiectul respectiv. De asemenea, trebuie să captezi atenția ascultătorilor, majoritatea vor fi atenți cam primele 20 de secunde. De aceea încearcă să fii cât mai scurt și la obiect, iar din când în când spune o glumă sau o întâmplare amuzantă care are legătură cu subiectul prezentat și cu siguranță vei reuși să menții publicul atent.
4. Zâmbește!
Încearcă să fii cât mai deschis atunci când vorbești și să ai mereu fața senină. Acest lucru te va ajuta să te relaxezi iar publicul te va percepe ca pe o persoană plăcută, fiindu-i mult mai ușor să comunice cu tine. De asemenea, nu uita de cele trei cuvinte magice atunci când vorbești: RAR, CLAR, TARE. Este foarte important să le aplici pentru ca astfel audiența să primească mesajul exact așa cum ți-ai propus.
Urmând aceste sfaturi cu siguranța vei ajunge să te simți mai încrezător în timpul prezentării, ceea ce este esențial pentru a deveni un vorbitor public plăcut de ceilalți. Dacă te lupți cu frica de a vorbi în public sau de a susține prezentări în clasă, nu te teme să ceri ajutor de la un profesor sau cineva apropiat. Poți citi tot felul de cărți sau să asculți niște podcasturi pe această temă. Oportunitățile sunt infinite, tu trebuie să fii cel care face primul pas, iar cu mult antrenament și motivație îți vei atinge cu siguranță scopul mult dorit.
Răspunsuri