Cele mai bune 100 de afișe din 2022 se văd în expoziția “100 Beste Plakate 22” de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Centrul Cultural German din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Asociația 100 beste Plakate e.V. și Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), cu susținerea Goethe-Institut București, Goethe-Zentrum Chișinău și Cartopack, prezintă expoziția „100 Beste Plakate 22 // Cele mai bune 100 de afișe 22”, deschisă până pe 24 martie. Expoziția de afișe din Germania, Austria și Elveția, ediția 2022, prezentată în debutul anului jubiliar care marchează 30 de ani de existență a Centrului Cultural German din Cluj-Napoca, s-a deschis la Muzeul de Artă Cluj-Napoca pe 7 martie. Prin utilizarea unei aplicații de realitate augmentată [AR], o parte din afișele expuse vor putea fi vizualizate într-o versiune animată.

Organizatorii vă invită să descoperiți expoziția recunoscută la nivel internațional, care “aduce în prim-plan cele mai inovatoare și grăitoare elemente din designul de afișe din Germania, Austria și Elveția din anul 2022. Competiția ’100 Beste Plakate’ este un susținător și promotor important al designului grafic din spațiul germanofon, implicând numeroși designeri consacrați, studenți, academii de artă, agenții, clienți și proiecte individuale. Expoziția rezultată în urma competiției străbate lumea în fiecare an. După ce a călătorit în Coreea de Sud, Elveția, Germania, Republica Moldova, Slovenia, expoziția ’100 Beste Plakate 22’ ajunge acum la Cluj”, transmite MACN.

Mai aflăm de la instituția care găzduiește evenimentul că „100 Beste Plakate” este unul dintre cele mai vechi concursuri de design din Europa, funcționând în diverse formate încă din 1966, când au fost acordate primele premii pentru cele mai bune afișe. În 1980, competiția a dobândit titlul pe care l-a păstrat până în prezent – „100 Beste Plakate” (Cele mai bune 100 de afișe). În anul 2002 a apărut prima selecție germano-austriaco-elvețiană sub numele „100 Beste Plakate 01”. Proiectul a avut până în prezent peste 20 de ediții. Expozițiile anuale oferă o perspectivă fascinantă asupra culturii contemporane a afișelor și promovează diferitele abordări și stiluri ale artiștilor și designerilor participanți. De la mesaje politice la evenimente culturale și până la reprezentări de produse, afișele premiate acoperă o gamă largă de subiecte.

Sunt primite propuneri de afișe din toate genurile și tehnicile de imprimare cu condiția să fi fost concepute, tipărite și publicate în anul respectiv. Lucrările sunt evaluate de către un juriu format din specialiști renumiți, care se schimbă de la an la an. Prin vizibilitatea pe care o primesc în cadrul expoziției și a publicației care o însoțește, câștigătorii concursului au parte de recunoaștere la nivel internațional.

Selecția anului 2022 cuprinde 48 de afișe din Germania, 43 din Elveția și 9 din Austria, împărțite în trei categorii:

A – 87 de afișe ca suport publicitar pentru afaceri, cultură și teme sociale, lucrări la comandă afișate în spații semi-publice sau publice;

B – 2 afișe pentru promovare proprie, ca design grafic de autor sau ca experiment;

C – 11 afișe realizate de studenți, în context educațional.

La concurs au participat 663 de persoane cu un total de 2298 afișe, dintre care 1073 de afișe individuale şi 335 de serii. Juriul concursului din 2022 a fost format din experți internaționali: Yvo Hählen [Balmer Hählen, CH-Lausanne], Barbara Kotte [Kollektiv Scrollan, D- Berlin], Thomas Kronbichler [Studio Mut, I-Bozen], Wolfgang Ortner [OrtnerSchinko, A-Linz] şi Antonia Terhedebrügge [Studio Terhedebrügge, D- Berlin].

Expozițiile anuale „100 Beste Plakate // Cele mai bine 100 de afişe” oferă o perspectivă fascinantă asupra culturii contemporane a afișelor și promovează diferitele abordări și stiluri ale artiștilor și designerilor participanți. De la mesaje politice la evenimente culturale și până la reprezentări de produse, afișele premiate acoperă o gamă largă de subiecte. Sunt primite propuneri de afișe din toate genurile și tehnicile de imprimare cu condiția să fi fost concepute, tipărite și publicate în anul respectiv. Lucrările sunt evaluate de către un juriu format din specialiști renumiți, care se schimbă de la an la an. Prin vizibilitatea pe care o primesc în cadrul expoziției și a publicației care o însoțește, câștigătorii concursului au parte de recunoaștere la nivel internațional.


Activități de educație muzeală în cadrul expoziției

Cu această ocazie, un grup de opt studenţi ai Facultăţii de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, anii I şi II, nivel licenţă, specializările „Istoria Artei” şi „Turism Cultural”, vor avea rara oportunitate de a fi implicaţi activ, alături de echipa Centrului Cultural German şi tehnicienii muzeului-gazdă, pe complexul şantier de instalare şi amenajare al expoziţiei, sub coordonarea directă a muzeografului Alexandra Sârbu şi supervizarea responsabilului de practică din partea instituţiei de învăţământ superior, lect. univ. dr. Voica Puşcaşiu. Studenţii practicanţi sunt: Any Marin, Charlize-Jennifer Mesz, Denisa-Ioana Moldovan, Timea-Eliza Nagy, Paul-Ionuţ Tîrla, Paula Turcin (anul I, Istoria Artei), Andreea Pop şi Andra Cătălina Săvan (anul II, Turism Cultural)

Arhiva expozițiilor se poate vedea aici: https://100-beste-plakate.de/archiv-plakate

Fotografii: Andra Salaoru

Publicat în Actualitate, Arte vizuale, Cultură, Evenimente, ExpozițieRecomandat0 recomandări

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *