Navalny- între un Don Quijote modern şi un posibil erou salvator al unei naţiuni

Unul dintre cele mai vizionate filme de la ediţia actuala a TIFF-ului a fost Navalny. Cu toate că este vorba despre un documentar, contextul politic actual a determinat publicul clujean, şi nu numai, să vadă acest film.

Și aceasta pentru că evenimentele reale care reprezintă tema acestui film au fost cunoscute de lumea întreagă datorită jurnaliştilor care au publicat permanent ştiri cu privire la liderul opoziţiei din Federaţia Rusă, tentativa de ucidere prin otrăvire , protestele care au avut loc în urma acestei încercari, arestarea sa.

Ceea ce poate atrage atenţia publicului cinefil la vederea acestui afiş este o inversare arhitectonică care semnifică o lume decazută în care individul care luptă aproape singur pentru libertate cu un întreg sistem pare a fi lipsit de orice şansă de a avea succes. Mai mult chiar, existenţa sa este în pericol, având în vedere ca a supravieţuit otrăvirii cu o substanţa foarte periculoasă.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este q22hsFGgUaBRoFGgWqKNAAuYpMrVCjQKNAo0CjQKPAbinQAHm39G21Nwo0CjQKNAo0ClRRoAFyFZlaoUaBRoFGgUaBRoHdUqAB8m7p22pvFGgUaBRoFGgUqKJAA+QqMrVCjQKNAo0CjQKNArulQAPk3dK31d4o0CjQKNAo0ChQRYEGyFVkaoUaBRoFGgUaBRoFdkuBBsi7pW+rvVGgUaBRoFGgUaCKAv8PvI125Jnf1ncAAAAASUVORK5CYII=
Secvenţă din filmul ,,Navalny”

În plus, personajul principal al filmului este plasat cu spatele către un eventual privitor al afişului ca şi cum întreaga sa existenţă ar fi absorbită de lupta pentru supravieţuire cu un sistem autoritarist .

Ceea ce poate mira publicul care vizionează acest film este faptul că Navalny, interpretat chiar de sine însuşi afişeaza mereu o mină optimistă. Desigur că a fost realizat după tentativa de ucidere a sa şi şocul produs de acest eveniment s-a mai atenuat, însă, totuşi, nu poţi să nu te întrebi de unde îşi extrage puterea o astfel de persoană, mai ales că dupa o perioadă de recuperare s-a întors în ţara natală, chiar dacă bănuia că va fi arestat. Iar acest lucru s-a şi intâmplat înca de la sosirea pe aeroport şi chiar şi în prezent se află tot în arest.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este btu4hg4XXgaOt3fLo6UC1fGmETWXXYMbYVQ9e+c7p9wzlrp0cM4VgAAAABJRU5ErkJggg==
Arestarea lui Navalny după întoarcerea în statul natal

Şi atunci apare întrebarea firească dacă Navalny este doar un Don Quijote care se luptă aproape singur cu un întreg sistem sau este un erou care chiar dacă este posibil ca in viitor să fie ucis, cel puţin sacrificiciul său va fi asemeni unor alte personaje din istorie, care având un curaj aproape vecin cu nebunia va duce în cele din urma la o revolta a întregului popor rus care să îi aducă în cele din urmă libertatea, care e cel mai de preţ dar. Însa uneori libertatea trebuie caştigată şi cere sacrificii.

Însă acestea sunt nişte întrebări la care doar istoria ne va răspunde.

Surse: https://www.filmaffinity.com/ie/film243443.html, https://theconversation.com/alexei-navalny-novichok-didnt-stop-russian-opposition-leader-but-a-prison-sentence-might-153480, https://www.theguardian.com/tv-and-radio/2022/apr/25/navalny-review-one-of-the-most-jaw-dropping-things-youll-ever-witness

Publicat în Evenimente, FilmRecomandat0 recomandări

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  1. A citit cu interes acest articol care naște multe întrebări. Întrebări care rămân în așteptarea unui răspuns….