Noul scurtmetraj al regizorului Mihai Mihăescu, multipremiat la Festivalurile de Film din Europa

Regizorul Mihai Mihăescu lansa anul trecut, împreună cu echipa de producție, un nou scurtmetraj, care înregistrează tot mai multe rezultate pozitive în cadrul unor festivaluri de film internaționale.
Mama ta nu trebuie să știe asta/ Your Mther Doesen’t Have to Know This, spune povestea unei angajate la o Companie de Stat, care parcurge la un moment dat o perioadă mai grea a vieții sale, după ce este chemată la spital pentru a lua acasă piciorul amputat al mamei sale. Drama ei se amplifică atunci când rămâne și fără loc de muncă, în urma unei trageri la sorți în cadrul Companiei, propusă de directoare ca o modalitate mai democratică de restructurare a personalului.
Scurt interviu cu Mihai Mihăescu
D-le regizor, cum s-a conturat ideea acestui nou film?
Startul acestui film a plecat de la o oportunitate, pe care am fructificat-o împreună cu câțiva actori de la Teatrul „V.I.Popa” din Bârlad. În 2017, în luna martie, fusesem invitat de către o echipă de organizatori de evenimente culturale și artistice, coordonată de actrița și muzeograful Alina Butnaru, să particip împreună cu profesorul Nicolae Crețu, de la Universitatea „A.I.Cuza” din Iași, și cantautorul și profesorul Viorel Câtea, la proiecția filmului de lung metraj “Fata cu ochii verzi”, o adaptare cinematograficã a romanului Gaudeamus (partea a doua a ”Romanului adolescentului miop” de Mircea Eliade), cu ocazia omagierii scriitorului și profesorului de istoria religiilor, prilejuită de ziua sa de naștere.
Acolo au avut loc și discuții legate de noile mele proiecte cinematografice, iar actorii Alina Butnaru și Simon Salcă Jr. au venit cu propunerea să facem un film de scurtmetraj, în care să participe inclusiv actori din Bârlad. S-a întâmplat să fiu chiar într-un proces de scriere a unui scenariu bazat pe o întâmplare reală, despre care apăruse mai multe materiale în presa scrisă, dar și la TV. Mă aflam atunci într-o perioadă de căutare a unor soluții de finanțare pentru filmul de lungmetraj „Familia Anghel” și deoarece soluțiile întârziau să apară, am decis să încep filmările la scurtmetrajul „Mama ta nu trebuie să știe asta”, ca un exercițiu profesional tranzitoriu, până la rezolvarea problemelor financiare cu lungmetrajul. Așa a început colaborarea mea cu actorii din Bârlad.

Ce profesioniști s-au mai alăturat proiectului?
În afară de Alina Butnaru și Simon Salcă jr, ulterior ni s-au alăturat încă cinci actori bârlădeni, respectiv: Lucian Arhire, Irina Cocea, Cristian Todică, Teodora Spânu și Mary Salcă. Ceva mai târziu au venit în echipa noastră artistică și două actrițe din București. Este vorba de Viorica Vodă și Dina Rotary. Eu însumi interpretez unul din cele zece personaje.
Am avut norocul să cooptăm în echipă un director de imagine cu care mai colaborasem, cu ani în urmă, la un alt proiect. Este vorba de Nicu Mihali, producător la Casini Art, unde realizasem în 2002 filmul documentar istoric, „Tu, cea mai sfântă dintre toate”. Actorul Simon Salcă jr s-a oferit să ne ajute inclusiv în calitate de producător executiv, iar Alina Butnaru ne-a ajutat pe zona de asistenție. Volumul cel mai mare de filmări s-a defășurat la Teatrul „V.I.Popa” Bârlad, după ce am obținut acordul domnului director Marcel Anghel, căruia îi transmitem mulțumirile noastre sincere. O parte din filmări au avut loc la București.

Cât s-a lucrat la film?
Filmările la acest scurtmetraj au început în luna octombrie 2019, însă lucurile au trenat ulterior, odată cu introducerea restricțiilor în perioada pandemiei de Covid, începând cu luna martie 2020. Așa încât filmul a fost finalizat în 2021, an în care a intrat în circuitul festivalier international.

Acum legat de impact și rezultatele înregistrate. În ultimul timp, filmul a fost nominalizat și premiat în cadrul mai multor festivaluri de film europene. Vă rog să le enumerați.
Până în acest moment filmul a obținut 5 premii la Festivaluri Internaționale de Film, majoritatea din ele fiind acordate la Festivaluri din Europa Occidentală:
– Premiul Special al Publicului la Festivalul Internațional de Film din Asti, Italia – decembrie 2021,
– Premiul pentru interpretare masculină, rol principal film străin (Lucian Arhire) la Festivalul Internațional de Film al Europei de Sud, Valencia, Spania – decembrie 2021,
– Mențiune Specială a Juriului la Festivalul Internațional de Film Chambal din Kota, India – aprilie 2022,
– Premiul pentru cel mai bun scenariu original ecranizat la Sweet Democracy Film Awards, Cannes, Franța – iunie 2022,
– Premiul pentru cel mai bun film independent de scurtmetraj la Festivalul Internațional de Film „8 & HalFilm Awards” (Roma, Italia, iunie 2022), care poartă numele capodoperei lui Federico Fellini, premiat cu două Oscar-uri.

De asemenea filmul a fost nominalizat la mai multe categorii, la Festivalul Internațional de Film al Europei de Nord, ediția londoneză, care se va desfășura în capitala Marii Britanii între 27 iunie – 2 iulie 2022.
Nominalizările pe categorii sunt pentru:
– Cel mai bun film de scurtmetraj străin/ Best Short Foreign Language Film
– Cel mai bun scenariu pentru un film de scurtmetraj într-o limbă străină/ Best Original Screenplay of a Short Foreign Language Film (Mihai Mihaescu),
– Cel mai bun regizor pentru un film de scurtmetraj într-o limbă străină/ Best Director of a Short Foreign Language Film (Mihai Mihaescu)
– Cea mai bună Actriță în Rol Principal într-un film de limbă străină/ Best Lead Actress in a Foreign Language Film (Viorica Vodă)
– Cea mai bună Actriță în Rol Secundar, într-un film de limbă străină/ Best Supporting Actress in a Foreign Language Film (Dina Rotary)
– Cel mai bun Actor în Rol Secundar, într-un film de limbă străină/ Best Supporting Actor in a Foreign Language Film (Simon Salcă Jr.)
– Cel mai bun montaj pentru film într-o limbă străină”/Best Editing of a Foreign Language Film (Mihai Mihaescu).

Totoată filmul a intrat în Selecția Oficială la Festivalurile Internaționale de Film din Statele Unite ale Americii:
– New York Movie Awards
– Hollywood Gold Awards
În încheiere, câteva cuvinte despre activitatea curentă. La ce lucrați în prezent?
Între timp s-a rezolvat și finanțarea pentru lungmetrajul cu titlul provizoriu, „Familia Anghel”, care este o coproducție internațională, România, Franța, Republica Moldova. În film participă actori din toate țările implicate. Am reușit până în acest moment să filmăm peste 50% din total. Director de Imagine este același Nicu Mihali și cred că această colaborare este o continuare firească pentru el.
Filmul spune povestea unui cuplu – un român și o franțuzoaică – pe care îi surprindem în două planuri temporale: 1982, când aceștia erau studenți la Universitatea București, și 2002, când cei doi revin în România, iar realitățile de aici îi plonjează în amintiri legate de evenimentele din perioada tinereții lor.
Foto – Mihai Mihăescu, arhiva personală


Publicat în Actualitate, Cultură, Film, InterviuRecomandat0 recomandări
Răspunsuri