Institutul Limbii Române din București a organizat conferința anuală a profesorilor de Limbă, Cultură și Civilizație Românească (L.C.C.R.)

Institutul Limbii Române din București, instituție în subordinea Ministerului Educației care are ca scop principal promovarea limbii române în lume, a organizat conferința profesorilor de Limbă, Cultură și Civilizație Românească (L.C.C.R.) între 31 august și 2 septembrie.
S-a dat startul conferinței internaționale Predarea limbii și a literaturii române în învățământul preuniversitar european în data de 31 august, chiar în ziua în care se sărbătorea Ziua Limbii Române, un moment cum nu se putea mai potrivit pentru a se întâlni o parte dintre ambasadorii limbii noastre în lume pentru o formare profesională, dar și pentru o sesiune de comunicări științifice și pentru un schimb de experiență între profesorii din diferite țări în care cursul L.C.C.R. funcționează.
În data de 31 august, la Biblioteca Academiei Române, a avut loc deschiderea festivă la care ne-au onorat cu prezența, alături de directorul Institutului Limbii Române, conf. univ. dr. Daiana Theodora Cuibus, mai multe personalități: Ligia Deca, Ministrul Educației, Sandra Pralong, Consilier de Stat la Administrația Prezidențială, Monica Anisie, senator și președinte al Comisiei de învățământ din Senatul României, Janina Sitaru, secretar de stat la Ministerului Afacerilor Externe și Laura Popescu, ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. S-a vorbit despre rolul important al profesorilor L.C.C.R. în răspândirea limbii române în comunitățile de români din străinătate, dar și despre problemele lor și posibilele soluții ale acestora, precum și de faptul că, prin demersurile comune dintre instituțiile reprezentate la întâlnire, s-a reușit continuarea cursului L.C.C.R. și în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, acest curs putând funcționa, conform legii vechi, doar în țările apartenente Uniunii Europene.
Programul conferinței a fost unul foarte intens. După deschiderea festivă și înmânarea mapelor conferinței, odată ajunși la hotelul la care am fost cazați, am început cursurile de formare, participând la cursul Flexibilitatea conținuturilor didactice în funcție de abilitățile și interesele cursanților. Platforme de predare și interacționare pedagogică, susținut de prof. univ. dr. Felix Nicolau de la Universitatea Tehnică de Construcții din București, în prezent lector al Institutului Limbii Române la Universitatea Complutense din Madrid.
În prima parte a celei de a II-a zile, s-au făcut alte două cursuri de formare: Predarea limbii române ca limbă etnică. Dileme și răspunsuri (Programa L.C.C.R. – studiu de caz), susținut de Nicolae Adrian Henț, lectorul Institutului Limbii Române la Charles University din Praga și Limba română între gramatică tradițională și gramaticile academice (GALR și GBLR), susținut de directorul I.L.R., conf. univ. dr. la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Daiana Theodora Cuibus.
A doua parte a zilei a fost dedicată sesiunii de comunicări științifice ale cadrelor didactice care predau cursul L.C.C.R. în străinătate, după cum urmează: Maria Claudia Rojog și Liana Delia Vasile (L.C.C.R. Italia) au prezentat lucrarea Limba noastră-i o comoară, subsemnata (Lucia Ileana Pop, L.C.C.R. Italia), Proverbele românilor, tezaur de înțelepciune, Vanina Mirela Constantin Peța (L.C.C.R. Spania), Morfologia dorului în limbile romanice, Oana Topală (L.C.C.R. Belgia), Somn și vis în limbile romanice. Un demers etimologic comparativ, Mihaela Angelescu (L.C.C.R. Spania), Analiza textelor cu conținut istoric, Codruța Ileana Țerbea (L.C.C.R. Italia), Narațiune și identitate, Alexandru Mardale (L.C.C.R. Franța), Despre exprimarea cazurilor la copiii vorbitori de limba română din Franța, Vivianne Gherghel, Mihaela Adriana Petrea și Ana Maria Tomaziu (L.C.C.R. Italia), Când Eul devine vocea emoției în poveste. Metode alternative și inovative, Oana Bianca Pașca (L.C.C.R. Franța), Modalități de stimulare a motivației în învățarea limbii române, Ioana Dolca (L.C.C.R. Italia), Mindfulness în sala de clasă și Ionela Dojană (L.C.C.R. Spania), Jurnal reflexiv – Proiectul „Inimi de poveste”.
În cea de a treia zi, s-a organizat o masă rotundă în care s-a discutat despre cursul L.C.C.R., tradiția sa, modernizarea și perspectivele pe care le are (proiecte, propuneri, discuții), iar încheierea conferinței a cuprins concluziile în urma celor trei zile de întâlniri, ieșind în evidență, din discuții, beneficiile pe care fiecare participant le-a simțit în urma acestei conferințe de înaltă ținută intelectuală și umană.
S-a observat încărcarea cu energie pozitivă a participanților care au putut fi prezenți, dar și a celor care au putut participa de departe, energie necesară pentru un nou an școlar, și bucuria de a ne simți o echipă care își pune, prin fiecare membru al său, cunoștințele, capacitățile și energia în slujba scopului comun, acela de a promova limba și cultura noastră peste hotare, acolo unde viața ne-a purtat, dar unde am dus cu noi, când am plecat, moștenirea noastră culturală, cea mai însemnată comoară.
Răspunsuri