Istorii ficționale, istorii alternative: „Cimitirul eroilor” de Adrian Lesenciuc

ES Doamna Ambasador Andreea Păstârnac a găzduit luni, 9 septembrie, evenimentul intitulat « Istorii ficționale, istorii alternative » avându-l invitat pe autorul Adrian Lesenciuc în distinsa companie a doamnei Annick Benoît-Dusausoy, profesor la INPP Paris și a dr. Guy Fontaine, profesor la ESPQL Lille, Franța, la Reședința Ambasadorului României în Regatul Belgiei.

Eveniment conturat în jurul ideii de continuitate și similaritate a literaturilor europene, de găsire a punctelor de unitate culturală à travers l’Europe, lansarea-dezbatere a cărții „Cimitirul eroilor” de Adrian Lesenciuc a semnalat prin creație, conținut și traducere efortul comun autor-traducător-instanță literară, astfel înțelegând atât  instrumentul Creative Europe, cât și receptivitatea lectorilor de pretutindeni. Tradus în limba franceză de Raymond Clarinard și Iulia Badea-Gueritée, « Cimitirul eroilor » publicat de Les Editions Bleu et Jaune din Paris cu titlul « Le cimetière des héros » a fost declarat romanul anului 2018 în România. Prof. Mirela Niță Sandu, de la CLL – Centre des langues Bruxelles, a moderat întâlnirea literară organizată cu sprijinul ICR Bruxelles.

« Istorii ficționale, istorii alternative » a fost o invitație la descoperirea sensului și necesității de a fi prezenți cultural în spațiile în care uitarea se așterne pe numele eroilor de altădată, fie ele gravate în piatră, imaginându-le creația prin cenotafe și referințe spre mari anonimi.  Catalogat drept « roman kafkian al literaturii române », « Cimitirul eroilor » pare a fi contemplarea unei lumi dezambiguizate de onorul și gloria numelor ce se șterg într-un « sic transit gloria mundi », într-un regres simbolic, universal, prin numele și viziunea  personajului principal, locotenentul  Adam, intuind o încercare de restaurare a neuitării în Bheristan.

Poet, prozator, eseist, critic literar, membru și președinte al Filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România, Adrian Lesenciuc întreprinde un demers literar de reconectare la universalitate prin spațiile geografice și culturile pe care le vizitează scrierile sale. Înscrisă în acest traseu de coliniaritate în spațiul european literar este și lansarea celei mai recente cărți a scriitorului Adrian Lesenciuc, « Limba lui Hristos », ce va avea loc vineri 13 septembrie la București.

Salonul Reședinței în stil Beaux-Arts a găzduit și de această dată un eveniment de însemnătate literară, filosofică și de actualitate culturală europeană la care au participat oaspeți din domeniul culturii, apărării, cultelor, educației, cercetării și mediului asociativ din Belgia.

Imagini reprezentative: © ICR Bruxelles

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *