TRANSPOESIE 2024: invitat Radu Vancu
Sub egida EUNIC Bruxelles, condus de doamna Corina Panaitopol, director ICR Bruxelles, de la 1 septmbrie 2024, Festivalul Internațional TRANSPOESIE 2024 – ediția a 14 – a, desfășurat în perioada 26 – 28 septembrie 2024, îl are ca invitat pe scriitorul Radu Vancu din partea României. De această dată conturat în jurul curentului suprarealist aflat la centenar, Festivalul adună 20 de poeți europeni pe parcursul a 3 zile derulate în instituții culturale reprezentative din Bruxelles.
Cafeneaua artiștilor, La fleur en paier doré, odată frecventată de René Magritte, este inclusă la aniversarea centenară a suprarealismului în parcursul poetic al zilelor de vineri și sâmbătă, 27 și 28 septembrie, conform programului festivalului: http://transpoesie.eu/news/details/897 Bruxelles-ul de altădată va sclipi poetic în acest weekend grație parcursului poetic suprapus Zilei Europene a Limbilor marcată la 26 septembrie prin deschiderea Festivalului la Ambasada Luxemburgului în Belgia și derularea mai apoi a unui întreg corpus poetic format din autori în Galeriile Regale prin atelierele creative, la îndemâna cititorilor.
ICR Bruxelles despre Radu Vancu:
Radu Vancu este doctor în filologie, poet, prozator, publicist și traducător. Profesor universitar, redactor-șef al revistei de cultură Transilvania din Sibiu, președinte al PEN România (2019- 2023), membru în Comitetul Director al Grupului pentru Dialog Social, Radu Vancu a participat la numeroase proiecte literare și de cercetare. Din 2012, a organizat Festivalul Poeți în Transilvania, care se derulează anual în Sibiu. A publicat poezie, proză, cărți de critică literară pentru care a obținut numeroase premii: premiul revistei Tribuna din Cluj pentru Cea mai bună carte de critică a anului 2007; premiul Uniunii Scriitorilor din România, filiala Sibiu; 2016 – premiul revistei Tiuk pentru eseu, dar și pentru poezie ; 2002 – premiul revistei Transilvania; 2006 – premiul revistei Cuvântul; 2010 – premiul revistei Observator Cultural; premiul Congresului Naţional de Poezie; premiul Tânărul poet al anului 2012; premiul Salonului Internațional de Carte de la Chișinău; premiul pentru poezie al revistei Ateneu 2017; distincția The White Ravens 2018 pentru cele mai bune cărți pentru copii; Premiul FILIT pentru cea mai îndrăgită carte a anului 2018 etc.
Prof. Cristina Bogdan despre volumul de poezie Kaddish al lui Radu Vancu:
„Un volum despre moarte și despre supraviețuirea dincolo de ultimul prag existențial prin dragoste și literatură. Iubirea (în cazul de față cea a lui Fanni Gyarmati pentru soțul ei, poetul maghiar de etnie evreiască, Radnóti Miklós, ucis la 35 de ani de naziști) e capabilă să îl scoată pe cel mort din groapa comună (inclusiv a uitării), iar literatura este una dintre cele mai subtile forme de luptă împotriva barbariei.”
Imagine reprezentativă: ICR Bruxelles
Răspunsuri