12 sfaturi simple și pe bune pentru cei grași, veșnic la dietă

Tocmai ce-am terminat de făcut cartofii scăzuți, pescuind frunzele de dafin din oală, și încă o porție de spaghetti bolognese, gândindu-mă că, dacă aș fi harnică (și slabă), aș putea servi fără prea mari eforturi câte un blid din fiecare. Însă noi, astea care ne-am născut grase, avem doar două opțiuni, din păcate: una de asumare și consum, care agravează problema, și una de abstinență ”totalo-parțială” de la orice aliment care ne oprește să degenerăm în participanți asemănători celor de pe TLC, din ”Viața în 300 de kg”.
Eu mă știu grasă de când m-a trăsnit pubertatea. Și a făcut-o ca o zână de botez:
-Pe asta cu ce-o binecuvântăm? Cu acnee, mătreață, platfus sau kile?
-Kile să fie! Și să-i placă mâncarea; să se bucure de ea toată viața. La mulți ani!
Mda, vă mulțumesc frumos…
Și uite-așa au trecut acei ani mulți. Împreună cu mine și cu lupta permenentă împotriva kilelor zânelor, cu diete testate și retestate, care, sincer, sunt… caca-maca. Fiindcă am ajuns să nu mai cred în ele sau în miracolele lor, așa cum nu mai cred că România va ieși vreodată din mizerie.
Eu nu sunt nici Carmen Brumă, nici Mihaela Bilic, nici Andrei Laslău, ci doar o tipă care se luptă cu acele kile ale zânelor și care pe parcursul drumului, învățând niște lucruri universal-valabile, ar vrea să le împărtășească și altora.
Înainte de a le citi, țin musai să precizez că pentru mine: gras înseamnă gras! Nu cu colăcel peste betelie sau de 62 de kile.

  1. Majoritatea problemelor de alimentație și luare în greutate sunt provocate de tulburări pe fond emoțional. Mai rare cazurile celor de tipul ”dereglări cu glanda”, căci mitul: ”nu știu de ce mă îngraș, că nu mănânc nimic” e chiar un mit! Suntem grași pentru că mâncăm mai mult decât consumăm. Simplu.
  2. ”Mănânc alune, nuci, fructe și avocado, fiindcă-s sănătoase.”
    Nu-i chiar așa. Or fi sănătoase, însă chiar îngrașă. Și dacă după ce freci un avocado, îl ungi pe pâine, ai făcut iar un… caca-maca. Mai bagi un fresh din fructe, să-ți asimileze intestinul rapid fructoza, apoi ajungi să-ți spui: nu știu de ce mă îngraș, că doar…
  3. Carbohidrații (pâine, orez, paste, cartofi) nu sunt răi, cât timp îi consumi în combinații potrivite, adică fără proteine, ca să duci o viață echilibrată. Însă, dacă ești gras, devin periculoși și interziși. Punct.
  4. Înfometarea e cea mai mare prostie! Și cine face foame ca să slăbească, e mai prost decât prostia facerii de foame.
  5. Dacă bei ceaiuri, nu slăbești!
    Desigur, hidratarea organismului este un factor important în pierderea kilogramelor, dar atâta vreme cât bei cu pitucă unsă, e… pe degeaba. Da, chiar dacă ceaiul e verde.
  6. ”Consumă 2l de lichide pe zi!” nu e un proverb din bătrâni. Nici vreo reclamă de la tv. E o zicere pe bune. Și termenul lichid se referă la apa plată sau la ceaiul neîndulcit, nu la sucuri, freshuri sau zamă de perișoare. (”Lichid” înseamnă și lacrimile dușmanului; le-am menționat fiindcă plac așa de mult, că unii le beau cu paiu’.)
  7. Cantitatea contează! Degeaba mănânci legume cu carne, dacă le înghiți în cantități industriale. Tot ce e prea mult, nu e bun! În afara sexului, fiindcă el, cică nu ar îngrășa. Spun unii…
  8. Degeaba crezi că te salvezi, dacă faci mișcare! Căci, cu plimbatul prin mall și cu aspiratorul învârtit de două ori prin casă, îți garantez că ești mai sedentar decât pensionarii. Fii realist cu stilul tău de viață! Mai bine te concentrezi pe ce bagi în gură. Nici sportul draconic nu e indicat odată cu dieta. Psihic, e prea mult dacă te apuci de amândouă. Există pericolul să clachezi, chinuit de o permanentă senzație de foame. Ia-le pe rând, ca-n viață. Nu fi lacom.
  9. ”Mai bine mănânc și mă bucur de viață, că poate mâine mă calcă o mașină!”
    Bineînțeles, nimeni nu te va obliga să slăbești, dacă tu nu dorești. Nici familia, nici prietenii, nici medicul, nici măcar Sandokan. Însă nu-i ademeni pe cei apropiați cu personalul tău concept de viață, pentru că te vor judeca. Și nu spune că de părerea lor, fie pentru că ești un gras asumat, fie pentru că te înfometezi, nu îți pasă. Îți pasă. Tuturor ne pasă. Doar că uneori… savarina e mai bună decât aprecierea socială (Piramida lui Maslow nu-i la fel de ascuțită pentru toată lumea).
  10. Asigură-te că ești sănătos!
    Fă-ți analizele, mergi la specialiști, dacă ai probleme. Nu te apuca de dietă, fără să controlezi că o poți face, fiindcă oricare dintre ele, chiar și cea mai puțin restrictivă, riscă să fie percepută ca un șoc, în cazul în care, la bază, un organism e slăbit. Și într-o clipă, intențiile tale salutare ți se întorc împotrivă.
  11. Constipația nu e un semn de neglijat!
    Ceaiurile chinezești pot ameliora problema, dar nu o rezolvă. Retenția de apă, gleznele umflate, balonarea zilnică nu sunt OK. E Ok mai degrabă să ai celulită, vergeturi sau pielea lăsată și, deși se spune că le-ai putea preveni sau diminua, când nu se întâmplă, asta e.
  12. Acceptă întâi că ești gras, apoi dorește-ți să nu mai fii!
    Asigură-te că ai pe cineva care te susține, iar în momentul în care chiar vrei să faci ceva să scapi de problemă, informează-te! Dacă nu ai posibilități economice, nu trebuie să ceri împrumuturi prin bănci, pentru un nutriționist sau pentru un personal trainer. E destul să conștientizezi ”de ce ești gras”. Apoi, fă ceva și rupe-te de statutul de victimă, fiindcă nimănui nu-i este milă de plângăcioșii cu multe kilograme. Și nu-ți abandona intențiile. Continuă, ia-o de la zero, chiar când simți că ai ajuns la capătul puterilor, căci dacă renunți, înseamnă că nu ți-o dorești cu adevărat. Crede-mă, totul depinde doar de tine, alt secret nu există.

Mă pun la un ceai de lavandă acum, fiindcă aseară am băut o… ciocolată caldă. Mi-o fo’ cam rușine să v-o spun, dar până la urmă am făcut-o. Admit și că uneori sunt ipocrită, căci nu prea îmi urmez sfaturile. Însă accept orice povață realistă pentru noi, astea grase.

Sursă foto: Getty Images

Alexandra Marchiș s-a născut în 1987, la Baia Mare.
Este licențiată în Asistență Socială, la UNBM, cu experiență în managementul și implementarea de proiecte sociale naționale și internaționale.
A luat parte la realizarea de activități care au vizat îmbunătățirea statutului oamenilor străzii, al dependenților de droguri și la cele în cadrul cărora s-au organizat cursuri de alfabetizare, programe educaționale, de sănătate și de dezvoltare socială pentru comunitățile de romi.
În 2012 a participat la elaborarea unui Ghid de Educație pentru Sănătate, în 2013, în colaborare cu Confederația Caritas, s-a ocupat de grafica ghidului ”My house has been flooded! What now?”.
Este trainer/speaker, artist plastic, scenarist și co-autor al publicației internaționale ”Integration without Borders”.
În perioada 2010-2015 a lucrat ca asistent social principal la Centrul Comunitar ”Sf Francisc de Assisi”, Baia Mare, iar din 2015 conduce instituția ca Șef de serviciu.
În prezent, urmează Școala sanitară postliceală, secțiunea – asistent medical generalist.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *