Adventul Crăciunului – Cea mai frumoasă perioadă dintr-un an

Crăciunul este cea mai iubită sărbătoare din an, probabil pentru mulți dintre noi. Înainte de bunătățile aromate care se pregătesc în fiecare cămin, această sărbătoare este importantă pentru mesajul pe care îl transmite și ni-l reamintește an de an: nașterea Mântuitorului.

Această sărbătoare datează de 2021 de ani, dar ne-a fost promisă cu mult timp înainte. ([Isaia 7:14] Pentru aceasta Domnul meu vă va da un semn: Iată, Fecioara va lua în pântece şi va naşte fiu şi vor chema numele lui Emanuel)

Frumusețea acestei perioade este neasemuită. Devenim mai empatici, mai buni, mai darnici și sufletul ne este scăldat în pace și speranță. Ni s-a născut un Mântuitor! Pentru mine, pentru tine, pentru cei dragi nouă! El s-a născut și a trăit printre noi, oferindu-ne un exemplu de viață creștinească, de învățături, sfaturi și cel mai important, El a venit pentru a ne oferi SPERANȚA! Prilej de bucurie!

*sursa fotografiei Baciu Alice

La inceput, oamenii au căutat să serbeze această perioadă înfrumusețându-și zilele prin timpul special petrecut în familie, discutând și amintind despre Nașterea lui Iisus Hristos prin cântări de laudă și mulțumire, plecându-și genunchii în rugăciuni. De-a lungul vremurilor, aceștia au început să aducă periodic noi idei, cum ar fi făurirea ornamentelor din diferite lucruri la îndemână, inventând rețete delicioase, formând obiceiuri diferite, care s-au transformat în tradițiile de astăzi.

Patru duminici înainte de Crăciun majoritatea țărilor din lume serbează Adventul. Denumirea vine de la cuvântul în latină Adventus care înseamnă Venire și odată cu prima duminică de Advent începe anul liturgic romano-catolic. Astfel că, în fiecare duminică începând cu ziua de astăzi, 28 noiembrie 2021, creștinii aprind o lumânare colorată, frumos ornată, sărbătorind patru duminici de Advent. În magazine sau florării se pot găsi diferite aranjamente cu lumânări speciale pentru Advent, la prețuri accesibile oricărui buzunar.

Dar care este istoria acestor lumânări?

*sursa fotografiei – pixabay

Coroana cu lumânări pentru Advent reprezintă o tradiție născută în secolul al XIX-lea în Hamburg. Un tânăr pe nume Johann Heinrich Wichern (1808-1881) s-a hotărât să cumpere o casă mare în care să adune cât mai mulți copii ai străzii, săraci și orfani. Le-a oferit un acoperiș deasupra capului, le-a dăruit hrană și i-a învățat cele mai diverse meserii (precum cea de cizmar, brutar, fierar, grădinar etc.,). În această manieră, copiii au crescut capabili să își câștige singuri pâinea, fără să mai fie nevoiți să cerșească.

În fiecare an, în timpul zilelor de Advent, tânărul pastor Wichern organiza un moment de rugăciune. În anul 1838, dorind să facă momentul rugăciunii mai plăcut, s-a gândit că aprinderea unei lumănări colorate de către fiecare copil, în fiecare zi, începând cu 1 decembrie și până în ultima zi dinainte Crăciunului, ar putea reprezenta o practică elogioasă și îmbucurătoare.

Din 1840, în fiecare an casa lui Wichern se derula o scurtă ceremonie religioasă: pastorul şi copiii se adunau în dormitor, Wichern istorisea copiilor povești despre Advent şi Crăciun, iar mai apoi se adunau în plăcerea cântecului. Deoarece în fiecare zi se aprindea câte o lumânare, acel moment s-a numit Kerzendacht (tr. celebrarea lumânărilor). Un prieten de-al pastorului a pregătit un cerc de lemn pe care s-au aşezat lumânările, astfel încât să pară o mare „coroană de lumină”, germ. Lichterkranz. Începând cu anul 1851, chiar copiii au început să ornamenteze cercul de lemn cu ramuri de brad, ca simbol al vieţii veșnice, realizând prin această practică o coroană similară cu ceea ce întâlnim şi astăzi în comerț.

Obiceiul a fost împrumutat de tot mai mulți oameni, dar având în vedere că în casele majorității era imposibil să se facă o coroană pe atât de mare pe cât să încapă pe ea 24 de lumânări, ideea s-a adaptat și s-a convenit la păstrarea doar a 4 lumânări, reprezentând 4 duminici predecesoare Crăciunului.

Răspândindu-se rapid în rândul familiilor evanghelice din Germania, ca apoi să cuprindă toată lumea anglo-saxonă și apoi Franța, practica introdusă de pastorului din Hamburg dăinuiște peste ani. Fiind considerată a fi o manifestare religioasă de origine protestantă, această tradiție a fost privită sceptic de către catolici. La sfârșitul primului război mondial, tradiţia coroanei de Advent a primit un nou impuls şi a intrat şi în casele creştinilor catolici. În 1925 coroana de Advent, în forma sa actuală, şi-a făcut apariţia într-o biserică catolică din Köln, iar în 1930 la Munchen. Prin 1935, în Austria, a început să se binecuvânteze coroanele de advent pentru casele particulare.

Ce semnifică lumânările de Advent și cum sărbătoresc creștinii această perioadă?

*Sursa fotografiei Emelle Navi (facebook)

Lumânările de Advent ne amitesc faptul că Iisus Hristos este adevărata lumină. Ea ne vestește apropierea Crăciunului, ne apropie de oameni și de Dumnezeu.

Oamenii colindă despre această minune, se roagă și se pregătesc sufletește pentru cea mai frumoasă sărbătoare din an. Își împodobesc casele cu lumini și beteală, gătesc mâncăruri delicioase, petrec mai mult timp cu cei dragi și pregătesc cu drag daruri ce vor fi deschise în ziua de Crăciun.

Speranța și bucuria ar trebui să ne învăluie pe fiecare. Să fim mai buni, să iertăm mai mult, să ne tolerăm și să fim empatici… acestea sunt caracteristicile care ne fac Oameni!

Vă doresc zile de Advent binecuvântate!

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *