„O premieră superbă – „Spovedania unui teatru” ”
,,Spovedania unui teatru” este o nouă premieră superbă a teatrului B.P. Hașdeu din Cahul, în care joacă și directorul Gheorghe Mândru. Spectacolul este regizat de Luminița Țicu și Mihai Fusu. În cadrul spectacolului, au participat actorii: Aurica Țurcanu, Tudor Andriuță, Alina Carp, Constantin Mocanu, Rodica Ciobanu, Gheorghe Mândru.
,,Spovedania unui teatru” este un spectacol documentar despre ce este teatrul pentru actori, ce obstacole, bariere au avut de depășit. A venit timpul vociferării, exteriorizări, Vorbește!
,,De la început au fost invitați noua actori în cabinetul directorului Gheorghe Mândru. Fiecare pe rând trebuia să își spună povestea, să zică datorită cărui fapt se află astăzi aici și nu au ales calea celorlați colegi – Plecarea în Germania, Franța, Italia, Grecia, Polonia, numai nu în Republica Moldova. Actorii erau înregistrați, apoi, a fost format monologul fiecăruia din propriile cuvinte. Sarcina lor era să se joace pe sine”, spunea domnul Mihai Fusu.
Firul Roșu al acestui spectacol – ,,Spovedania unui teatru” – este plecarea intensivă a actorilor din teatru, salariile mizerabile și lipsa răspunsului la întrebarea: ,,De ce mai lucrez aici, dacă nu-mi pot întreține familia? Iar răspunsul pe care îl cred eu potrivit pentru aceasta întrebare este spus chiar de către actrița Alina Carp în timpul spectacolului: ,,În viață sunt Alina, iar în teatru sunt o altă Alina”.
Spectacolul a început cu gândurile vociferare ale celor nouă actori.
„Pe noi, greșelile ne-au unit și ne-au făcut puternici.”
„Ne-am îmbolnăvit de teatru”.
„Dacă ar dispărea Teatrul m-aș pierde ”.
„Ce las în urmă? Roluri, roluri, roluri ”.
„La Hasdeu să vii ca la biserică! ”
„Am tăiat câte o hrincă din scândurile vechi ale scenei și am Împărțit-o actorilor”.
„Teatrul din Cahul a existat și va exista”.
„Cred că această meserie este un blestem”.
Prin aceste propoziții, gânduri, actorii încearcă să ne spună că mereu au visat să lucreze și să-și întrețină familia, sala să fie plină, să îi recunoască pe stradă, să aibă un ban în buzunar, că sunt și ei OAMENI cu griji, probleme de sănătate, decesuri în familie. Familia de la teatru. La teatru se simt ca acasă, pot merge desculță ca să simtă cum se încălzesc de la un ceai, o vorbă bună și mereu îi au pe cei dragi alături.
La finele spectacolului, a avut loc o sesiune de discuții publice. Moderatorii, Luminița Țicu și Mihai Fusu, au menționat că: „ Ne-am pornit cu Mihai Fusu la ora patru dimineața, ca să ajungem la ora șase dimineața la teatrul din Cahul, pentru a începe acest nou proiect. Pe drum, m-a telefonat tata. Mi-a spus că s-a început războiul…”
Spectacolul ,,Spovedania unui teatru” este un proiect reușit, care a unit și mai mult spectatorii de teatru și actorii. Prin ce altceva se vor întări relațiile dacă nu prin cooperare și comunicare. Datorită acestui spectacol, publicul a cunoscut o nouă Alină, pe care nu o cunoșteau până acum. Greutățile, prin care a trecut fiecare dintre actori și ce anume îi ține pe ei la teatrul din Cahul, că bani nu au.
Răspunsuri