Oameni de cultură şi poveşti din zona Neamţului

Cultura este alcătuită din amintiri și promisiuni, înseamnă un trecut ireversibil și un viitor visat. – Jose Ortega y Gasset

Decembrie şi un drum de munte, aşa începe o nouă poveste.

Împreună cu cei de la Povesteşte România am ajuns în comuna Farcaşa. Aici, am fost aşteptaţi de domnul profesor Scripcaru Paul şi fiul său, Scripcaru Bogdan, ghid turistic şi profesor.  Cei doi călăuzindu-ne pe străzile şerpuite şi înguste. Locul făurit de Dumnezeu şi înzestrat cu o frumuseţe fără egal urma să ne fie prezentat în detaliu, descoperind istorisiri şi legende de neuitat.

Totul pe scurt

Piatra Teiului, denumită şi Piatra Dracului, este învăluită de mister, domnul Bogdan Scripcaru spunându-ne câteva dintre legendele ce par să înfioare trecătorii şi sătenii. Se spune că în fiecare noapte diavolul încearcă să strămute piatra, nereuşind până în zori, când îşi pierde puterile. Mutând-o când la stânga, când la dreapta, cel rău încă nu a renunţat la planul lui de a o duce în adâncurile apelor pentru a o ascunde.

Biserica monument din Farcaşa ne-a fost prezentată de părintele paroh Coşulă Cătălin Constantin. Impresionantă prin arhitectura sa şi prezentând elemente inedite continuă să atragă vizitatori şi în zilele noastre. Mulţi ani a găzduit şi o Psaltire în paginile căreia se păstrează o însemnare a lui David Creangă, bunicul povestitorului humuleştean, Ion Creangă.

Doamna profesor Coşulă Lucia ne aduce în atenţie legătura dintre Drumul Talienilor şi romanul lui Mihail Sadoveanu, Baltagul. Deşi se susţine că Sadoveanu s-a inspirat din balada populară Mioriţa, oamenii locului, printre care şi doamna profesor, ştiu povestea unui cioban care a fost omorât, iar oile i-au fost furate. Doamna Coşulă îşi aduce aminte că în timpul unei anchete folclorice şi dialectale , un fost jandarm i-a mărturisit că a fost cooptat pentru a cerceta moartea unui cioban omorât pe lângă Munţii Stânişoarei.

Ultima locaţie ne-a fost prezentată de către domnul profesor Scripcaru Paul. Un om cu darul istorisirii şi cu un suflet tânăr. Acesta a vorbit în detaliu despre mica căsuţă a lui Dumnezeu din satul Galu, Comuna Poiana Teiului, evidenţiind arhitectura Bisericii Sfinții Arhangheli şi istoria acesteia. Cu zâmbetul pe buze îşi aduce aminte de perioada în care au fost filmate câteva scene din filmul Amintiri din copilărie, regizat de Elisabeta Bostan.

Pentru a cunoaşte mai pe larg istorisirile legate de zona Neamţului vă rog să accesaţi link-ul următor:

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *