actriță
Monica Andrei

Mara OPRIȘ – Corpul e unealta vie a actorului

Despre poveștile care au adus-o la teatru, pe actrița Mara Opriș rolurile de suflet, Babel F.A.S.T și despre viață, am stat de vorbă într-o cabină a Teatrului “Tony Bulandra” din Târgoviște, la finalul primăverii.

Babel FAST 2024
Monica Andrei

Jaroslaw FRET și marea sa întâlnire: Jerzy GROTOWSKI

Directorul Institutului Grotowski din Polonia a fost invitat la ediția a XII-a a Festivalului Artelor Spectacolului “Babel”, care a avut loc între 10-16 iunie 2024, la Târgoviște și a adus două spectacole în festival.

artele spectacolului
Monica Andrei

A fost “Babel F.A.S.T.” 2024, la Târgoviște!

Am fost la “Babel F.A.S.T.” la Târgoviște, la Teatrul „Tony Bulandra”, un loc care-ți dăruiește sentimentul de “acasă”. O ediție magică a festivalului a fost. Un timp al conexiunilor importante, al cunoașterii. „Conexiuni” a fost tema festivalului de anul acesta.

Actrița Andreea Tănase
Monica Andrei

Andreea TĂNASE: Aveam nevoie de conexiunile din Babel F.A.S.T.

Interviu cu Andreea Tănase, actriță la Teatrul “Tony Bulandra” din Târgoviște, despre teatru, viață, premii, călătorii, Babel F.A.S.T., ediția 2024, roluri jucate în teatru, experiența ei din festivaluri, spectacole unice pe care le-a jucat, întâlnirea cu regizorii importanți pe care i-a întâlnit.

Portalul TIMPUL

Știai că pe Portalul TIMPUL toată lumea este încurajată pentru a publica articole?
De asemenea, îți poți realiza propria Revistă TIMPUL în localitatea ta.

Sprijină

și tu cultura & jurnalismul indepedent
acasa la tata
Monica Andrei

“Acasă la tata”, la Teatrul “Toma Caragiu” din Ploiești

Despre spectacolul cu piesa „Acasă la tata”, text și regie Mimi Brănescu, scenografia Adela Pârvu, muzica Corina Sîrghi, lighting design Șerban Ionescu, asistent regie Vlad Moșoianu, muzica: Corina Sirghi & Andrei Petrache, de la Teatrul “Toma Caragiu” din Ploiești.

I.L. Caragiale gazetar
Monica Andrei

Coliva pisicilor, o fantezie a lui I.L. Caragiale

Autorul „Momentelor și schițelor” s-a născut în 1 februarie /13 februarie 1852, în satul Haimanale care-i poartă azi numele, de pe lângă Ploiești, și a murit în 9 iunie 1912, la Berlin. I.L. Caragiale nu arăta în realitate aşa impozant cum apare în fotografiile publicate. Era la fel de mic şi subţirel cu trăsături fine, ca Eminescu, cu un zâmbet distrat şi atrăgător, mereu pus pe şotii.

Monica Andrei

Despre cum a scris CARAGIALE “O noapte furtunoasă”

În 18 ianuarie 1879, Teatrul Național din București prezintă în premieră spectacolul cu piesa „O noapte furtunoasă” de Ion Luca Caragiale. Tot atunci, în Convorbiri literare, 1879, nr. 7 și 8 fusese publicată comedie (în patru tablouri) de Ion Luca Caragiale, cu o elogioasă prezentare a lui Titu Maiorescu. După mulți ani, în 1935, însoțită de muzica lui Paul Constantinescu, are loc spectacolul de teatru de operă pe scena Operei Române. În 1943 regizorul Jean Georgescu semnează regia filmului omonim după această valoroasă piesă de teatru.Vă povestesc din documentele epocii despre cum a scris dramaturgul piesa “O noapte furtunoasă”, care include și povestea unei străzi din București: Calea Șerban Vodă. Se întâmpla înainte de anul 1900.

Mihai Eminescu
Monica Andrei

Mihai EMINESCU: „Nu cunosc mândrie mai mare decât să fii român”

„Orașul Bucuriei”, în care a trăit o bună parte din viață Eminescu când a lucrat la “Timpul”, din epoca ce trăia sub vraja romanțelor și a valsurilor, era destul de mic ca întindere, cu străzi neregulate și cartiere numite mahalale. Arăta ca o „savană de grădini”, după cum îl descrie Paul Morand în a sa carte despre București, și se dezvolta în jurul unei străzi numită “Pod”, apoi “Cale” (Calea Victoriei de azi). Fiecare biserică era înconjurată de o grădină, în jurul căreia s-a dezvoltat un cartier. Fiecare casă cu doar un etaj avea o grădină.

Mihai Eminescu
Monica Andrei

Ultimii pași ai lui EMINESCU pe străzile din Bucureștiul de secol XIX

Povestea celor care au existat şi au dispărut într-un Bucureşti de secol XIX prinde viaţă prin ecoul paşilor lui Mihai Eminescu. Pe unele străzi a trecut, pe altele a locuit, însă numai o veche stradă bucureșteană păstrează amintirea ultimilor pași ai poetului nostru național. Străzile durează în timp mai mult decât oamenii. Ele adună case, amintiri şi paşi.

Stefan Bănică tatăl
Monica Andrei

Ştefan BĂNICĂ: Satira şi umorul trebuie să atace probleme majore!

Nu avea nimic din morga multor vedete, deşi câştigase destulă popularitate. Vorbea deschis, era prietenos, se mişca dezinvolt. Ştefan Bănică (n. 11 noiembrie 1933, Călăraşi – d. 26 mai 1995) a urmat cursurile Liceului „Dimitrie Cantemir” din Bucureşti, unde i-a avut colegi pe Valeriu Grama şi pe Lucian Pintilie.

Claudiu Bleont
Monica Andrei

Claudiu BLEONȚ sclipitor în “GERTRUDE”, la Teatrul Național din București!

Despre spectacolul cu piesa „Gertrude”, de Radu F. Alexandru, regizat de Silviu Purcărete la Teatrul Național din București, care a avut premiera sub auspiciile Festivalului Național de Teatru, ediția cu numărul 33, desfășurată între 20 și 30 octombrie 2023. Un spectacol original, cu toate rolurile feminine interpretate de către actori, despre care se va vorbi multă vreme. Rămâne în mintea oricărui spectator prin jocul actorilor, viziunea regizorală, scenografie și mecanismele de scenă.

Vrei un abonament la Revista TIMPUL?

Îți poți face acum pe site-ul Editurii Revistei TIMPUL.