acasa la tata
Monica Andrei

“Acasă la tata”, la Teatrul “Toma Caragiu” din Ploiești

Despre spectacolul cu piesa „Acasă la tata”, text și regie Mimi Brănescu, scenografia Adela Pârvu, muzica Corina Sîrghi, lighting design Șerban Ionescu, asistent regie Vlad Moșoianu, muzica: Corina Sirghi & Andrei Petrache, de la Teatrul “Toma Caragiu” din Ploiești.

I.L. Caragiale gazetar
Monica Andrei

Coliva pisicilor, o fantezie a lui I.L. Caragiale

Autorul „Momentelor și schițelor” s-a născut în 1 februarie /13 februarie 1852, în satul Haimanale care-i poartă azi numele, de pe lângă Ploiești, și a murit în 9 iunie 1912, la Berlin. I.L. Caragiale nu arăta în realitate aşa impozant cum apare în fotografiile publicate. Era la fel de mic şi subţirel cu trăsături fine, ca Eminescu, cu un zâmbet distrat şi atrăgător, mereu pus pe şotii.

Monica Andrei

Despre cum a scris CARAGIALE “O noapte furtunoasă”

În 18 ianuarie 1879, Teatrul Național din București prezintă în premieră spectacolul cu piesa „O noapte furtunoasă” de Ion Luca Caragiale. Tot atunci, în Convorbiri literare, 1879, nr. 7 și 8 fusese publicată comedie (în patru tablouri) de Ion Luca Caragiale, cu o elogioasă prezentare a lui Titu Maiorescu. După mulți ani, în 1935, însoțită de muzica lui Paul Constantinescu, are loc spectacolul de teatru de operă pe scena Operei Române. În 1943 regizorul Jean Georgescu semnează regia filmului omonim după această valoroasă piesă de teatru.Vă povestesc din documentele epocii despre cum a scris dramaturgul piesa “O noapte furtunoasă”, care include și povestea unei străzi din București: Calea Șerban Vodă. Se întâmpla înainte de anul 1900.

Mihai Eminescu
Monica Andrei

Mihai EMINESCU: „Nu cunosc mândrie mai mare decât să fii român”

„Orașul Bucuriei”, în care a trăit o bună parte din viață Eminescu când a lucrat la “Timpul”, din epoca ce trăia sub vraja romanțelor și a valsurilor, era destul de mic ca întindere, cu străzi neregulate și cartiere numite mahalale. Arăta ca o „savană de grădini”, după cum îl descrie Paul Morand în a sa carte despre București, și se dezvolta în jurul unei străzi numită “Pod”, apoi “Cale” (Calea Victoriei de azi). Fiecare biserică era înconjurată de o grădină, în jurul căreia s-a dezvoltat un cartier. Fiecare casă cu doar un etaj avea o grădină.

Portalul TIMPUL

Știai că pe Portalul TIMPUL toată lumea este încurajată pentru a publica articole?
De asemenea, îți poți realiza propria Revistă TIMPUL în localitatea ta.

Sprijină

și tu cultura & jurnalismul indepedent
Mihai Eminescu
Monica Andrei

Ultimii pași ai lui EMINESCU pe străzile din Bucureștiul de secol XIX

Povestea celor care au existat şi au dispărut într-un Bucureşti de secol XIX prinde viaţă prin ecoul paşilor lui Mihai Eminescu. Pe unele străzi a trecut, pe altele a locuit, însă numai o veche stradă bucureșteană păstrează amintirea ultimilor pași ai poetului nostru național. Străzile durează în timp mai mult decât oamenii. Ele adună case, amintiri şi paşi.

Stefan Bănică tatăl
Monica Andrei

Ştefan BĂNICĂ: Satira şi umorul trebuie să atace probleme majore!

Nu avea nimic din morga multor vedete, deşi câştigase destulă popularitate. Vorbea deschis, era prietenos, se mişca dezinvolt. Ştefan Bănică (n. 11 noiembrie 1933, Călăraşi – d. 26 mai 1995) a urmat cursurile Liceului „Dimitrie Cantemir” din Bucureşti, unde i-a avut colegi pe Valeriu Grama şi pe Lucian Pintilie.

Claudiu Bleont
Monica Andrei

Claudiu BLEONȚ sclipitor în “GERTRUDE”, la Teatrul Național din București!

Despre spectacolul cu piesa „Gertrude”, de Radu F. Alexandru, regizat de Silviu Purcărete la Teatrul Național din București, care a avut premiera sub auspiciile Festivalului Național de Teatru, ediția cu numărul 33, desfășurată între 20 și 30 octombrie 2023. Un spectacol original, cu toate rolurile feminine interpretate de către actori, despre care se va vorbi multă vreme. Rămâne în mintea oricărui spectator prin jocul actorilor, viziunea regizorală, scenografie și mecanismele de scenă.

Festivalul National de Teatru 2023
Monica Andrei

Silviu PURCĂRETE și “GERTRUDE”, la Teatrul Național din București!

Regizorul Silviu PURCĂRETE revine la Teatrul Național “I.L. Caragiale”, din București, după 11 ani, împreună cu echipa sa fidelă de colaboratori – Dragoș BUHAGIAR – scenografia, Vasile ȘIRLI– muzica, pentru a pune în scenă, în premieră absolută, “GERTRUDE” de Radu F. ALEXANDRU.

cafea cu aroma de cancelarie
Monica Andrei

Rodica Nina SECELEAN – Bunul simț se învață, nimeni nu se naște politicos!

Despre lumea ei cu miros de cafea aburindă, multă ciocolată, parfumul celor 30 de ani în învățământul românesc, despre cât își iubește meseria și ce înseamnă educația unui copil în formarea lui, mi-a povestit doamna educatoare Rodica Nina Secelean în acest interviu.

Ștefan Iordache
Monica Andrei

Ştefan IORDACHE, emblema unei generații!

A fost căsătorit 40 de ani cu nepoata pictorului Nicolae Tonitza, Mihaela Tonitza-Iordache, teatrolog și profesor universitar. Ştefan Iordache s-a născut în Bucureşti “acolo unde întorceau tramvaiele 7 şi 15, a treia staţie de la Sebastian, într-o căsuţă dintr-o fundătură. Ea în ’41, în 3 februarie. În Rahova, un cartier muncitoresc unde a trăit amestecat cu derbedeii şi ţigani” și s-a stins din viaţă, la Viena, în 14 septembrie 2008, de Ziua Crucii, la 67 de ani pe un pat de spital. Avea leucemie. A fost înmormântat cu onoruri militare în comuna Gruiu.

Institutul de Cercetări Teatrale și Multimedia
Monica Andrei

Premiile Universității de Arte din Târgu Mureș

Premiile Institutului de Cercetări Teatrale și Multimedia (ICTM) din cadrul Universității de Arte din Târgu-Mureș (UAT) au fost acordate, vineri 14 iulie 2023, în cadrul unei ceremonii organizate la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, din dorința inițiatorilor de a încuraja performanța academică și de a recompensa activitatea de cercetare artistică/științifică prodigioasă, la nivel național.

dramaturgul Caragiale
Monica Andrei

Ultimele ore din viaţa lui I. L. CARAGIALE

I. L. Caragiale a plecat dina această lume în 9 iunie 1912, în exil, la Berlin. Din documentele epocii am refăcut ultimele ore din viața dramaturgului.

Vrei un abonament la Revista TIMPUL?

Îți poți face acum pe site-ul Editurii Revistei TIMPUL.