Expoziția ”Prezențe culturale românești în colecțiile Bibliotecii Regale a Belgiei”, organizată de ICR Bruxelles, de Ziua Culturii Naționale 2023 – Un interviu cu Conf.Univ.Dr. Liliana Țuroiu, director ICR Bruxelles

CRISTINA POP: Doamnă director, îmi face plăcere să vă urez, la început de an 2023, multă sănătate, împliniri și mult succes în proiectele ce vor urma. ICR Bruxelles organizează în luna ianuarie, în parteneriat cu Biblioteca Regală a Belgiei, o expoziție de carte unică. E un proiect extraordinar, o premieră. Spuneți-ne câte ceva despre această inițiativă culturală cu care debutează programul anului 2023 la ICR, în capitala Europei.
LILIANA ȚUROIU: Vă mulțumesc pentru urări și vă transmit, la rândul meu, dumneavoastră, familiei, cititorilor noștri, un an bun, cu pace, multă sănătate și împliniri. Ne dorim ca anul ce tocmai a început să se dovedească mai generos cu noi toți, iar în plan cultural să putem organiza cât mai multe proiecte relevante. Expoziția, cu care începem programul nostru în acest an, un proiect deosebit care cuprinde și o serie de conferințe, este intitulată, nu întâmplător, ”Prezențe culturale românești în colecțiile Bibliotecii Regale a Belgiei”. Acest proiect este o inițiativă a echipei ICR Bruxelles și este organizat împreună cu echipa departamentului ”Cărți rare și manuscrise” al Bibliotecii Regale. Expoziția cuprinde aproximativ 70 de volume selectate din colecțiile bibliotecii, în special traduceri recente în limbile franceză și neerlandeză ale operelor unor scriitori români. Am ales, de asemenea, exemplare ale unor ediții datând de la începutul secolului al XX-lea, lucrări la care se adaugă albume de artă vizuală, monografii, hărți, obiecte și manuscrise din colecțiile de cărți rare ale bibliotecii.
CRISTINA POP: Biblioteca Regală „Albertina” este cea mai importantă instituție de profil din Belgia, colecțiile sale depășind 8 milioane de volume, periodice, cărți rare și manuscrise. Este prima expoziție de acest fel, nicio altă țară membră UE nu a organizat până acum un proiect similar la Albertina. Cum ați reușit să convingeți un partener de înalt nivel, precum KBR, să prezinte această selecție de lucrări ce pun în valoare cultura română?
LILIANA ȚUROIU: Totul a început în urmă cu aproape un an, odată cu primele întâlniri pe care le-am avut cu câțiva cercetători științifici din cadrul Bibliotecii Regale, profesori universitari și ei, ca și mine. A fost o experiență extraordinară pentru că am avut ocazia să vizitez arhive ale bibliotecii, am putut vedea unele din cele mai vechi manuscrise ce există aici, adevărate comori, impecabil păstrate între zidurile acestei clădiri ce domină Mont des Arts din Bruxelles.
Recunosc că m-au fascinat aceste „întâlniri” cu obiectele, manuscrisele, cărțile și obiectele rare din colecțiile Bibliotecii Regale, am descoperit foarte multe lucruri noi legate de prezența și de contribuția unor oameni de cultură români în Belgia. L-am întâlnit ulterior pe Jan Pauwel, directorul departamentului „Cărți rare și manuscrise”, cu sprijinul doamnei dr. Nadia Petre – bibliograf în cadrul KBR.
În întâlnirile avute cu colegii de la bibliotecă, am discutat mult despre România, despre opera unor creatori români, dar și despre evenimente relativ recente, precum expoziția dedicată sculptorului român Constantin Brâncuși la BOZAR, în 2019, de care toată lumea își amintește cu mare plăcere. I-am propus domnului Pauwels să organizăm această expoziție și o serie de conferințe și ideea a început să prindă contur. După aproape un an de pregătiri, sunt foarte bucuroasă să putem prezenta, într-un mediu cum nu se poate mai potrivit, la Biblioteca Regală, o expoziție ce se adresează iubitorilor de carte de toate vârstele. Proiectul marchează, deopotrivă, Ziua Culturii Naționale 2023, la Bruxelles, și cuprinde, alături de cărțile selectate din colecțiile KBR, câteva volume din seria ‘Manuscrisele Mihai Eminescu’, editată de Academia Română sub coordonarea academicianului Eugen Simion, cu care am avut plăcerea și marea onoare de a discuta, la București, în multe rânduri. Aceste volume de la Academia Română, au fost expuse la Galeria ICR Bruxelles, inițiativa itinerării unor cărți românești făcând parte dintr-un demers mai amplu al reprezentanței noastre, un demers de sprijinire a prezenței publicațiilor în limba română în cadrul bibliotecilor belgiene. Dincolo de toate, cred că ICR Bruxelles reușește astfel, într-un parteneriat în premieră cu KBR, să propună un proiect care promovează valorile culturale românești, adresându-se unui amplu și variat public: cititorii celei mai mari biblioteci din Belgia.
CRISTINA POP: Ați avut o serie de întâlniri cu doamna Sara Lammens, directorul general al acestei prestigioase biblioteci, care a subliniat într-un comunicat recent faptul că ”Biblioteca Regală a Belgiei deține importante volume ce pun în valoare cultura română, dintr-o varietate de perioade și autori. Cu ocazia Zilei Culturii Naționale a României, în 2023, suntem foarte bucuroși de inițiativa directorului Institutului Cultural Român de la Bruxelles de a prezenta aceste cărți unice unui public mai larg.”
Spuneți-ne care ar fi titlurile cuprinse în această selecție prezentată sub forma unei expoziții și în ce perioadă se poate vizita expoziția de la KBR.
LILIANA ȚUROIU: Expoziția este deschisă publicului în perioada 12 ianuarie – 1 martie 2023 și cuprinde traduceri timpurii ale operei poetului Mihai Eminescu, prime ediții ale unor opere semnate de Eliade, Ionesco sau Cioran, cărți ce pun în valoare viața și opera compozitorului George Enescu, traduceri recente din literatura română contemporană. Am inclus în expoziție o serie de obiecte și fotografii unicat, discuri și caiete de sală de la concerte ale Lolei Bobescu – despre a cărei carieră în domeniul muzicii se știe foarte puțin – sau monografii și albume dedicate lui Brâncuși la începutul secolului XXI și în perioada recentă. Am fost foarte emoționată să regăsesc în colecțiile Bibliotecii Regale a Belgiei albumul expoziției „Brâncuși.Sublimarea formei”, semnat de Doina Lemny, la a cărui prefață am contribuit, în calitate de Coordonator General al prezenței României la Festivalul Internațional de Arte EUROPALIA 2019.
Sunt multe lucruri inedite de spus despre această expoziție, nu aș vrea să dezvăluim totul cititorilor noștri, pentru a lăsa loc unei vizite. Am convingerea că fiecare va regăsi, între cărțile și obiectele expuse, un lucru cu care va rezona și că acest proiect va rămâne în mintea și în sufletul fiecărui român ce va trece pragul expoziției.
Aș vrea să menționez că această expoziție va găzdui și o conferință, în data de 18 ianuarie, susținută de istoricul și profesorul universitar Adrian Cioroianu, managerul Bibliotecii Naționale a României. Ne dorim să continuăm cu o conferință a Doinei Lemny, la Bruxelles.
Sperăm să reușim să organizăm cât mai multe întâlniri în 2023, la Bruxelles, cu români extraordinari, exemple vii de excelență în domeniul culturii. Ne propunem întotdeauna să organizăm aceste proiecte alături de parteneri prestigioși din Belgia și să ne adresăm unui public cât mai larg, cât mai divers.
CRISTINA POP: Vă mulțumim mult pentru toate informațiile, ne bucurăm, de fiecare dată, să trăim experiențe culturale deosebite alături de dumneavoastră și echipa pe care o coordonați la ICR Bruxelles, de invitați remarcabili, în locuri emblematice din capitala Belgiei. Vă așteptăm cu noi proiecte și vă urăm succes în toate proiectele organizate în anul ce tocmai a început.
LILIANA ȚUROIU: Mulțumesc și eu pentru oportunitatea de a promova această inițiativă, mulțumim încă o dată Bibliotecii Regale a Belgiei pentru disponibilitatea de a găzdui o expoziție unică și de a o oferi astfel, sutelor de iubitori ai cărții care trec zilnic pragul acestei instituții prestigioase. Mulțumesc, de asemenea, echipei bilaterale româno-belgiene de cercetători, pentru colaborarea extraordinară în cadrul acestui proiect deosebit.
Scurtă biografie:
Liliana ȚUROIU este conferențiar universitar doctor la Universitatea Națională de Arte din București, are o carieră de peste 20 de ani în domeniul artelor vizuale și al educației artistice și este în prezent director al Institutului Cultural Român din Bruxelles. În 2017, a devenit prima femeie președinte a Institutului Cultural Român. Pe parcursul acestui mandat, a fost responsabilă cu strategia, coordonarea și implementarea unora dintre cele mai importante proiecte de diplomație culturală pe care România le-a avut în străinătate, în perioada recentă, inclusiv Festivalul Internațional de Arte Europalia România 2019-2020, evenimentele culturale ICR incluse în Sezonul Franța-România 2018-2019, precum și o serie de proiecte culturale de amploare dedicate Centenarului României, organizate în rețeaua de reprezentanțe ICR din întreaga lume.
Este membră a Fundației Universitare din Belgia, și membru al Consiliului Internațional al CIF (Federația Industriilor Creative) Londra, membru în Consiliul Științific al Fundației Sapienza și Ambasador 2023 al rețelei culturale europene ENCATC.
Înainte de a deveni o voce în domeniul diplomației culturale, Liliana Turoiu a fost cunoscută publicului din România și din străinătate ca antreprenor și designer axat pe dialogul cultural transfrontalier și pe cercetarea diferitelor tradiții și meșteșuguri românești și europene. Liliana Țuroiu a fost numită, în 2019, Coordonator General al României pentru Festivalul de Arte EUROPALIA România și expoziția sa dedicată lui Constantin Brâncuși, găzduită de BOZAR.
Ca diplomat, Liliana Țuroiu crede în rolul cheie jucat de diplomația culturală și industriile creative în comunitatea internațională. În acest sens, a susținut prelegeri la Conferința dedicată de Universitatea Menendez Pelayo diplomației culturale, în 2022, la Conferința Internațională NATO desfășurată la Palatul Egmont, în februarie 2020, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române (RADR) din 2017 și 2018, la Institutul pentru Diplomație Culturală din Berlin, în 2018, și în multe alte evenimente academice din diferite țări, concentrându-se în special pe relația dintre arta contemporană și diplomație.
Liliana Țuroiu a fost decorată în septembrie 2022 cu distincția Chevalier dans l’Ordre des Arts et des Lettres, de către Guvernul Francez.
Imagine reprezentativă: Liliana Țuroiu, directorul ICR Bruxelles și Sara Lammens, directorul Bibliotecii Regale a Belgiei
Răspunsuri