Sârme de Anda Vahnovan
Sârme – Între – Sechele, titlurile părților volumului de poezie al autoarei Anda Vahnovan se arcuiesc peste trupul liric al suferinței pe o axă a memoriei Chișinău – Cluj – Londra. Din ce e făcută ființa dacă nu din rufele întinse pe aceste sârme ale memoriei? Trase dintr-o parte în alta, ele nu contenesc să arate „statutul/de curată sau nu prea./tinereți mătăsoase zbuciumate în rafalele vântului/alături de lâna înnădită a bătrâneților”.
Sârme
Anodine, diverse, nemiloase, sârmele arată adevărul de după frumusețea lumii, de la sfârșitul poveștii când nu mai e loc de încântare, ci de evocare. Din casa nădejdii în casa acceptării, volumul de față e miezul înțelepciunii unei treceri, urma lăsată adânc în facerea literaturii române, un proces continuu rotit în mișcarea Pământului, răspuns la întrebarea „Cine ești?”. Sârmă între moarte și viață peste hău.
Între
„Și scutecele de bumbac – perioada dintre.” Amintirile dosite în trupul volumului sunt libere, ele reprezintă perioadele, locurile, oamenii și amintirile ce îi leagă. O impresie puternică de atașament urmărește îndeaproape reprezentarea lirică. Lirismul, el însuși, construit din elemente de cotidian irumpe dintr-o alchimie în cutia cu emoții și amintiri. Fiica scriitorului continuă un drum, fie el de la est la vest, fie din viață în moarte și înapoi la viață, scrisul ei este o mărturie. 11:58.
Poezia Andei Vahnovan e despre însăși poezia din oameni, aspecte lăuntrice și exterioare ale vieților amestecate pe pânza autoarei. Tragedia individuală se metamorfozează în universal, poezia clipei devine a eternității, firescul societății, oricât de nefiresc asamblate, știe umbla pe acea sârmă a defilării. „la celălalt capăt al anilor ești tot tu.”
Sechele
Poezia nu caută un happy-end în sine, ea este împăcare și înțelegere, este știința de a vedea esențialul din cotidian și de a fi altfel într-un decor al unei singure analize. Intruziunile supra-poetice de la începutul unor poezii, piese de chirpici ce unesc hora de beton, realistice și nostalgice, conferă o surprinzătoare continuitate analizabilă psihologic. Un iceberg montat pe o pereche de experiențe, duale și universale, familiale și sociale, o artă poetică a identității.
Volumul „Sârme” de Anda Ghimpu-Vahnovan a apărut la Casa de Pariuri Literare în 2022. Autoarea locuiește în prezent la Londra unde predă limba română și va fi prezentă la Bruxelles, vineri 27 septembrie 2024, în cadrul Festivalului Pământuri Mitice, ediția a XI-a, la Ambasada Republicii Moldova în Belgia si Luxemburg.
Foto: Monika Goecke
Răspunsuri