Rusu Boris: ITINERARUL DEVENIRII…
„Minunea marilor izbânde şi a frumoaselor realizări nu se face decât prin noi înşine.” L. Blaga
Instituţia Publică Centrul de Excelenţă în Transporturi îşi desfăşoară activitatea din anul 1946, parcurgând sute de kilometri pe traseul instruirii profesionale împreună cu toate generaţiile de discipoli. Conform Hotărârii Guvernului Republicii Moldova nr.431 din 23.06.1992, Tehnicumul de Аutо şi Drumuri din Chişinău a fost reorganizat în Colegiul de Transport din Chişinău. Iar din 20.07.2015 prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr.444, Colegiul de Transporturi din Chişinău a fost reorganizat în Instituţia Publică Centrul de Excelenţă în Transporturi.
Pentru o instituţie de învăţământ, acumularea anilor de experienţă înseamnă racordarea la un nou ritm de viaţă, la un alt puls, la viitor. Astăzi ne uităm din nou cu respect la anii care au trecut şi suntem cuprinşi de un sentiment de respect şi de admiraţie pentru Oamenii care au scris istoria acestei instituţii.
Este incontestabil că învăţământul constituie factorul primordial în dezvoltarea societăţii, o formă importantă de prosperare a unei naţiuni, proces care stimulează dezvoltarea abilităţilor şi competenţelor, care contribuie plenar la formarea personalităţilor creative şi prospere. Obiectivele desfăşurării procesului educaţional în instituţie se încadrează în Idealul Educaţional prevăzut în Codul Educaţiei al Republicii Moldova, care evidenţiază eminenţa formării unei personalităţi cu spirit de iniţiativă, capabilă de autodezvoltare, care posedă nu numai un sistem de cunoştinţe şi competenţe, dar deschidere spre dialog intercultural în contextul valorilor naţionale şi universale. Astfel, ne simţim datori să ne ridicăm la nivelul cerinţelor actuale şi să ducem peste ani renumele celei mai vechi instituţii de învăţământ în domeniul transporturilor din ţară. În acest context, pentru organizarea unui proces educaţional dinamic şi modern, o atenţie deosebită se acordă renovării bazei tehnico-materiale, prin reutilarea locurilor de muncă, a sălilor de clasă, cabinetelor, atelierelor, laboratoarelor.
Munca cadrelor didactice se încununează an de an cu nobleţea căutărilor şi desăvârşirea cercetărilor redate în suporturile aplicative inovatoare pentru toate disciplinele de specialitate. În calitatea sa de reformator şi promotor al valorilor educaţionale autentice, Centrul de Excelenţă în Transporturi a devenit un centru de formare continuă atât pentru cadrele didactice din instituţie, cât şi pentru profesorii şi maiştrii instructori din instituţiile de învăţământ din ţară.
Integrarea europeană presupune noi orientări şi realizări în procesul de instruire şi cel al managementului educaţional.
Demersul european al educaţiei, susţinut şi de Centrul de Excelenţă în Transporturi, obligă la performanţă pedagogică, la valori şi deschidere europeană, în acest sens administraţia a iniţiat mai multe proiecte de parteneriate naţionale şi internaţionale. O dovadă elocventă este cooperarea cu Universitatea Tehnică a Moldovei, Centrul de Instruire a Personalului pentru Transporturi Internaţionale, Asociaţia AITA, Uniunea Transportatorilor şi Drumarilor din Republica Moldova. O punte de afirmare constituie acordurile de colaborare cu Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi din Iaşi, România; Colegiul Tehnic Gheorghe Balş din Adjud, România; Liceul Tehnologic Dimitrie Leonida din Constanţa, România.
Una din cele mai reuşite împliniri ale Centrului de Excelenţă este cooperarea cu Liceul Tehnic Marcel Callo din Redon, Franţa, iniţiat în 2001 şi organizat sub patronajul Ambasadei Franţei în Republica Moldova şi al Alianţei Franceze. În scurt timp, elevii Centrului de Excelenţă în Transporturi, devin lideri în clasamentul rezultatelor şcolare în liceul francez. Colaborarea cu Liceul Marcel Callo din or. Redon, Franţa, înscrie un capitol aparte în istoria devenirii şi modernizării instituţiei. Proiectul iniţiat în 2004-2005, Sprijin pentru învăţământul tehnic în deservirea automobilelor franceze, s-a materializat, pe parcursul anilor, în stagii ale pedagogilor instituţiei în Franţa şi lecţii susţinute de profesorii francezi în Centrul de Excelenţă în Transporturi; sprijinirea bazei tehnico-didactice cu materiale informative, cu programe şi module educaţionale, seturi de carte, cu aparataj de diagnosticare auto computerizată, cu trei automobile didactice franceze de model Peugeot şi Citroen.
În anul 2006 la iniţiativa profesorilor de la disciplinele de specialitate a început activitatea cercului de creaţie tehnică AUTOMOBILISTUL. Membrii cercului, ghidați de profesori se iniţiază în realizarea lucrărilor de tinichigerie-sudare; de revizie-dezasamblare, asamblare-reglare a echipamentului electric, a motorului şi transmisiei etc. Aceste competenţe şi abilităţi sunt demonstrate de elevi la reparaţia şi restaurarea automobilelor retro. Apropiindu-se de obiectul pasiunii lor – automobilul, ca adevăraţi artişti, prin spiritul creaţiei tehnice şi întru consolidarea aptitudinilor practice, elevii au restaurat automobilul Pobeda M20, ce a fost oferit partenerilor francezi şi expus în muzeul de automobile Loheac, or. Redon, Franţa. În cadrul acestei colaborări, partea franceză a oferit instituţiei automobilul de epocă ROSENGART LR 4N2, anul producerii 1939. Restaurat de elevii cercului de creaţie tehnică, acest automobil este expus în holul instituţiei şi prezintă cartea de vizită a Centrului de Excelenţă în Transporturi.
La iniţiativa administraţiei, profesorii Centrului de Excelenţă în Transporturi au fost implicaţi în mai multe proiecte internaţionale: Dezvoltarea sistemului de instruire şi formare profesională, implementat de Suedia; Dezvoltarea calităţii învăţământului în sectorul transportului în ţările Europei, realizat în cadrul proiectului european TRACECA; Proiectul CREATIVO desfăşurat în parteneriat cu CEDA în baza Memorandumului semnat între Ministerul Educaţiei şi Cercetării al RM şi Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare. Profesorii participă activ şi destoinic la diverse întruniri internaţionale, fapt ce contribuie la îmbunătăţirea procesului educaţional.
Un proiect de perspectivă pentru desfăşurarea unui demers educaţional de calitate, constituie parteneriatul cu Shift Edu, Competenţe digitale pentru angajare în economia modernă, implementat de Centrul Educaţional PRO DIDACTICA, cu sprijinul financiar al Agenţiei Austriece pentru Dezvoltare din fondurile Programului Cooperare Austriacă pentru Dezvoltare.
Avantajele acestor colaborări sunt benefice pentru toţi partenerii, deoarece oferă schimb de experienţă, promovează priorităţile pedagogiei avansate, imaginea cadrelor didactice şi a instituţiilor.
Schimbările majore nu se produc de la sine, profesionalismul şi perseverenţa sunt caracteristici de bază ale colectivului Centrului de Excelenţă în Transporturi. Ce poate fi mai frumos decât să fii ziditor de cunoştinţe, ctitor al înălţării, înaripării şi îmbogăţirii sufletelor tinere, păstrându-ţi tinereţea sufletească alături de tinereţea celor pe care-i formezi!
Răspunsuri