Zugrav Svetlana: ROLUL VOLUNTARIATULUI ÎN DEZVOLTAREA PERSONALĂ ȘI PROFESIONALĂ A TINERILOR

,,Voluntariatul este cel mai bun exemplu de democrație. 
Votăm la alegeri, dar când te oferi voluntar, votezi în 
fiecare zi pentru comunitatea în care vrei să trăiești”                                                                                                                                                     Marjorie Moore

Voluntariatul este activitatea de interes public desfășurată de orice persoană fizică din propria inițiativă, care își oferă timpul, talentele și energia în folosul altora, fără a primi o recompensă materială.

Voluntariatul înseamnă să socializăm mai mult, să-i ajutăm pe semenii noștri dând dovadă de compasiune, înțelegere, dragoste. Prin acțiunile de voluntariat putem obține abilități și cunoștințe noi, dar și competențe sociale. Voluntariatul rămâne o activitate demnă de a fi practicată și sprijinită în școală. 

Se știe, că voluntariatul este un element însemnat în dezvoltarea educației și formării profesionale. Criteriul de bază al acestuia este responsabilitatea obținută efectiv numai prin muncă, din care derivă respectul, la care se adaugă și alți factori importanți, respectiv  comunicarea și socializarea. 

De asemenea, activitatea de voluntariat presupune interacțiune, spirit civic și organizatoric, curaj, încredere, colaborare, inițiativă, responsabilitate și dinamism. Participând la această mișcare, înveți să promovezi într-o formă creativă ideile personale și să lupți pentru realizarea lor până la final. 

Așadar, prin acțiuni de voluntariat poți dezvolta sau obține abilități și cunoștințe noi, dar și competențe sociale (încredere, solidaritate, toleranță, etc), devenind astfel mai conștienți de ceea ce se întâmplă în jurul nostru.

Este clar că această activitate non-profit, nu înseamnă numai investiție în tine însuți, înseamnă să te conectezi la colectivitate, să socializezi mai mult, să fii activ într-un mod util și distractiv, înseamnă apartenența la un grup pe care să-l ajuți necondiționat în timpul liber. 

Din experiența profesională, pot afirma că a fi voluntar înseamnă să dai dovadă de compasiune, de răbdare și înțelegere, de grijă nemăsurată și de dragoste pentru cei pe care îi sprijinim, a fi voluntar înseamnă să fii uman și să ai valoare pentru că aceste calități sunt de neprețuit.

Activitatea de voluntariat ne dă posibilitatea să cunoștem oameni din domenii variate, să colaborăm și să stabilim relații de prietenie cu ei, pentru a obține în viitor susținerea lor fără rezerve. 

Tinerii în plină dezvoltare au nevoie de experiențe care să le ofere prilejul de a-și forma și consolida misiunea în viziunea personală sau profesională, explorând oportunitățile și extinzându-și orizonturile.

Astfel, voluntariatul poate duce o serie de beneficii precum:

  • permite formarea de noi abilități și competențe;
  • menține sau chiar dezvoltă abilitățile existente;
  • crește satisfacția personală, stima de sine și sentimentul de împlinire, prin aducerea unui aport de valoare societății;
  • voluntariatul adună oamenii din medii culturale diverse, astfel tinerii având contact cu situații diferite de cele cotidiene;
  • prin voluntariat se pot crea lideri.

În acest context, fiind implicată în Proiectul transnațional ,,Educație online fără hotare“, și coordonatoare a Clubului Ingenioșilor Impetuoși, împreună cu elevii Centrului de Excelență în Transporturi ne-am implicat în mai multe activități de voluntariat stabilite în cadrul proiectului, trezind în noi provocarea, și totodată, motivarea de a realiza lucruri frumoase, mărețe, durabile – model pentru alte generații.

Elevii Centrului de Excelență în Transporturi din Chișinău, conștientizând că sunt generația care poate schimba ceva, care poate contribui la dezvoltarea orașului și de a forma o societate prosperă, au acceptat provocarea de a participa la activități voluntare, inițiate de Centrul de Excelență în Transporturi din Chișinău în parteneriat cu Pretura sectorului Botanica:

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *