Lucia Ileana PopLucia Ileana Pop (Desești, Maramureș, 1977), absolventă a Facultății de Litere cu specializarea Română-Etnologie și a unui master în Etnologie și Antropologie socială la fosta Universitate de Nord din Baia Mare (azi UTCN, Centrul Universitar Nord din Baia Mare) în România, apoi a Facultății de Stiințe ale Formării cu specializarea în Stiințele Educației la Università Roma Tre din Roma și a unui curs de specializare în Didactica limbii italiene ca limbă străină sau limba a II-a la Università per Stranieri di Perugia în Italia.
Din 2001 a fost profesor de limba română în România, iar din 2014 este colaborator al Institutului Limbii Române din București și predă limbă, cultură și civilizație românească la Roma și la Aprilia, în Italia.
A realizat un program cu patruzeci de lecții de limba română pentru televiziunea Romit TV din Roma („Ora deschisă”) și colaborează cu diferite publicații din Italia (FOLIVM, Fili d’aquillone, Lido dell’anima, Arte, Fare Voci, Îl Convivio…), România (Orizonturi culturale italo-române/Orizzonti culturali italo-romeni, stiripesurse.ro, Graiul Maramureșului, Vatra veche, Cadran, Hyperion, eCreator, Ofranda literară, Nord Literar, Cervantes…) și Belgia (revista TIMPUL Belgia) în care publică articole, eseuri, poezii, recenzii de carte și traduceri în română și în italiană.
A publicat volumele de poezie în ediție bilingvă româno-italiană “Scântei de suflet/Scintille dell’animo”, Rediviva, Milano 2020 și „Umbre și lumini/ Ombre e luci”, Rediviva, Milano 2022, dar și un „Jurnal de departe în timp de pandemie”, Eikon, București 2021, „Poezii vii pentru cei mai frumoși copii”, Vatra veche, Târgu Mureș 2022 și "Scântei din umbre", Sf. Ioan, Brăila 2023, dar și două traduceri din română în italiană, două volume de poezie, ”Dopamină în alexandrini/Dopamina in alessandrini” de Darie Ducan, Granchiofarfalla, Torino 2020 și „Quarantena conquistata/Carantină câștigată” de Daniela Marchetti, LiterPress Publishing, București 2021. Este prezentă în zece volume colective, cinci în italiană și cinci în română. Se regăsește și printre poeții incluși în Poetry Sound Library.
Izvor de bucurie,
Lumină argintie,
Luna să ne fie
Umbra cafenie..