Aniversare „Curentul Internațional” din Detroit -25 de ani de activitate

În data de 29 iunie 2024, a avut loc, în localitatea Pojorâta din Bucovina, un eveniment cultural de excepție, aniversarea a 25 de ani de la prima apariție a revistei „Curentul Internațional” din Detroit. Directorul acestei publicații românești din America, scriitorul monografist Ştefan Străjeri, a venit din Statele Unite ale Americii, pentru a sărbătorii împreună cu invitații săi, un sfert de veac de activitate a revistei. Primul număr al publicației a apărut în anul 1999, fiind coordonat de către Gabriela Mihalache, iar din iulie 2005, Ştefan Străjeri a preluat conducerea revistei, care, iată, apare şi astăzi.

Într-un cadru solemn, s-a intonat imnul României, „Deşteaptă-te, române”, după care a urmat o slujbă religioasă, binecuvântată de părintele Ioachim, de la Mănăstirea „Sfântul Ioan Iacob” din Corlățeni, Pojorâta, împreună cu un călugăr al acestei mănăstiri. În predica sa, preotul îndeamnă la promovarea valorilor româneşti peste hotarele țării. Totodată a amintit de expoziția fotografică din anul 2019, cu titlul „Mănăstirile trăiesc”, care, din păcate, nu şi-a putut continua anual desfăşurarea, din cauza pandemiei, făcând apel pentru reînceperea circuitului expoziției.

Moderatoarea evenimentului, jurnalista de televiziune, Raluca Bercea, a prezentat pe rând invitații, dând cuvântul de început, domnului primar din Pojorâta, Bogdan Ioan Codreanu. Fiind sărbătoarea „Sf. Petru şi Pavel”, domnia sa a urat un călduros „La mulți ani!”, celor ce poartă numele respectivilor sfinți. A acordat titlul de „Cetățean de onoare” al Comunei, fiului satului, Ştefan Străjeri pentru cinstea şi onoarea aduse localității natale. Astfel de distincții au fost acordate: doamnei Prof. Univ. Dr. Corina Chersan Macovei, Oanei Iacob, o fetiță de doar patru anişori, câştigătoarea Premiului I, la Concursul Ministar Cireşar şi unei adolescente, Teodora Bedrule, pentru Medalia de aur, la Olimpiada de matematică.

A urmat un moment emoționant, creat de primarul Ioan Bogdan Codreanu, prin oferirea unui buchet de flori, soției sale, Paula Codreanu.

A luat cuvântul doamna deputat Angela Fădor, care a apreciat activitatea intensă a jurnalistului Ştefan Străjeri. „Ați dus mai departe dragostea de neam şi țară.”, a spus dânsa.

Deputatul Vasile Şoimaru, de la Chişinău, a înmânat lui Ştefan Străjeri, o diplomă de gradul întâi, din partea Parlamentului Republicii Moldova, în semn de apreciere pentru activitatea sa de scriitor şi jurnalist, promotor al identității culturale româneşti şi a celei naționale, pe continentul american.

Copleşit de emoții, în fața unui public numeros, Ştefan Străjeri îşi exprimă recunoştința participanților la eveniment, veniți din multe colțuri ale lumii şi ale țării. Modest şi onest, a afirmat următoarele: „Nu am câştigat financiar, dar am câştigat prieteni în toată lumea.”, referindu-se la activitatea revistei.

Domnul Gheorghe Chindriş, prieten de mulți ani cu Ştefan Străjeri, cel care a creat un sat românesc în America este colaboratorul revistei „Curentul Internațional”, cu rubrica „Tradiții şi folclor”. Repatriat, a devenit preşedintele Societății „Avram Iancu”. A vorbit despre genealogia nobilei familii Chindriş din Ieud.

Doamna Prof. Univ. Dr. Anca Doina Sârghie, de la Sibiu, cea care a scris prefața celor două monografii realizate de scriitorul Ştefan Străjeri, paragonează munții „Adam şi Eva”, cu „Sibiu şi Pojorâta”. Este directorul revistei „Rapsodii” de la Sibiu.

Jurnalista de la Radio România Internațional Bucureşti, Roxana Iorgulescu, se adresează românilor de pretutindeni: „Să nu uităm să vorbim româneşte!”.

Preşedintele Societății „Golgota”, domnul Vasile Răuț, de la Cernăuți şi-a început alocuțiunea recitând primele două versuri din poezia „Limba noastră”, autor Alexei Mateevici. În continuare, a vorbit despre proiectul “Reabilitarea deținuților politici, care au fost deportați şi masacrați în închisorile comuniste”.

Scriitoarea Lili Crăciun de la Oradea a povestit despre cărțile ei şi colaborarea cu revista „Curentul Internațional”.

Din sală, a luat cuvântul preotul greco-catolic Petru Stînea, aducând un salut din America, celor prezenți şi aprecieri prietenului Ştefan şi gazdelor, oficialitāților locale din Pojorâta.

Editoarea de la „Anamarol” Bucureşti, unde s-au tipărit cele două monografii realizate de Ştefan Străjeri, Rodica Elena Lupu, a dezvăluit din culisele colaborării editoriale ale celor doi. Glumind, a spus: „Românul este periculos de deştept.”

A urmat Camelia Morda Baciu, scriitoare și jurnalistă culturală, cea a fondat şi coordonează revistele „Timpul Italia” şi „Timpul Alba”. Este colaboratoare la revista „Curentul Internațional”. Emoționată, a prezentat câteva dintre cărțile sale şi a citit poezia, creație personală, „Carpe diem!”. A oferit una dintre cărți, domnului Gheorghe Chindriş. Mai apoi, domnului primar Bogdan Ioan Codreanu şi scriitorului-jurnalist, Ştefan Străjeri.

De la TVR Internațional, doamna Stela Nacu, a povestit despre reportajul realizat în anul 2007, cu Ştefan Străjeri. Apreciază italienii şi evreii pentru că îşi învațā atât copiii, cât şi nepoții, limba maternă, oriunde s-ar afla, exemplu demn de urmat de către compatrioții noştri români, risipiți în lumea largă.

Lectorul universitar de la Suceava, domnul Marin Gherman este preşedintele Centrului Media Bucpress de la Cernăuți. Domnia sa susține că: „Frontierele dintre Bucovina de Nord şi România sunt doar politice, nu lingvistice sau culturale.” Intervenția dânsului a fost de lungă durată, vorbind despre trista situație a comunităților româneşti din Cernăuți, Odesa şi regiunea Trascarpatică.

Spre deliciul publicului, micuța solistă de muzică populară, Ioana Iacob, a cãntat în dulce grai bucovinean.

Folkistul Adi Bezna a creat o atmosferă păunesciană, de cenaclu, în aplauzele publicului încântat.

În încheiere, ansamblul local „Plaiurile Pojorâtei” au „bătut podeaua” cu jocurile lor tradiționale.

Printre invitații lui Ştefan Străjeri, au fost prezenți în sală: soția lui, Luminița Străjeri, Adam Socarda, Virgil Pruteanu, Luminița Pop şi soția preotului Petru Stînea, doamna Carmen Stînea, sosiți tocmai din America. De la Cugir, au venit soții Ioan şi Ani Tibu, împreună cu fiica lor, Andreea Georgiana Tibu.

În sală, au fost prezenți părinții lui Ștefan, soții Maria şi Teodor Străjeri, care cu admirație și mulțumire sufletească și-au privit fiul câştingându-şi respectul tuturor.

Echipa din Cernăuți prezentă în sală a fost formată din: Marin Gherman, Ana Cristina Mihaesi Tărățeanu, Vasile Răuț, Aliona Răuț, Tatiana Golciuc și Ana Bota.

Evenimentul a fost un succes cultural. Felicitări ideatorului, jurnalistul Ştefan Străjeri, pentru inițiativă şi efortul depus la realizarea atât a revistei tipărite, număr aniversar, cât şi pentru buna organizare a celor întâmplate la Pojorâta.

Revista „Timpul Italia” urează „La mulți ani Curentului Internațional!” şi mult succes în continuare, cu speranța revederii la 30 de ani de activitate a editorialului internațional de dincolo de ocean!

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *